CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 3263|Reply: 39

Jatuhkah Talaknya...

 Close [Copy link]
Post time 8-8-2008 03:39 PM | Show all posts |Read mode
Masalah seorang kakak yg xleh In bantu dan harap kwn2 kat sini dpt bantu sedikit sebanyak ek...

citernya cmni...

kakak M ni ada seorang abg angkat lelaki yg dan abg angkat ni si A mmg ada hati kat kakak M dan berharap dapat jdkan kakak M isteri ke 3 nya... sedihnya kakak M ni sudah bersuami dan ada seorang anak... . kakak M memang ada masalah dengan suami dan bila A mengetahui, A sedia menerima kakak M jika dia bercerai dgn suaminya.... namun kakak M cakap dia masih sygkan suaminya....

pada suatu hari kakak M berjalan2 pi  PD dengan A, tp terkantoi lak dgn suami kakak M... maka perang besar pun bermula... kaka M dipukul teruk... dan kakak M mengaku kesalahan dia...

dipendekkan citer sbb In malas nk menaip panjang..... hubby kaka M tak mahu lg kaka M berhubung dengan A lg... kalo dia berhubung juga, maka jatuh talak.

suatu pg kakak M terima sms dr org yg tdk dikenalinya... sms tu dibls n lps tu baru tau sms tu dr A....

persoalannya... bagaimana dgn kedudukan/taraf kakak M skrg...? jatuhkah talaknya atau tidak....

[ Last edited by  indah1285 at 8-8-2008 04:05 PM ]
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 8-8-2008 03:45 PM | Show all posts
tdk dikenali kan?...kalo dia tau itu dari si A kemdian saja2 reply lain la
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 03:46 PM | Show all posts
hurm...rasenyer x jatuk talak cz kak M x tahu yg hanta sms tu A..
tu pendapat sy ar...
kalo nk tahu kedudukan kak M masih sah sbg isteri hubby diye ke x...
pergi tanya kat jabatan agama...
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 03:47 PM | Show all posts

Reply #1 indah1285's post

complicated..sebab kak M dia balas sebab dia tak tahu sms dari A, kan?

Kalau nak diikutkan, macam tak disengajakan...tapi east tak berani nak beri pendapat...kang khilaf, dosa tu berpanjangan
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 03:52 PM | Show all posts
Originally posted by eastrun at 8-8-2008 15:47
complicated..sebab kak M dia balas sebab dia tak tahu sms dari A, kan?

Kalau nak diikutkan, macam tak disengajakan...tapi east tak berani nak beri pendapat...kang khilaf, dosa tu berpanjangan
dari segi agama, aku tak boleh nak komen laa...... bukan bidang aku.....




tapi secara logik, mmg tak disengajakan......
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 03:55 PM | Show all posts
kaka m ni pong curang ,da pukul bagai,...


jatuh talak No komen
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 04:04 PM | Show all posts

Reply #6 nyonya24's post

lum lagik, xdsengajakan...
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 04:09 PM | Show all posts
Originally posted by yaminz at 8-8-2008 04:04 PM
lum lagik, xdsengajakan...


em


[ Last edited by  nyonya24 at 8-8-2008 04:10 PM ]
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 8-8-2008 04:16 PM | Show all posts

Reply #8 nyonya24's post

Yup, kak m xtau abg a yg anta kan ms dier balas msg tu... kalo dier balas lgk pastu, maka jatuh la talak...
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 04:19 PM | Show all posts

Balas #9 yaminz\ catat

Complicated gak yea kes ni, tapikan su rasa pun tak jatuh talak ni sebab tak disengajakan....

Lainlah kalo suka2 atau sengaja..... any komen....
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 04:44 PM | Show all posts

Reply #1 indah1285's post

Sampaikan pesan saya pada kakak M, janganlah buat macam tu... tak kiralah dating ke atau sms ke, tak boleh sama sekali dilakukan oleh kakak M. Sebagai seorang isteri, suami kita hanyalah seorang, tiada istilah perhubungan sulit, sahabat, abang angkat, kawan baik apa saja dengan lelaki yang bukan muhrim. Segera bertaubat.... Jangan lupa suruh dia rujuk ke Jabatan Agama..... untuk kepastian.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-8-2008 04:49 PM | Show all posts

Balas #11 yongtauhu\ catat

kaka M sedang membacanya dan dia ucapkan terimakasih kpd ingatan2 dan nasihat dari smua....

dia dalam taubat skrg....

In pun dah bgtahu kakak M semua ni adlah pengajaran buat dia... yg penting skrg ini dia insaf dan sedar akan kesilapannya....
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 07:48 PM | Show all posts
honestly, aku rasa talak dah jatuh.  

ada sorang kawan aku.  dia tak tau suami dia dah tetapkan taklik.  tapi suami dia tetap berkeras katakan taklik tu dah dibuat dedulu.
jadi pegawai agama buat keputusan talak dah jatuh (mungkin atas dasar was-was, itu aku tak tau).

aku cuma komen saja.  bab taklik ni, the definitive authority masih si pejabat agama jadi rasanya dah jatuh hukum wajib dia pergi dapatkan kepastian.
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 09:29 PM | Show all posts
Originally posted by indah1285 at 8-8-2008 03:39 PM
Masalah seorang kakak yg xleh In bantu dan harap kwn2 kat sini dpt bantu sedikit sebanyak ek...

citernya cmni...

kakak M ni ada seorang abg angkat lelaki yg dan abg angkat ni si A mmg ada h ...


Tak jatuh talak sebab dia tatau itu sms dari A
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 09:54 PM | Show all posts
In.. bergantung lah pada syarat taklik yg diniatkan oleh sang suami..

Jika niatnya sekiranya kakak tu terus menghubungi dalam essence sebenar-benarnya menghubungi, maka taklah jatuh talak sebab si kakak M tu tak tau pun yg menghubunginya tu lelaki tersebut..

Tapi jika niat sang suami tu adalah sekiranya terdapat komunikasi antara mereka berdua tak kira sama ada dari pihak sana atau dari pihak sini, then mungkin jatuh lah talak..

wallahualam..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2008 10:08 PM | Show all posts
Pendapat-pendapat banyak bercanggah.  Ada kata jatuh ada kata tidak.

Pada pendapat saya, sila ke pejabat mahkamah syariah atau pendaftar nikah cerai untuk mengesahkan samada taklik jatuh atau tidak.  Harap jangan main agak-agak sendiri sebab ini boleh jadi zina kalau sahih dan sabit jatuh talak.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 8-8-2008 11:19 PM | Show all posts
Betul tu bro.. segala hal ehwal talak nikah ni penyelesaiannya elok kat pejabat agama je..
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2008 01:11 AM | Show all posts
Perkara yg Was2 ni patut dirujuk kat pjb Ugama
sekian.
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2008 09:28 AM | Show all posts
Kak M nih salah yg pertama ialah nusyuz......  bab talak baik rujuk kat pejabat agama....pasal syarat somi dier umum sgt.....
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2008 12:16 PM | Show all posts
Lelaki ni pun satu hal. Mentang-mentang kuasa cerai kat tangan dia, dia ingat itulah rantai yang paling sesuai untuk dia rantai perempuan.:@


ابغض الحلال الى الله الطلاق


Ni pun kira buat main-main dengan kebencian tuhan dah ni.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

15-8-2022 12:08 AM GMT+8 , Processed in 5.139290 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list