CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 2937|Reply: 22

Tukar Kerja Dalam Government

[Copy link]
Post time 18-2-2008 12:25 PM | Show all posts |Read mode
Well,aku tau ramai yang dalam government especially pembantu tadbir atau yang gred 17 ,ade yang ade diploma atau stpm.
Just nak tanye adekah korang nak mintak kerja yang guna diploma atau degree korang  kene melalui Kenaikan Pangkat Secara Lantikan (KPSL)...itu kene sah jawatan dulu ke yang 3 tahun tu..
Let say, aku ni ade degree..takde diploma/stpm(sbb matrix)...kalo aku apply yg gune spm..
dan semasa tengah kerja tu ,ade job lain yang aku nak apply..kene pengesahan jawatan dulu ker

the reason why ...buat macamni kononnye dapat sokongan dr ketua jabatan..kabel la maksudnye
sbnrnye ni abg ipar aku yg ckp...dia pengurus kat slh sebuah felda...

aku pon sbnrnye xnak macamni...sbb aku ragu2
aku taknak stuck dalam jawatan kerani lame2...lagipon aku xde diploma/stpm
boleke lompat dari kerani ke pegawai trus
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 18-2-2008 12:28 PM | Show all posts
Aku pernah kenal sorg kakak ni dia PTD..
dulu dia lecturer kat uitm..dia ade master..umur muda gak kot
mmm...ble pulak dia tuka keje yek..aku tak rs dia dah sah jawatan yg uitm tu 3 tahun..
bleke ke mcm ittew.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2008 12:33 PM | Show all posts
tak kisah pon
asalkan ade pengesahan dr ketua jabatan
tp sebaik2nye kene la confirm dulu dgn jwtn sedia ada..
mmg rmai yg apply jwtn baru..bkn ikut KPSL sbb KPSL ni lmbt sket
dah tu utk kump sokongan, kene plak pi BTN
pastu plak kene lulus PTK
so cube je isik form mtk jwtn baru
pastu mtk pengesahan dr ketua jbtn


[ Last edited by  JulietTheOrange at 18-2-2008 12:34 PM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-2-2008 12:35 PM | Show all posts
Originally posted by JulietTheOrange at 18-2-2008 12:33 PM
tak kisah pon
asalkan ade pengesahan dr ketua jabatan
tp sebaik2nye kene la confirm dulu dgn jwtn sedia ada..
mmg rmai yg apply jwtn baru..bkn ikut KPSL sbb KPSL ni lmbt sket
dah tu utk ku ...



kalo tak confirm tak leh ker
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2008 12:38 PM | Show all posts
cube jer..
sbb my fren 2 kali apply jwtn baru..utk PPT la
dua2 tu die dpt interview padahal die xconfirm lg
so utk u, cube jek
kalu xdpt, xrugi ape pon
kalu dpt, syukur la
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2008 12:48 PM | Show all posts
Originally posted by iLYaNi at 07.03.2007 11:35



kalo tak confirm tak leh ker



tengok syarat pelantikan masa iklan tu...
1.kebiasaanya pelepasan/kelulusan dari ketua jabatan
2.sah jawatan dalam perkhidmatan.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2008 12:49 PM | Show all posts
gred 17 -spm
gred 27 -dploma/stpm
gred 41 - degree
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2008 04:01 PM | Show all posts
kalo ader degree and apply keje utk spm..
most probably takan dapat keje tu..
akan diclassifykan as over qualified..
menutup peluang org yg mmg kelulusan spm..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-2-2008 04:31 PM | Show all posts
Originally posted by an324 at 18-2-2008 04:01 PM
kalo ader degree and apply keje utk spm..
most probably takan dapat keje tu..
akan diclassifykan as over qualified..
menutup peluang org yg mmg kelulusan spm..


ye betul....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-2-2008 04:57 PM | Show all posts
Originally posted by an324 at 18-2-2008 04:01 PM
kalo ader degree and apply keje utk spm..
most probably takan dapat keje tu..
akan diclassifykan as over qualified..
menutup peluang org yg mmg kelulusan spm..



