View: 2505|Reply: 3
|
Siasat Kimia Dalam Roti
[Copy link]
|
|
Ni ira amik dari Kosmo Online
KUALA LUMPUR - Ada pakar pemakanan mencadangkan pihak berkuasa agarmembuat kajian penggunaan bahan kimia dalam roti jika merekabenar-benar mahu membela kepentingan pengguna.
Pakar Pemakanan Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Wan Abdul MananWan Muda berkata, kajian itu boleh dilakukan menerusi inisiatifKementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.
Menurutnya, apa yang penting, penghasilan makanan khususnya roti tidak melanggar Akta Makanan 1985.
"Pengguna sering tertipu dengan pelbagai helah yang digunakan olehpeng- usaha makanan. Oleh itu pembelaan terhadap pengguna perlu lebihdiperketatkan," katanya.
Beliau mengulas laporan Kosmo! semalam berhubung penggunaan bahan kimia seperti sodium steraoyldan peng- emulsi bertujuan mengelak roti cepat rosak atau berkulatdalam roti boleh me- nyebabkan seseorang itu pening kepala sertamengakibatkan kanak-kanak lebih hiperaktif.
Kajian Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) itu turut mendapati,lebihan kimia itu mungkin berpunca daripada kecuaian pada bahagianramuan tanpa disedari ketika proses pengeluaran makanan.
Namun Pakar Pemakanan dan Diete- tik, International MedicalUniversity (IMU), Prof. Dr. Fatimah Arshad yakin syarikat pembuat rotitempatan mengikut jumlah yang ditetapkan pihak berkuasa.
"Ini soal kawalan kualiti, malah jika dilanggar ada kemungkinansyarikat boleh diarah tutup," ujarnya ketika dihubu- ngi semalam.
Sila rujuk artikel di bawah yg telah juga diekstrak
oleh keratan akhbar tu...
http://aziziabdullah.blogspot.com/2006/09/roti-penemuan-yang-mengejutkan.html |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #2 AnisSuraya's post
anis pandai buat roti
share ler resepi kat sini anis |
|
|
|
|
|
|
| |
Category: Belia & Informasi
|