CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: angel01

~ ♥ ~ B e r i t a__P u l a u__M u t i a r a ~ ♥ ~

[Copy link]
Post time 29-1-2008 05:18 AM | Show all posts

[table=100%,wheat][tr]
[td]

[table=96%,lemonchiffon][tr][td]


- nation  -

Eating spot opens
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-1-2008 09:38 AM | Show all posts





- Local News  -

Filthy seafood factory ordered to close



NST Online
2008/01/29

Link to original article







Ideris Mohamad (right), head of the Penang Health Department抯 Inspectorate and Legal Unit, checking the factory yesterday.




KEPALA BATAS: A factory producing seafood products here was ordered to cease operations for two weeks yesterday after it was found to be operating in filthy conditions.

This followed a raid by a state Health Department enforcement team in which more than RM300,000 worth of products and raw materials were also seized.

The temporary closure notice is the second of its kind issued to GSB Seafood Enterprise since it began operations three years ago.

State Health and Welfare Committee chairman P.K. Subbaiyah said the factory was also ordered to close for two weeks last year after it failed to comply with standard hygiene requirements.

He said health enforcement officers found that the food was prepared in filthy surroundings and not properly stored.

The authorities are checking to see if the food contained benzoid acid, a banned preservative.

The officers also found that the factory operator used recycled cooking oil to fry some of its products.

"Some products were dried on a table close to the factory's garbage bins," he said yesterday.

The way the products were prepared, how the food was protected from potential contamination and stored was shocking, he said, adding samples taken would be sent to the Health Ministry's food safety and quality laboratory in Butterworth for checks.

The operator would be slapped with further notices once the outcome of the tests is known.



Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2008 02:59 AM | Show all posts

[table=100%,wheat][tr]
[td]

[table=96%,lemonchiffon][tr][td]


- nation  -

Kids being sold alcoholic 憇oft drinks抂/b]



The Star Online
Thursday January 31, 2008

Link to original article


PENANG: Alcoholic 搒oft drinks,
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2008 03:18 AM | Show all posts





- Utara  -

Tarikan unik Taman Negara


Oleh Syed Ismail Syed Abu Bakar
Berita Harian

Link to original article






INDAH: Pemandangan dari pintu utama Taman Negara Pulau Pinang.




Destinasi popular di Teluk Bahang kaya khazanah warisan alam jadi aset utama pikat pelancong tempatan dan asing.

GEORGETOWN: Pulau Pinang yang menerima kunjungan lebih tiga juta pelancong setiap tahun bukan saja terkenal sebagai pulau pelancongan yang menarik dan indah, tetapi juga kaya dengan khazanah warisan alam.

Satu daripada destinasi yang popular di kalangan pelancong ialah Taman Negara Pulau Pinang (TNPP) - taman negara terkecil di negara ini - yang terletak di Teluk Bahang, kira-kira 30 kilometer dari ibu negeri ini.

TNPP adalah satu daripada 15 taman negara, termasuk tiga di Semenanjung dan 12 lagi di Sabah dan Sarawak. TNPP dirasmikan Yang di-Pertua Negeri, Tun Abdul Rahman Abbas, 5 Januari lalu.

Sepanjang tahun lalu, seramai 31,300 pelawat mengunjungi taman yang dibuka kepada orang awam pada 2003. Daripada jumlah itu, 25,137 orang adalah pelancong tempatan, manakala 6,163 lagi adalah pelancong asing.

Pada 2006, seramai 27,484 pelawat mengunjungi taman itu iaitu 22,982 pelancong tempatan, manakala 4,502 lagi pelancong asing. Berdasarkan aliran kemasukan pelancong ke taman itu, ia menunjukkan peningkatan setiap tahun.






TERSEDIA: Pelbagai kemudahan disediakan kepada pengunjung ke Pantai Kerachut, Taman Negara Pulau Pinang.



Cuaca menjadi antara faktor kesuburan tumbuh-tumbuhan di dalam hutan rimba yang dianggarkan berusia ratusan tahun itu. Taman itu juga menyimpan pelbagai spesies flora dan fauna yang sangat berharga.

Kajian dan rekod membuktikan taman negara itu memiliki 190 spesies fauna dan 1,000 spesies flora yang menjadi tumpuan penyelidik, pembelajaran, rekreasi dan kegiatan eko-pelancongan.

Antara spesies tumbuh-tumbuhan yang ditemui di TNPP ini ialah periuk kera, kulat, paku wangi, leban, bakong, bunga bawang tembaga dan mengkuang laut.

Menyedari hakikat itu, kerajaan negeri mewartakan Hutan Simpan Pantai Acheh pada 10 April 2003 mengikut Akta Taman Negara 1980.






MUDAH: Pelancongan hanya perlu mendaftar sebelum dibenarkan memasuki Taman Negara Pulau Pinang.