Well, aku pon taknak sampai macamni..
ni org lain yang suggest ..
skang ni takde yang fair...sume nye rebut aje peluang
org yg dapat keje tapi pakai kabel tu pon ...xunfair gak...tapidah rezeki dia
keje private jadi kuli aje..xbekembang..susah mintak cuti..
ooo yg ade diploma/stpm tapi apply kerani tu xbrape over qualified layerr
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2008 05:37 PM | Show all posts
dalam gov ader kump P&P - profesional & pengurusan,
dan kumpulan sokongan..
those yg ader STP n Dip n SPM dlm kumpulan sokongan..
gap dgn those yg ader degree.. ader degree, tak kira la bac, master ke phd ke kump p&p
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2008 06:00 PM | Show all posts
Originally posted by mira83 at 18-2-2008 12:49 PM
gred 17 -spm
gred 27 -dploma/stpm
gred 41 - degree



tak jugak..... gred 17 tu pun lulusan diploma & sijil.....TAPI sesiapa yang ada diploma  terus lompat ke tanggagaji T9. selain tu elaun rumah & elaun khidmat awam pun lebih sikit
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2008 06:10 PM | Show all posts

Reply #12 mukmin101's post

ya betul..gaji dorang pn byk..
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 08:43 AM | Show all posts

Reply #12 mukmin101's post

TU SEBAB diploma dia bersesuaian dengan skim lantikan dia...  contoh mcm N17 dalam skim lantikan ada menyatakan kalau ada sijil pertanian gaji permulaan mesti start dengan 1000 lebih la..kalau spm biasanya rm827 macam tu la.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 08:45 AM | Show all posts
sama juga yg ada spm tp ada sijil it juga masa apply jadi juruteknik komputer.basic 1300 kot...
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 09:06 AM | Show all posts
Originally posted by an324 at 18-2-2008 04:01 PM
kalo ader degree and apply keje utk spm..
most probably takan dapat keje tu..
akan diclassifykan as over qualified..
menutup peluang org yg mmg kelulusan spm..


yups setuju.mmg x kan dapat.kalo nak tipu pun x lps (cthnya x statekan yg ko ada degree dlm borang permohonan).kalo bnd ni dibolehkan,aku rasa bersepah nanti bdk2 yg ada degree ni jd kerani kat kerajaan.

jd kerani kat kerajaan lebih selamat drp jd eksekutif kat private yg ntah apa2 (problem company).
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-2-2008 10:24 AM | Show all posts

Reply #16 otai_g's post

tp klu masa mohon n interbiu
u tak tunjuk yg u ada degree
ramai jgk yg dpat
kat opis me berlambak kerani ada degree
lepas tu dah setahun keje mula le apply KPLI
bila dpt..selamat tinggal le kerani nye
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 10:37 AM | Show all posts

Reply #17 cikgi_teney's post

boleh lepas ke?
mungkin those yg pandai auta la tuh..
or baybe kat ur ofis tuh kerani sambilan x?

sbb interviewer SPA akan tgk umur jgk..
let say those abis degree age 22 years old..
dia akan tanya after SPM wat pe?
takan 5 tahun menganggur dok umah jer..

and lagi satu, mentality those yg ader degree n those yg lulusan SPM ni beza skit..
boleh differentiate..
tu aper yg my friend keje SPA ckp la..
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 10:44 AM | Show all posts
to those yg tau...

mcmn pulak kalu org tu dah kompom keje dlm gred jawatan dia n dia apply kpli. dpt...adakah dia kena

1. lepas dgn izin
or
2. lepas dan letak
or
3. cuti tanpa gaji n pas tamat/lulus kpli baru bt hak yg no.1 or no. 2 tu td? sbb nyer kpli ni kene gi blajar blk setahun. lulus baru dpt posting. bukan mcm jawatan lain yg nyata jawatan nye.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2008 02:52 PM | Show all posts
aku rasa kena lepas dgn izin la sebab ko da confirm
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-2-2023 12:49 AM GMT+8 , Processed in 0.103769 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list