CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5049|Reply: 32

Restaurant Mewah

[Copy link]
Post time 22-2-2008 09:33 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum Forummers semua..

Insya-Allah, jika tiada aral melintang, my wife will set up sebuah restaurant semi-mewah..seperti Madam Kwan(KLCC, MidValley, Bangsar) /Kelantan Delights(KLCC)...

Sedang berkira kira ingin membuka restaurant tersebut di kawasan Shah Alam.

Soalan:

1. Adakah market utk restaurant seperti ini tinggi di Shah Alam? Adakah anda akan mengunjunginya?

2. Dimanakah, pada pendapat anda, sesuai restaurant ini dibuka di Shah Alam? Seksyen berapa?

3. Jika wujud sebuah restaurant mewah/semi-mewah, apa yg anda mahukan? eg; menu nya/ambience nya/pricing/ jenis masakan(Western, Fusion, Melayu)etc etc..

Terima kasih atas kerjasama anda...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-2-2008 09:39 PM | Show all posts
sacc mall......kat masalam ader nyonya kitchen.....selalu gak aku gi....
and kat situ jugak ader thai nyer restaurant....tak ingat aper namer nyer....
tapi cam tak meriah pulak.....try la sacc mall...sebab kat situ cam tempat
exclusive jerk.....
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 09:42 PM | Show all posts
utk soalan no3 tu buat la western....sebab aku suker western....cam ala2 TGI or
Chillis....kat shah alam takder lagi raser nyer....tapi kat sek 13 yg belakang giant
tu berlambak kedai makan....kat tempat zul yahya nyer restaurant....tempat
tu memang meriah tapi byk sgt la competitors nyer....
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2008 11:07 PM | Show all posts
aku rasa tak viable ko bukak res mewah ni

tapi yg tak mewah ok

dan perlu jaga kebersihan.

location import

1 senang nak parking

2 open space perlu ada ( most of them suka makan kat luar kedai)


Ko mesti ada speciality

1 seperti sup kambing special  ke ayam ke tapi harga untuk actraction je.

2 satay unta ke

3 ikan bakar special ke

mesti lain dari yang lain ler

pertua

kena buat PR lebih

org datang terus layang

hormat customer.








satay unta jantan -org pompuan tak ler makan takut jadi terlalu kuat lak.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2008 12:59 AM | Show all posts
aku idamkan kalau aku minat buka restoren aku nak buka---

resoten daging kambing... sup kambing, goreng kambing dan semua berkaitan kambing.. dan tidak lupa jugak masakan lain yg tak ada kambing... best laa rasanya..
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2008 01:14 AM | Show all posts
Originally posted by RedDevils at 22-2-2008 09:33 PM
Assalamualaikum Forummers semua..

Insya-Allah, jika tiada aral melintang, my wife will set up sebuah restaurant semi-mewah..seperti Madam Kwan(KLCC, MidValley, Bangsar) /Kelantan Delights(KLCC ...


ni jawapan akulah:
1)tidak..saya tidak akan mengunjunginya.
reason:aku rimas tempat gini...lbh suka open air...lagi satu,aku rasa tempat gini mahal...dgn keadaan eknomi sekarang aku nak tempat makan yg sedap dan harga murah.

2)tidak sesuai
reason:shah alam ni ramai student dan aku tak fikir ramai yg mampu...

3)tak perlu jawapan sbb aku takkan mengunjunginya..

apa kata ko buka ala kopitiam...lagi ramai orang sbb konsep dia macam santai n selesa..dari segi menu ko boleh proceed dgn menu restaurant semi mewah ko ni.....semoga berjaya dan tahniah kerana akan membuka sebuah restoran...boleh tau berapa budget?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-2-2008 01:18 AM | Show all posts
Originally posted by sinar_inspirasi at 23-2-2008 12:59 AM
aku idamkan kalau aku minat buka restoren aku nak buka---

resoten daging kambing... sup kambing, goreng kambing dan semua berkaitan kambing.. dan tidak lupa jugak masakan lain yg tak ada kambi ...



ok gak sebab di malaysia ni belom ada lagi restaurant yg berasaskan kambing...cuma ko kena educate org ramai psl kambing ni sbb malaysian always thinking makan kambing ni penyebab darah tinggi...atau penyebab penyakit...yang ni ko kena settlekan dulu...semoga berjaya..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-2-2008 02:54 PM | Show all posts

Reply #2 ikutsukerjerk's post

SACC Mall memang salah satu target area..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 23-2-2008 02:56 PM | Show all posts

Reply #4 bizsari's post

Thanks for the idea..

Ikan Bakar Special: memang x byk yg buat kat Shah Alam ni..
Satey Unta :
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-2-2008 02:58 PM | Show all posts

Reply #5 sinar_inspirasi's post

Oooo...everything is about Kambing...kiranya speciality kambing lah ye...
Menarik jugak...
-sup kambing
-sate kambing
-lamb chop
-susu kambing..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-2-2008 03:01 PM | Show all posts

Reply #6 ngah_jabor's post

Kopitiam is not in my list..but, boleh dipertimbangkan...
Initial target is the rich community in Shah Alam(yes, S.Alam is loaded with UiTM, PTPTL students)..
But ta'arif mewah yg aku nak bukak tu takdelah sampai not affordable to student..but, mmg aku dah buat study, dlm mostly majority Malays, susah sikit nak kuar duit makan mahal2..not like Chinese..