Kewujudan Tasik Meromiktik seluas 2.7 kilometer di Pantai Kerachut yang mengandungi dua lapisan air iaitu air tawar di bahagian atas, manakala air laut masin di lapisan bawah adalah antara kehebatan taman itu.

Fenomena dua lapisan air itu hanya berlaku pada April dan Mei setiap tahun iaitu ketika berlaku peralihan musim antara Monsun Timur Laut dan Monsun Barat Daya.

Tasik itu yang dipenuhi pelbagai hidupan marin seperti ikan, udang dan ketam, akan kering semula apabila perubahan musim Monsun Barat Daya kepada Monsun Timur Laut sekitar Oktober.

Kesempatan itu digunakan pelancong untuk mandi kerana dipercayai air tasik itu mengandungi khasiat tersendiri.

Kewujudan TNPP membuka peluang kepada pengunjung melakukan pelbagai aktiviti, termasuk memancing, berkhemah dan menikmati pengalaman hidup di kawasan hutan.

Keadaan muka bumi di kawasan itu juga pelbagai seperti tanah lembap, hutan pamah, bukit dipterokap, hutan paya bakau, beting berlumpur, pantai berpasir, batu karang dan batu granit laut.

Pengunjung juga jika bernasib baik akan dapat menyaksikan pelbagai hidupan di taman berkenaan. Antaranya, penyu agar, ular kapak tokong, punai gading, kura-kura Bertam, helang siput, ikan belacak, katak sungai bertompok kuning, lotong cengkong dan memerang kecil.

Penguasa TNPP, Noor Alif Wira Osman, berkata sepanjang tahun lalu seramai 31,300 pelancong mengunjungi taman itu dan bilangan kemasukan pelawat semakin meningkat dari semasa ke semasa.

"Pertambahan bilangan pelawat mengunjungi taman ini membuktikan ia satu destinasi yang popular di kalangan pelancong," katanya.

Taman itu mempunyai dua pintu masuk iaitu melalui pekan Teluk Bahang, manakala satu lagi melalui Kuala Sungai Pinang yang terletak di daerah Balik Pulau.

Setiap pengunjung yang berhasrat memasuki taman itu perlu mendaftar dan mendapat kebenaran terlebih dulu, sama ada kunjungan harian atau bermalam, berbanding keadaan sebelum ini.

Noor Alif berkata, pengunjung dapat menggunakan pelbagai kemudahan di taman berkenaan, termasuk termasuk pos kawalan renjer, tandas, dewan, tapak perkhemahan, tempat memasak dan jeti.

Bagi memastikan pengunjung mendapat keselesaan, pihak pengurusan TNPP kini juga sedang menaik taraf tandas, pondok wakaf dan tapak perkhemahan bernilai RM200,000, yang dijangka siap tidak lama lagi.

"Selain itu, kita juga bercadang untuk membina laluan `Canopy Walk' yang pertama di negeri ini berharga RM1 juta sejauh 200 meter. Konsepnya hampir sama seperti yang ada di Taman Negara Pahang," katanya.

Pengunjung yang bermalam di Pantai Kerachut, perlu berkhemah di tempat disediakan bagi mengelak gangguan ke atas penyu agar yang bertelur di sepanjang pantai berkenaan.

Katanya, pengunjung juga dilarang melakukan sebarang pembakaran, merosak atau mengambil hasil hutan dan mencemarkan kawasan itu.

"Kita tidak akan bertolak ansur dengan sesiapa yang gagal mematuhi peraturan ditetapkan seperti yang termaktub dalam Akta Taman Negara 1980," katanya.

Seorang pengunjung, Lim Lee Seang, 54, berkata kunjungan pertama kali ke Pantai Kerachut begitu mempesonakan dengan keindahan semula jadinya.

"Saya mula mendaki dari pekan Teluk Bahang kira-kira jam 8 pagi dan tiba kira-kira sejam kemudian. Di sepanjang perjalanan, pelbagai jenis tumbuhan yang jarang ditemui di luar sana boleh didapati di sini," katanya.

Rakannya, Lim Sung Keat, 58, seorang ahli perniagaan, berkata keindahan dan hamparan Pantai Kerachut akan membuatkan pengunjung begitu teruja dan mahu terus mengunjungi lagi.

"Keindahan ini akan dikongsi bersama keluarga dan rakan perniagaan lain untuk bersama-sama melawat ke Taman Negara Pulau Pinang," katanya.






Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2008 05:54 AM | Show all posts





- Utara  -

Rapid Penang lancar laman web



Utusan Malaysia
2 Februari 2008 / 24 Muharam 1429


Link to original article


PULAU PINANG 1 Feb. - Rapid Penang Sdn. Bhd., (Rapid Penang) hari ini melancarkan laman web www.rapidpg.com.my yang mengandungi maklumat lengkap mengenai perkhidmatannya terutama laluan ke destinasi tertentu dalam tiga bahasa.

