CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 18438|Reply: 44

yg mana satu? Wira VS Iswara

[Copy link]
Post time 4-11-2008 06:45 PM | Show all posts |Read mode
salam all !!, semoga bahagia hendaknya

nak minta pendapat sket,

aku sdg pk nak beli kete second either WIRA or ISWARA

since kete second kan mesti nak kena prepare some cash utk repair mana2 yg rosak kan..

persoalannya spt berikut:

1) antara dua kereta tu yg mana lagi banyak makan duit utk mentainence in a long run..

2) auto vs manual gear.. which one susah nak jaga.. gear wira auto slalu kong eh? lebih2 kete second yg dah bertahun guna kan? senang ke nak repair gearbox? aku tertarik dgn wira 1.6 kat kedai hari tu..

3) sila recommend mana satu? my preference is as long as kete tu bleh gerak.. yg penting is mentenace rendah.. and tak haus duit utk kasik depa gerak dgn lancar dan selesa...

and kalu ada perkara2 berbangkit sila la share222...

Pendapat warga forum amat dialu2kan.. Sekian terima kasih

[ Last edited by  badai at 4-11-2008 06:48 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-11-2008 06:52 PM | Show all posts
wira 1.8 versi twincam - manual... badan kukuh enjin tahan...

Wira 1.6 auto --> boleh menyebabkan rambut gugur lebih banyak... uban mencanak2... kekkeke... Elakkan beli wira sekitar taun 96-98 sbb bumbung mudah naik kanser
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-11-2008 07:05 PM | Show all posts

Reply #2 neotoxin's post

oh ye ke? so say good bye to wira 1.6 ?

baru aku berminat tengok wira 1.6(A) a/b year 1997.. body cam takde cancer lagii.. cantik.. enjin cam ok juga

wira 1.8 musti lagi mahal kan

iswara tak takde kata apa2 ke?

anyway tq..
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2008 08:00 PM | Show all posts
1.  Pernah guna iswara 1.3 manual ...selama 7 tahun...tak banyak kerenah..ok je may be sebab servis on time...engin ok je..lain-lain part ok.. tak der karat. sayang nak jual but tak leh simpan coz tak mampu maintance 2 car.

2.  Pernah guna wira 1.5 Auto (A/B)...3 tahun...boleh tahan kena isi minyak. Engin ok je. Lain-lain part ada juga rosak sprti motor power window, water pump bocor...Body tak karat plak..let go coz nak guna..kater JIPUN.

Gluck.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-11-2008 08:05 PM | Show all posts

Reply #4 sayawifenikmie's post

thanks.. based on that seems like iswara is more economical and facing less problem
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2008 11:31 PM | Show all posts
jawapan haku kpd soklan haku..

1) kalau dari segi mentenen, lebih kurang jer, sebab dua-dua pong guna enjin base yg sama, so spare part dier pong sama ,kecuali wira 1.6 atau 1.8 lar, tapi haku tak galakkan, sebab versi nie kuar tahun 2000 dan ke bawah, dan porummer lain dah terangkan pong kenapa.

2) wira auto 1.6 ni banyak penyakit lar.. manual takper.. repair gearbox senang lar jugak, amik masa dalam 1 ari..

3) kalau haku, haku amik wira manual transmission atas sebab berikut
    - wira lebih stable pada high speed, merempit best
    - accessories and upgrade banyak utk kete wira compare tu iswara
    - wira lebih bulat jika dibandingkan dengan iswara yg berkotak-kotak design masa 80an dulu..
    - wira lebih hensem jika dimakeup
    - Kalau takmo pakai part ori proton, part ori Mitsubishi banyak kat kedai potong yg ketahanannya kadangkala lagi best dari part ori proton
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 5-11-2008 01:24 AM | Show all posts

Reply #6 Fast-N-Furious's post

good info.. pening gak nak tengok kete ni.. ehe

thank u
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-11-2008 01:31 AM | Show all posts
soklan lagi..

body wira / iswara dengarnya banyak ke yg rusted? keluaran bila terutamanya?

