CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2541|Reply: 11

tengok rumah dgn agent..apa nak tanya

[Copy link]
Post time 21-9-2007 04:00 PM | Show all posts |Read mode
mintak tolong! urgent sangat-sangat ni..

ada satu flat kat kota damansara for sale..
so petang ni pkl 6 nak gi tengok dgn agent
at first ingat nak bawak lawyer sekali gi tengok last-last dia kata ada hal :@  menyirap nih..sabor sabor

soalannya: apa nak tanye eh kat agent tu? tak nak la nampak cam buduh sangat tatau pape pasal umah..kang kena tipu pulak

maklumat ringkas (over the phone)
harga flat RM68k
3 bilik
tiles, kitchen kabinet
tingkat 2, corner

pendapat anda dialu-alukan..tima kasih
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-9-2007 04:49 PM | Show all posts

Reply #1 bottombikini's post

flat tu baru ke lama? kalau second hand
1.siapa owner lama dan kenapa dia jual..(mana la tau kalau rumah 'panas')
2.kalau ada kerosakan siapa yg keluar duit kena repair
3.tengok condition rumah,kalau kurang memuaskan boleh kurang tak harga rumah tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2007 04:52 PM | Show all posts
tanya le... apa status die... leasehold ke freehold... kalau leasehold... brp tahun lagi ada..
pahtu tanya lagi property ni dah ada strata title ke belum... kalau dah ada mudah sikit... kalau tadak...nanti kena tambah duit sikit lagi bila nak dapat strata....

yg paling penting... nego... nego....nego... jgn tunjuk ngko tu desperate sgt atau pun eager sgt... just cool down....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-9-2007 05:05 PM | Show all posts
tengkiu guys..aku nak gi dah ni..isnin karang aku update
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2007 09:14 PM | Show all posts
Originally posted by gdb at 21-9-2007 04:52 PM
tanya le... apa status die... leasehold ke freehold... kalau leasehold... brp tahun lagi ada..
pahtu tanya lagi property ni dah ada strata title ke belum... kalau dah ada mudah sikit... kalau ta ...


yang strata title tu, kiranya dapat geran secara individual ke?
maknanya bukan yang master geran kan...

betul ke?

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2007 12:48 AM | Show all posts

Reply #5 tictactoe's post

Betul...strata title tuh maksudnye individual title for every parcel/unit. Biasenye proses nak pecah geran nie makan masa....ade sampai 10 tahun pun lom settle lagi...
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 24-9-2007 09:32 AM | Show all posts
aku dah pegi last friday..verdict:

1) ok la tempat dia ada kedai2 tp takdela dekat sgt dgn umah tu
2) umah tu impressive - grill, kitchen cabinet, siap cat, tiles
3) leasehold - agent tu cakap belum start lagi..pebenda tu?
4) master title belum dapat lg
5) low cost, tingkat 2

aku rasa agent tu cuba2 nak tiau coz aku pegi sorang-sorang..
dia kata harga umah kat situ ard RM70k..so harga Rm68k tu dah kira murah..ada tak sapa2 tau bape current value low cost flat kat area section tu?
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2007 11:01 AM | Show all posts
Originally posted by bottombikini at 24-9-2007 09:32 AM
aku dah pegi last friday..verdict:

1) ok la tempat dia ada kedai2 tp takdela dekat sgt dgn umah tu
2) umah tu impressive - grill, kitchen cabinet, siap cat, tiles
3) leasehold - agent tu ca ...


leasehold tapi belum start lagik??? selalunya leasehold tu 99 years dari tarikh pajak.... proses ni mesti start sebelum buat rumah... tapi aku rasa rumah kat area situ baru lagik... so shouldn't be any problem....  

ko nego lagik since strata title tak dapat lagik.... so bila nak kuar nanti ko kena bayar certain amount gak ( maybe arnd 2~3k kot... yg ni aku tak pasti).... tapi kalau dah rasa berkenan dan mampu ...sambar je la...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-9-2007 09:47 AM | Show all posts
Buying a new home guideline

Some Important Aspects for House Buyers

1.
Before you decide to buy a house, ensure that:-

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2007 09:48 AM | Show all posts
1.
Infrastructural Maintenance Fee

Buyers must pay the cost of maintaining the infrastructure from the date of vacant possession till the date the responsibility is taken over by the local authority or management corporation (in the case of a subdivided building).
Infrastructure is defined as:
穂/size]
For land and building

Road, driveway, drains, sewerage, pipelines and sewerage tank for the housing development
穂/size]
For subdivided building

Road, driveway, drains, sewerage, pipelines and sewerage tank for the building
-------------------------------------------------------------------------------
2.
Maintenance and Management Fee

From the date of vacant possession the buyer shall be responsible for paying for services such as:-
--------------------------------------------------------------------------------
3.
For land and building

a)
Refuse removal, upkeep of drains and grass-cutting on the road reserves

b)
The buyer is responsible for such payment until such responsibility is taken over by the proper authority.

c)
The buyer must pay a six months
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2007 09:48 AM | Show all posts
1.
Vacant Possession

Vacant possession on the building complete with water and electricity connection must be handed over within 24 calendar months from the date of signing of the SPA for landed property and 36 calendar months for subdivided building.
Regulation and Rights of House Buyers during the Handing over of Vacant Possession
Ensure the property is free from any encumbrances before accepting notice of vacant possession.