Pengerusinya, Datuk Abdul Rahim Mokti berkata, laman web itu diwujudkan bagi memudahkan pelanggan merancang perjalanan sekali gus menjadi platform utama menghubungkan syarikat dan orang awam.

Menurutnya, laman web yang dilengkapi bahasa Malaysia, Inggeris serta Mandarin itu bukan hanya mesra pengguna tetapi juga mesra pelancong dengan menyediakan maklumat lengkap mengenai destinasi pelancongan di negeri ini.

''Dengan melayari www.rapidpg.com.my para pelancong dapat mengetahui nombor laluan bas yang melalui destinasi pelancongan terkemuka di negeri ini selain memberi maklumat lengkap mengenai laluan bas yang dipilih pelanggan," katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya yang dibacakan Ahli Lembaga Pengarah Rapid Penang, Datuk Abdul Jalil Abdul Majid pada Majlis Pelancaran Laman Web, Buku Panduan dan Pengesahan Jawatan Kapten Bas yang disempurnakan Ketua Menteri, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon di sini hari ini.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu lintas, Penerangan dan Perhubungan Masyarakat Negeri, Datuk Dr. Teng Hock Nan dan Ketua Pegawai Eksekutif Rapid Penang, Azhar Ahmad.

Pada majlis tersebut, Tsu Koon turut menyampaikan sijil penghargaan kepada 25 pemandu Bas Rapid Penang yang diiktiraf sebagai Kapten bas dan seorang daripada mereka iaitu Mohd. Fazli Lim Abdullah, 40, telah diumumkan sebagai Kapten Bas Contoh untuk bulan Januari.

Tambahnya, laman web tersebut juga bakal dihubungkan dengan Sistem Kedudukan Global (GPS) yang akan dilengkapkan di dalam setiap bas bagi memudahkan pengguna mengetahui tempoh masa sesebuah bas tiba dan bertolak dari lokasi tertentu.

''Rapid Penang juga bakal mengedarkan buku panduan edisi terbaru mengandungi maklumat terkini dan laluan untuk semua lokasi pelancongan di negeri ini," ujarnya.

Beliau berkata, pihaknya akan memperkenalkan lebih banyak laluan baru terutama di Seberang Perai selain bercadang menambah jumlah bilangan bas pada laluan sedia ada, tidak lama lagi.

Jelasnya, langkah tersebut diambil bagi mengurangkan jarak perjalanan antara laluan serta tempoh pengguna menunggu bas.

Sementara itu, Tsu Koon dalam ucapannya berkata, beliau berharap perkhidmatan bas Rapid Penang akan terus dipertingkatkan sejajar dengan usaha menggalakkan orang ramai menggunakan pengangkutan awam di negeri ini.





Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2008 09:37 AM | Show all posts



[table=96%,lemonchiffon]


- nation  -

Park now has Black Swans


By DERRICK VINESH
The Star Online
Tuesday February 5, 2008

Link to original article


[table=84%,black]




Birds of Australia: The Black Swans are the newest attractions at the park in Seberang Jaya




BUTTERWORTH: Visitors at Penang Bird Park in Seberang Jaya can now view five rare Black Swans and five Mute Swans following the lifting of the bird import ban in December last year.

Park director Dr Gino Ooi said the birds, imported from Holland for RM50,000 were brought to the park in time for the Chinese New Year.

He said the Black Swans, scientifically known as Signus atratus, originated from western Australia while the Mute Swans
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2008 05:29 AM | Show all posts

[table=100%,wheat][tr][td]

[table=96%,lemonchiffon][tr][td]


- Utara -

Lebuh Raya Jelutong dibuka


Oleh NURUL HUDA HASSAN
Utusan Online
7 Februari 2008 / 29 Muharam 1429


Link to original article


PULAU PINANG 6 Feb.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2008 02:24 PM | Show all posts



[table=96%,lemonchiffon]


- Berita Utama  -

Saji 慳yam cucuk抂/b]



Oleh Zainuddin Zain dan Rudy Syareme Seriffudin
am@hmetro.com.my
Harian Metro
Sabtu, 09 Februari 2008

Link to original article



[table=64%,black]




Saji ayam 'cucuk'.




Jakim tarik sijil halal restoran 慼otel korek
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 10-2-2008 01:50 PM | Show all posts





- nation -

Pak Lah attends wedding of Deputy CM抯 daughter


By PRISCILLA DIELENBERG
The Star Online
Sunday February 10, 2008


Link to original article







Abdullah looking on as Jeanne performed the merenjis ceremony.



Abdullah and his wife Datin Seri Jeanne Abdullah performed the merinjis (sprinkling of scented water) ceremony on the couple at the dais, right after the newly weds were blessed by Penang Yang di-Pertua Negri Tun Abdul Rahman Abbas and his consort Toh Puan Majimor Shariff.

They were followed by Chief Minister Tan Sri Dr Koh Tsu Koon and his wife Puan Sri Chui Kah Peng, Selangor Mentri Besar Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo and his wife Datin Seri Zahrah Kechik, Kedah Mentri Besar Datuk Seri Mahdzir Khalid and his wife Datin Seri Noraini Abdullah.