96 - 98? as mentioned by neotoxin?

sape tau? cheers !!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-11-2008 10:36 AM | Show all posts
wira bang.... spare mitsu berlambak..

tapi amik wira tahun 2000 ke bawah... injection..

model 2000 ke atas... mempunyai masalah dengan sensor induction..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 10:38 AM | Show all posts
aku baru nak reply apa yg korang ckp tu....so senang cite go for wira....:victory:

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 10:44 AM | Show all posts
amik wira bro...kalo enjin kong masuk enjin 4G91/92 perghhh best wooo
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 10:47 AM | Show all posts

Reply #11 pendekar_jebon's post

kalu jumpa 4G93 lagi perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...............
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 10:47 AM | Show all posts
Originally posted by Fast-N-Furious at 4-11-2008 11:31 PM
    - wira lebih bulat jika dibandingkan dengan iswara yg berkotak-kotak design masa 80an dulu..


alaa fast... volvo tu kotak2.. orang tak kutuk pun.... lagi kata cantik...
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 11:12 AM | Show all posts

Balas #12 t@t\ catat

jumpa tu mmg boleh jumpa tat tp nak endorse skg susah sikit kot....nak lebih perisa lg 4G63 laaa
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-11-2008 11:40 AM | Show all posts

Reply #9 geng_tx's post

so wira before 2000 --> problem with body karat aka cancer but ada injection ..

wira after 2000 --> masalah dgn sensor induction ? apa benda ni?

ok..

wira year 1997 okay tak?
cam nak cari wira 1997 manual transmission

and tima kasih semua.. really appreciate
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 12:38 PM | Show all posts

Reply #15 badai's post

taun 97 la yg bermasalah bumbung/bonet karat... Wira > 2000 TB dah lain... pastu ECU pun bukan Mitsu, dh tukar Siemen VDO. cerewet sikit.. kena hantar tuning
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-11-2008 01:00 PM | Show all posts
sapa kata iswara tak cantik kalau dimake-up...........kotak2 pun berdesup woo..........
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-11-2008 01:13 PM | Show all posts
Originally posted by neotoxin at 5-11-2008 12:38 PM
taun 97 la yg bermasalah bumbung/bonet karat... Wira > 2000 TB dah lain... pastu ECU pun bukan Mitsu, dh tukar Siemen VDO. cerewet sikit.. kena hantar tuning


TB tu apa?
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 01:26 PM | Show all posts

Reply #18 badai's post

throttle body?
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2008 03:16 PM | Show all posts
Dua2 jenis keta nie saya dah pernah guna, kalau saya akan pilih wira sebab lebih selesa, suspension lebih bagus body pun berat dan solid berbanding iswara. Ada power stereng senang nak parking keta iswara dulu2 tak de kalau iswara keta kebal mungkin ada terutama model terbaru. Aircon keta wira pulak biasanya guna brand denso atau sanden, compressernya lagi besar bermakna jika dalam keadaan baik aircond brand nie lebih sejuk tapi ada juga wira yg guna brand patco compresser kecik aje so kena tengok juga, iswara kebiasaannya pulak cuma guna aircond brand patco paling murah dan cikai kurang sejuk dan tak akan sejuk bila memandu waktu tengahari yg panas terik. Wira 1.5 keatas ada power window depan belakang so far saya guna dulu tak pernah pulak ada problem, nasib kot. Tapi kelemahan wira yg paling saya menyampah ialah air hujan masuk bonet belakang jadi akuarium, bukan semua yg kena masalah mcm nie cuma nasib saya tak baik kot itu pun jadi bila keta saya dulu dah nak masuk 9 tahun. Jadi kena check betul2 condition keta nak beli tue.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-2-2024 01:26 AM GMT+8 , Processed in 0.257438 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list