Budget tak byk, around 250 -400K.
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2008 03:47 PM | Show all posts
Originally posted by ngah_jabor at 23-2-2008 01:18 AM



ok gak sebab di malaysia ni belom ada lagi restaurant yg berasaskan kambing...cuma ko kena educate org ramai psl kambing ni sbb malaysian always thinking makan kambing ni penyebab darah tin ...


aku setuju ngan konsep kopitiam ..baik ko buka restoren yg semi -mewah..semua golongan boleh pegi...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-2-2008 04:24 PM | Show all posts
Okeh..next Q..

Berapa bajet paling maksima yg anda sanggup keluarkan jika makan disebuah restoren berhawa dingin, siap dgn ambience yg cukup menenangkan..katakan anda order maggo juice + big plate of fried rice + 1/4 roasted chicken + salads :

a) Between RM 15 - RM20
b)Between RM 21 -RM25
c) > than RM25
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2008 04:29 PM | Show all posts
Originally posted by ngah_jabor at 23-2-2008 01:18 AM



ok gak sebab di malaysia ni belom ada lagi restaurant yg berasaskan kambing...cuma ko kena educate org ramai psl kambing ni sbb malaysian always thinking makan kambing ni penyebab darah tin ...


konotasi ayat ko kurang sesuai... patutnya berasaskan masakan daging kambing....

Uncle K " Nanti orang ingat kambing jadi tokey restoran nih
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2008 10:14 PM | Show all posts
Originally posted by Uncle_K at 23-2-2008 04:29 PM


konotasi ayat ko kurang sesuai... patutnya berasaskan masakan daging kambing....

Uncle K " Nanti orang ingat kambing jadi tokey restoran nih


uncle k jgnlah berkira sgt dgn ayat aku... ...nko ni tu pon tak nak ambik kira...
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2008 10:22 PM | Show all posts
Originally posted by RedDevils at 23-2-2008 04:24 PM
Okeh..next Q..

Berapa bajet paling maksima yg anda sanggup keluarkan jika makan disebuah restoren berhawa dingin, siap dgn ambience yg cukup menenangkan..katakan anda order maggo juice + big p ...


lagi satu nak kasi idea....ko buat la jus gelas besar....layan siot....pastu makanan ko tu ko buat la dlm
portion yg besar.......charge mahal pun tak per...sebab kalu aku....sedap tak sedap belakang kire...
janji byk...sebab aku ni kuat makan....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 26-2-2008 11:50 AM | Show all posts

Reply #16 ikutsukerjerk's post

Memang aku akan guna konsep big glass..big plate..biar berbaloi bayar..

By the way, kpd siapa2 yg boleh jadi supplier ayam/daging/sayur/bawang/etc etc or kenal mana2 contact, feel free to PM me ...

Thanks..
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 05:19 PM | Show all posts
aku tak penah jumpe lagi kt mesia ni org buat restoren cam kat Bandung, Indon.. Restoren Kampung Daun
aku rasa kalau cenggitu best sangat
ade lifeband, ade badut, ade tpt jual barang utk kenang2n
pastu tpt makan tak sama ngn org lain.. makan kat open pondok.. siap ade bantal2..
utk setiap pondok customer ade waiter/waitress, nak panggil dorang just pukul satu batang pokok mcm beduk
tpt sejuk cam cameron highlands.. pastu ade unggun api.. nak gi pondok kene jalan sikit smbil sebelah kanan ade air terjun   
ade gadis jual bunge..
makanan dorang fail sbb ade ke patut hidang ikan kaloi jd makanan utama.. bg aku ler..

rasanya susah kot nak buat kalau tak cukup modal sebab restoren tu dalam kawasan gunung.. sebab tu sejuk..
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2008 05:29 PM | Show all posts
berbalik pd soklan

Soalan:

1. Adakah market utk restaurant seperti ini tinggi di Shah Alam? Adakah anda akan mengunjunginya?
erm market tinggi la kot.. sbb sana ramai org gak.. Aku akan pegi kalau aku sukakan restoren tu..
Aku slalu g Kedai Kopi, Briyani King.. Tanjung Harapan (dah sampai Klang ni)best ape..walaupun jauh.

2. Dimanakah, pada pendapat anda, sesuai restaurant ini dibuka di Shah Alam? Seksyen berapa?
Tak tau

3. Jika wujud sebuah restaurant mewah/semi-mewah, apa yg anda mahukan?eg; menu nya/ambience nya/pricing/ jenis masakan(Western, Fusion,Melayu)etc etc..
Menunya yg SEDAP dan buat aku nak g lagi..
decoration kedai mesti baik.. paling penting tak KOTOR

Terima kasih atas kerjasama anda.

Sama sama
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-2-2008 07:23 PM | Show all posts

Reply #19 izza_dude's post

Izza Dude;

So, pada pendapat kau, kau tak kisah bayar lebih sikit for the kind of foods and ambience yg kau boleh dapat, let say dkt Kedai Kopi or Briyani King tu?

Hmm..nanti bila dah bukak, Insha -allah aku buat hebahan besar besaran dlm CARI ni...

Thanks..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

3-2-2025 11:49 PM GMT+8 , Processed in 0.077326 second(s), 33 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list