Perak Mentri Besar Datuk Seri Mohamad Tajol Rosli Ghazali and his wife Datin Seri Kamariah Mokri and Malacca Chief Minister Datuk Seri Mohd Ali Rustam were also among dignitaries who blessed the couple.

Reena Zuliana, 32, is the press secretary to Dr Khir.

More than 1,000 guests attended the dinner hosted by Abdul Rashid and his wife Datin Seri Rabaayah Md Naim at the Bukit Jawi Golf Resort last night.

About 15,000 people attended the wedding kenduri at the Sungai Bakap Multi-Purpose Hall earlier yesterday.  






Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2008 04:58 AM | Show all posts





- dalam negeri  -

Halimah pasrah bela 5 cucu


Oleh SUWARNI MOKHTAR
Utusan Online
13 Februari, 2008

Link to original article


BUTTERWORTH 12 Feb. - ''Mak, kita orang susah ya." Begitulah yang sering diulang tanya oleh mereka.

Namun tiada apa yang mampu dilakukan oleh seorang nenek yang dipanggil 'emak' kecuali berdiam diri setiap kali lima orang cucu angkatnya mengajukan soalan itu.

Halimah Wahab, 57, reda dengan keadaan itu dan sanggup melakukan apa sahaja asalkan nasib kelima-lima cucunya itu terbela.

Malah kata Halimah, sejak kelima-lima cucunya itu ditinggalkan hampir dua tahun lalu oleh ibu bapa mereka, dia hanya mampu menyediakan telur dan kicap sebagai makanan harian mereka.

''Makcik tak mampu nak beli makanan. Beli di kedai runcit pun berhutang tiap-tiap bulan, budak-budak pergi sekolah belanja 50 sen sehari. Sedangkan pendapatan makcik cuma RM150 sebulan, itupun upah jaga anak jiran,'' katanya ketika ditemui di rumah mereka di Kampung Bagam Belat, Telok Air Tawar di sini semalam.

Tambahnya, Saiful Amirul, 13, Saiful Akmal, 11, Nurazirah, 9, Saiful Izham, 7, dan Fatin Amirah, 6 hanya berpeluang untuk makan nasi berlaukkan ikan sekiranya ada duit lebih atau ada jualan ikan murah.

Menceritakan kisah bagaimana kelima-lima cucu nya itu boleh tinggal bersamanya, kata Halimah, ibu mereka merupakan anak angkatnya yang diserahkan kepadanya sejak berusia tiga hari ekoran kesusahan hidup ibu bapanya.

Bagaimanapun kedua-dua ibu bapa mereka meninggalkan anak-anak tersebut di bawah jagaannya setelah keluar meninggalkan rumah.

Bapa kepada kanak-kanak itu, Yusof Mohamad, 30, meninggalkan rumah pada Ogos 2005 sewaktu Halimah menghantar cucunya yang ketiga ke sekolah tadika dan isterinya keluar bekerja di sebuah kilang.

Dia hanya mengetahui mengenai tindakan menantu angkatnya itu apabila dimaklumkan oleh jiran selepas pulang ke rumah.

Manakala anak angkatnya yang juga ibu mereka, Noraziah Khamis, 29, mula mengatur rancangan untuk meninggalkan rumah sejak awal 2006.

Kata Halimah, pada awal 2006, Noraziah sering berulang dari rumah sewanya di Sungai Dua di sini dengan alasan dekat dengan tempat kerja tanpa dia mengetahui Noraziah sudah mula membawa keluar pakaiannya sedikit demi sedikit.

Seminggu sebelum menghilangkan diri empat bulan lepas, Halimah memberitahu Noraziah bertengkar dengan anak sulungnya, Saiful Amirul yang bertanya mengenai yuran dan buku-buku sekolah adik-adiknya.

Ujar Halimah, sejak kedua-dua mereka meninggalkan rumah, tidak pernah sekali mereka berdua pulang untuk menjenguk atau menelefon bertanyakan khabar anak-anak mereka.

''Makcik pernah dapat kesan nombor telefon Aziah dan pernah dapat bercakap dengannya sekali. Bila makcik tanya pasal budak-budak ni, dia kata dia dah tak mahukan anak-anaknya. Dengar cerita, dia nak berkahwin lain tapi makcik tak tahu sejauh mana benarnya," katanya.

Halimah melahirkan rasa terkilan kerana cucu sulungnya menolak tawaran memasuki Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Al-Irshad, Tasek Gelugor dekat sini, walaupun mendapat keputusan 5A dalam peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) baru-baru ini, kerana tidak mahu berpisah dengannya dan adik-adik.

Dalam nada sebak Halimah memberitahu, Saiful Amirul turut memintanya supaya tidak memisahkan mereka adik-beradik walau apa pun yang berlaku.