If the developer leases the land or the property, the developer must settle the balance payment before handing over vacant possession.
Conditions that must be followed by housing developers:-
穂/size]
Certificate from the developer抯 architect stating that

o
the building is completed

o
water and electricity are ready for connection

穂/size]
The developer has applied for:

o
the issue of the Certificate of Fitness for Occupation (CFO) through Form E *

o
the local authority has issued a notice stating that Form E has been checked and accepted by the relevant authority.

* Form E is an application from the developer抯 architect to the relevant authority for the issue of the CFO.
The buyer is entitled to enter into occupation of the property only upon issue of the CFO by the relevant authority and renovation may be carried out only upon issue of the CFO and approval of the plan by the relevant authority.
While inspecting the building, any defect is recorded and handed over to the developer to be rectified. Make sure you obtain a copy of the report.
The buyer is entitled to claim for late delivery from the developer.
--------------------------------------------------------------------------------
2.
Damages

If the developer fails to deliver vacant possession of the building as stipulated by the SPA, it must pay damages calculated on a daily rest, 10 per cent per annum of the purchase price.
--------------------------------------------------------------------------------
3.
Defect liability period

The defect liability period is 18 months after the date of vacant possession.
Creation of Management Corporation for Subdivided Building
A management corporation will be created once the strata title of each individual parcel is issued to the owners.
Other functions of the management corporation include insuring and maintaining the building.
--------------------------------------------------------------------------------
4.
Enquiries and complaints

You may contact:

Monitoring and Enforcement Division
Ministry of Housing and Local Government
Level 3, Block B North, Pusat Bandar Damansara
50782 KUALA LUMPUR
Tel : 03-2094 7033
Fax: 03- 2092 5049
Forward your complaints here, complete and click send. Or e-mail our enforcement officers at enforcement@kpkt.gov.my, giving your full name, IC no, developer抯 name, name of housing project, etc.
Before proceeding please browse through the FAQ section provided.
Please refer also to the prepared article, Housing and You, which has appeared in the local papers.
This is a division under the Ministry of Housing and Local Government and it is responsible for the implementation and enforcement of the provisions of the Housing Developers (Control and Licensing) Act (Act 118).
Source by Ministry of Housing and Local Government
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2007 10:37 AM | Show all posts
Originally posted by gdb at 24-9-2007 11:01 AM


leasehold tapi belum start lagik??? selalunya leasehold tu 99 years dari tarikh pajak.... proses ni mesti start sebelum buat rumah... tapi aku rasa rumah kat area situ baru lagik... so should ...


beb..dapat nego 65k..ok tak dgn value umah kat situ?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Dividen KWSP 2023 5.4% dan 5.5%
AbahmungDividen KWSP 2023 5.4% dan 5.5%
Views : 1718 Replies : 0
'Raja Jalanan' Myvi tewas kepada Bezza pada 2023
ultra78'Raja Jalanan' Myvi tewas kepada
Views : 9488 Replies : 28
Emma Maembong mohon maaf, tersilap langkah 'voice note' Ruhainies isu Bella Astillah
YgBenarEmma Maembong mohon maaf, tersilap langk
Views : 5956 Replies : 63
Belum masanya Malaysia laksana aturan waktu kerja fleksibel
ultra78Belum masanya Malaysia laksana aturan wa
Views : 6218 Replies : 20
Janji manismu
maklukpenggodaJanji manismu
Views : 25419 Replies : 2
Kekecohan Ada pemandu yg membunyikan hon sewaktu ketibaan jenazah komander firdaus di masjid sungai nibong
YgBenarKekecohan Ada pemandu yg membunyikan hon
Views : 4714 Replies : 15
Penyondol Tetap Isteri Sah, Boleh Tuntut Hak’ – Kenyataan Watak Imani Dalam ‘Lelaki Itu’ Mula Dibenci Netizen
YgBenarPenyondol Tetap Isteri Sah, Boleh Tuntut
Views : 13226 Replies : 172
'Diam sajalah Sanusi'
maklukpenggoda'Diam sajalah Sanusi'
Views : 5021 Replies : 8
Restoran Kantan Datin Isma
AngelFreakyAFRestoran Kantan Datin Isma
Views : 17996 Replies : 89
Betul ke tu….cinter?
stingerkentotBetul ke tu….cinter?
Views : 16382 Replies : 15

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 12:57 PM GMT+8 , Processed in 0.292776 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list