"Makcik tidak pernah terlintas di hati untuk memisahkan mereka. Walaupun tidak mempunyai pertalian darah makcik berharap dapat memberi makanan dan kehidupan yang lebih selesa kepada mereka di samping kasih sayang yang tidak berbelah bagi,'' katanya.






Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2008 09:58 AM | Show all posts

[table=100%,wheat][tr]
[td]

[table=96%,lemonchiffon][tr][td]


- nation  -

Pride of Balik Pulau


By ANDREA FILMER
The Star Online
Tuesday February 12, 2008

Link to original article


RESIDENTS of Balik Pulau have received their long awaited present
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2008 03:49 PM | Show all posts





- varia -

Hari Ahad di Little Penang


Oleh NIZHA PERIASWAMY
Kosmo!Online
14 Februari, 2008


Link to original article


Little Penang bukan sekadar membuat pameran dan menjual barangan buatan tempatan malah mempromosi sejarah kaya Pulau Mutiara.



LITTLE Penang di Upper Penang Road menjadi tarikan baru pelancong.


PERTAMA kali ke Little Penang pada pagi Ahad, ia seolah-olah melalui pasar lambak di The Curve, Damansara, Petaling Jaya. Gerai-gerai barangan dan makanan diletakkan di kawasan terbuka selain terdapat pertunjukan dan persembahan bercerita.

Sambil berjalan-jalan di sini, cubalah nikmati kopi putih beraiskrim kisar daripada Home Made Ipoh White Coffee. "Ia hanya dijual secara tertutup di Ipoh dan Pulau Pinang," kata pemiliknya, Ng Mei Lean, 35.

Menurut Mei Lean, kedai di Little Penang adalah yang kedua selepas perniagaan itu dimulakan di Ipoh, Perak, dua tahun.

"Setakat ini respons daripada pelancong sangat baik," kata beliau.

Jika berkesempatan, hayatilah sejarah silam Pulau Pinang yang bermula sejak lebih 1,200 tahun dahulu.

"Kampung Bagan Jermal adalah perkampungan terawal Melayu di Pulau Pinang dan pekerjaan paling awal di sini ialah nelayan, 1,200 tahun dulu," kata si tukang cerita, Himanshu Bhatt, 39, dalam bahasa Inggeris.

Bekas wartawan ini ternyata banyak membuat kajian sendiri terhadap sejarah negeri pulau tersebut.

Himanshu tampil dengan persembahan bercerita selama 15 minit setiap kali adanya pasar lambak Little Penang.

Ia salah satu usaha yang disediakan Tourism Malaysia di negeri ini. Little Penang bukan sekadar membuat pameran dan menjual barangan buatan tempatan malah mempromosi sejarah kaya Pulau Mutiara.

Sempena sambutan Tahun Baru Cina baru-baru ini, orang ramai berpeluang menyaksikan tarian naga pada majlis perasmian pasar lambak itu baru-baru ini.

Tarian yang dijayakan oleh 20 penari itu mendapat perhatian luar jangkaan apabila pelancong berpusu-pusu mengambil gambar dan melihat gerak geri nakal naga itu.

Bertujuan mendekati pelancong asing melalui kebudayaan, krew tarian naga dari Pusat Sukan Kebudayaan Ching Xing itu memberi persembahan yang mengasyikkan dengan dentuman kuat bunyi gendang.

Di satu sudut, Mei Wei Huang, 32, menggunakan sepenuh kemampuannya dalam bidang seni rekaan dalaman. Wanita ini menjual hasil seni tanah liat dan rumah patung berbingkai.

Berbeza dan comel, setiap bingkai gambar yang tertera patung-patung dan biliknya dibuat sendiri oleh Wei Huang.

"Setakat ini respons yang diterima sederhana, mungkin kerana ia masih baru di pasaran. Harganya pula sekitar RM50 hingga RM160 mengikut saiz.

"Boleh jadi pelanggan belum sedia berbelanja banyak," katanya yang berpendapat harga itu berbaloi dengan kerja halus yang dilakukannya.

Dalam pada itu, sebuah gerai kelihatan dikerumuni empat orang wanita Cina yang agak berusia. Perkataan www.tapai.com yang tertulis di atas kain rentang berwarna kuning yang digantung di atas gerai sudah memberi jawapan bahawa gerai itu menjual tapai. Namun tapai di sini mempunyai keistimewaan tersendiri.

"Kami tidak menghasilkan tapai seperti biasa yang mempunyai rasa masam dan panas. Sebaliknya dengan menggunakan proses tertentu, tapai ini tidak menyebabkan sebarang kesan sebegitu," kata Mazlina Mohamad, 31, penjual tapai daripada syarikat Ta-Pai.

Memiliki kilang dan pasaran di Pulau Pinang, Mazlina berkata, pasarannya akan dikembangkan ke Lembah Klang tidak lama lagi.

Mengenai sambutan orang ramai terhadap tapainya, Mazlina berkata: "Sangat baik kerana warga Amerika, Britain, Thailand dan Jepun paling banyak mencuba dan menyukainya."

Ta-Pai menggunakan pendekatan berbeza menjual tapai iaitu dalam pelbagai variasi misalnya jus ais kisar buah oren dan pic topping tapai.

Selain itu, gerai kaligrafi tulisan Cina oleh Ch'ng Kiah Kien yang mengaturkan kata-kata berunsur tuah, sejahtera, sihat dan lain-lain dibeli bukan sahaja oleh pelanggan Cina malah pelancong Barat.

"Idea pasar ini sangat menarik. Ia seperti pasar di tempat saya, Pasar Greenwich di London," kata pelancong Rachell Clebb, 28.

Ujarnya lagi, konsep Little Penang tidak terlalu komersiol dengan hanya menjual produk bahkan kepelbagaian acara dan makanan membuatkan beliau dan rakannya terus berlegar di situ membelanjakan kira-kira RM150.

Rakan Rachell, Stephanie Marsicovetere, 23, seorang pelajar dari Australia berkata, pihak pengurusan harus menganjurkan pasar ini secara lebih kerap dan memperbanyakkan lagi gerai.

"Harap ia tidak terhad pada hari Ahad hujung bulan tetapi sekurang-kurangnya dua kali sebulan kerana pelancong seperti kami suka membeli-belah dan bersantai dalam persekitaran ini," kata Stephanie.

Little Penang dibuka pada hari Ahad setiap hujung bulan dari pukul 10 pagi hingga 6 petang di Upper Penang Road.






Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2008 04:50 AM | Show all posts





- Utara  -

19 motosikal curi ditemui



Oleh: ABDUL MUIN SAPIDIN
Utusan Online
16 Februari, 2008

Link to original article


BUKIT MERTAJAM 15 Feb. - Polis berjaya menemui semula 19 motosikal yang dipercayai dicuri sekitar daerah Seberang Perai Tengah (SPT) baru-baru ini berikutan penahanan empat remaja berusia 20-an di sini semalam.

Ketua Polis Daerah SPT, Asisten Komisioner Mohamad Anil Shah Abdullah berkata, keempat-empat remaja berusia sekitar 20-an itu ditahan dalam dua operasi berasingan di sekitar Mengkuang, di sini.

Menurutnya, operasi yang diketuai Inspektor Nasir Abdul Ghani dari Unit Cegah Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) SPT kira-kira pukul 12.30 tengah malam, menahan dua daripada remaja berkenaan.

Dua lagi remaja tersebut katanya, yang dipercayai merupakan ahli kumpulan yang sama ditahan dua jam kemudian di tempat yang sama.

"Hasil siasatan, polis berjaya menemui tiga buah motosikal yang masih sempurna dan belum dileraikan komponennya.

"Sebanyak 16 lagi motosikal yang merupakan rangka enjin bersama sebuah telefon awam berjaya ditemui semula setelah dibuang di dalam sebuah parit besar berhadapan Empangan Mengkuang," katanya di sini hari ini.

Mohamad Anil berkata, kesemua suspek yang tidak mempunyai pekerjaan tetap juga didapati terlibat dalam kesalahan penyalahgunaan dadah.

Jelasnya lagi, selain terlibat dalam kegiatan jenayah curi motosikal, empat suspek berkenaan turut dipercayai terlibat dalam beberapa kes jenayah lain sekitar daerah ini termasuk samun dan rogol.

Dengan tertangkapnya empat suspek berkenaan katanya, polis percaya dapat menyelesaikan beberapa kes jenayah curi motosikal, ragut dan rogol yang dilaporkan di sekitar SPT kebelakangan ini.

Kesemua suspek akan ditahan reman dan disiasat di bawah empat kesalahan termasuk di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol dan Seksyen 395 Kanun Keseksaan kerana samun berkumpulan.

"Mereka juga akan disiasat mengikut Seksyen 379A(1) Kanun Keseksaan atas kesalahan mencuri motosikal dan Seksyen 3(1) Akta Penagihan Dadah 1983 kerana dipercayai menagih dadah jenis ganja dan ice," ujarnya.





Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2008 04:56 AM | Show all posts





- negara -

Sheikh Muszaphar, Nicol dihargai


Oleh NAZATUL SHIMA RAZALI
nazatulshima.razali@kosmo.com.my
Kosmo!Online
16 Februari, 2008


Link to original article



GEORGE TOWN - Angkasawan pertama negara, Dr. Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha dan Ratu Skuasy dunia, Nicol Ann David, bakal menerima Anugerah Kencana Canselor sempena Upacara Konvokesyen ke-37, Universiti Sains Malaysia (USM).

Anugerah yang akan disampaikan Canselor USM, Tuanku Syed Sirajudin Tuanku Syed Putra Jamalullail itu merupakan anugerah sulung diberikan oleh universiti itu sebagai mengiktiraf kecemerlangan dan sumbangan mereka kepada negara.

Selain itu, bekas Ketua Pengarah Agensi Angkasa Negara, Profesor Datuk Mazlan Othman, mendahului senarai penerima bagi menerima Ijazah Kehormat Doktor Sains dalam mengiktiraf sumbangan serta pencapaiannya khusus dalam penerokaan angkasa lepas.

Menurut Naib Canselor USM, Prof. Datuk Dzulkifli Abd. Razak, upacara tersebut yang sepatutnya berlangsung pada 8 Mac ini, terpaksa ditunda kepada 22 Mac kerana jatuh pada tarikh pilihan raya umum ke-12.

"Sepatutnya ia diadakan pada 8 Mac ini, tetapi memandangkan tarikh itu jatuh pada hari pilihan raya umum, ia dipinda pada 22 Mac depan," katanya.

Konvokesyen ke-37 turut menyaksikan pengijazahan sejumlah 747 graduan yang terdiri daripada 331 graduan Doktor Falsafah dan Ijazah Tinggi, 358 graduan Ijazah Sarjana Muda dan 58 graduan dalam program Diploma.

"Konvokesyen kali ini majoritinya dianugerahkan kepada para pelajar Antarabangsa USM yang kebanyakannya terdiri dari negara Timur Tengah seperti Pakistan, Arab Saudi dan Iran.

"Buat julung kalinya, USM turut menyediakan Anugerah Kencana Canselor yang diberi bukan berdasarkan kecemerlangan akademik tetapi lebih kepada mengiktiraf kecemerlangan dan sumbangan terhadap negara," katanya ketika sidang media sempena Upacara Konvokesyen kali ke-37 di sini semalam.






Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2008 03:02 PM | Show all posts

[table=100%,wheat][tr]
[td]

[table=96%,lemonchiffon][tr][td]


- north -

Budding cooks in the making


The Star Online
Saturday February 16, 2008

Link to original article


TOSSING up a plate of char koay teow is no big feat for siblings Siti Suhaida Suid, 11, and Mohd Fais, 12, who have been helping out at their parents' stall at night markets and pasar tani.

The siblings, who can churn out the food as deftly as they can solve an arithmetic equation, said they began helping out at the stall since last year.  

Mohd Fais said he was very excited when his mother first asked him to learn to fry noodles.

揂lthough some customers are sceptical, my sister and I are confident in what we抮e doing. We always tell our mother to sit down and relax,
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-2-2008 07:33 PM | Show all posts
Wang bersalin dalam air
Oleh Tuty Haryanti Ahmad Rodzi


COMEL: Wang mencium bayinya yang selamat dilahirkan menggunakan kaedah bersalin dalam air di Hospital Island.

Ibu Malaysia pertama guna kaedah baru diperkenal elak kesakitan

GEORGETOWN: Seorang wanita selamat melahirkan anak lelaki dalam air, kaedah yang baru diperkenalkan di Malaysia di sebuah hospital swasta di sini, kelmarin.

Wang Chiew Kian, 40, yang melahirkan anak yang sempurna sifatnya seberat 3.64 kilogram tanpa sebarang komplikasi, dipercayai wanita pertama yang melahirkan bayi dengan kaedah itu di negara ini.


Anak keempat Wang dilahirkan pada jam 5.20 petang dalam sebuah tangki air dengan dibantu sepasukan pakar perubatan Hospital Island, diketuai Pakar Perunding Sakit Puan hospital itu, Dr Narinder Singh Shadan.

Turut memberi sokongan kepada Wang yang mula dimasukkan ke dalam tangki air kira-kira jam 4.30 petang ialah suaminya, Goh Beng Huat, 37, seorang subkontraktor.

Kaedah melahirkan anak dalam air masih baru di Malaysia walaupun sudah lama digunakan di luar negara, khususnya Amerika Syarikat, United Kingdom dan Australia.


Kaedah itu adalah satu proses normal yang memerlukan ibu berada di dalam air beberapa jam sebelum tiba waktu kelahiran.
Wang ketika ditemui kira-kira setengah jam selepas melahirkan anak yang masih belum diberi nama, berkata dia memilih kaedah itu bagi mengurangkan kesakitan bersalin.

Beliau yang keletihan selepas kira-kira sejam berada dalam tangki air, tersenyum puas apabila melihat bayinya sihat dan comel.

"Sebelum ini, saya menanggung kesakitan ketika melahirkan anak. Tetapi, dengan menggunakan kaedah ini, ia mengurangkan kesakitan," katanya yang mendapat sokongan penuh daripada suami.

Dr Narinder berkata, pihaknya terpaksa menggunakan tangki air kerana hospital itu belum memiliki kemudahan yang lengkap bagi mengendalikan kaedah kelahiran dalam air.

Tangki diisi air hingga paras perut pada suhu 37 darjah celsius iaitu suhu badan. Kedudukan pesakit dalam tangki air sebelum melahirkan anak bergantung kepada keselesaan.

揂pa yang pasti, kaedah ini dapat mengekalkan emosi seorang ibu yang cemas hingga menjadi begitu tenang," katanya sambil menambah dalam kes Wang pihaknya memasang lagu berentak sentimental.

Beliau berkata, kaedah melahirkan bayi dalam air memerlukan pasangan yang bermotivasi, sokongan daripada keluarga, selain menggunakan khidmat pakar.

"Kaedah ini sangat baik kerana pesakit tidak diberikan sebarang ubat dan tiada sebarang gangguan.

"Tugas saya hanya perlu memeriksa tekanan jantung dan melihat skrin yang menunjukkan bila pesakit akan melahirkan anak. Saya tidak perlu memegang pesakit kecuali jika keadaan memerlukan.

"Kaedah ini juga mengurangkan trauma kepada ibu di saat melahirkan bayi serta mampu memberi satu persekitaran yang baru kepada bayi berkenaan," katanya.





sumber : Berita Harian Online


p/s : nampaknya penang menempa satu sejarah baru dalam dunia perubatan (perbidanan) malaysia...lepas ni bleh ar bakal2 ibu kat penang cuba kaedah bersalin ni plak...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-2-2008 11:53 AM | Show all posts


          Utusan Online     Pemindahan Intel tidak jejas Pulau Pinang



PULAU PINANG 19 Feb. - Pemindahan sebahagian operasi kilang pengeluar cip terkenal, Intel ke Kulim, Kedah tidak akan menjejaskan kemajuan bidang perindustrian di negeri ini.

Ketua Menteri, Tan Sri Dr. Koh Tsu Koon, berkata, ini kerana pemindahan tersebut hanya melibatkan sebahagian kecil operasi berkaitan teknologi rendah.

''Pemindahan itu bukan masalah besar bagi Pulau Pinang kerana teknologi tinggi serta bidang penyelidikan dan pembangunan (R&D) Intel masih beroperasi di Bayan Lepas di sini.

''Mereka pun sekarang sudah bergerak maju dan banyak menggunakan produk bermutu tinggi serta menawarkan perkhidmatan global melalui perdagangan elektronik. Lagipun Kulim merupakan sebahagian daripada hab pembangunan perindustrian di Pulau Pinang," katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai pemindahan sebahagian operasi kilang Intel di Bayan Lepas di negeri ini ke Kulim, Kedah.

Tsu Koon ditemui pemberita selepas menghadiri majlis sambutan Tahun Baru Cina anjuran Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) di sini semalam.

Tambahnya, perpindahan tersebut juga baik untuk kemajuan bidang perindustrian di negeri ini yang kini beralih untuk menghasilkan produk berkualiti tinggi.

''Perpindahan tersebut tidak menjejaskan bidang perindustrian di Pulau Pinang. Orang yang suka menuduh kemajuan kita terjejas sebenarnya, tidak menyedari Pulau Pinang sudah berkembang maju sejak 15 tahun lalu.

''Mereka tidak pernah turun ke kawasan perindustrian di sini dan hanya pandai menuduh yang bukan-bukan saja," katanya





Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 06:15 AM | Show all posts


          The Star Online     Porpoises seen frolicking off Penang
[table=90%,lemonchiffon][tr][td]

Wednesday February 20, 2008

BALIK PULAU: A pod of six porpoises was spotted in the waters off Penang, about 200m from the shores of Kuala Sungai Burung near Pulau Betong here.

The Star photographer Wan Mohizan Wan Hussein, a part-time fisherman, saw the porpoises as he was testing his boat after some maintenance works at 11.30am yesterday.

揑t looks like they were having a fun time. As I had left my camera in the car, I rushed back to shore to get it and went back to the same spot.

揑 followed them for about 45 minutes on my boat,
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2008 06:23 AM | Show all posts


          The Star Online     Tremors felt in Penang
[table=90%,lemonchiffon][tr][td]

By BERNARD SEE and LOOI SUE-CHERN
Wednesday February 20, 2008
MYT 7:15:58 PM

PENANG: A 7.2 magnitude earthquake, which hit off the northern Sumatra west coast, sent thousands of high-rise building dwellers scurrying for safety when the tremors were felt in many parts of Penang island on Wednesday.

The series of tremors, which occurred at 4.08pm, lasted for a few minutes could even be felt among those living in the low-rise buildings.

Among the buildings that were 搑ocked
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2008 04:50 AM | Show all posts


          The Star Online    Abdullah disputes claims Penang抯 economy is eroding
[table=90%,lemonchiffon][tr][td]


KEPALA BATAS: Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi has quashed reports that Penang抯 economy is on the downturn, forcing many foreign investors to relocate operations elsewhere.

He said Penang would be the country抯 future logistics and transportation hub, and that under the Northern Corridor Economic Region project, emphasis and focus would be given to develop the state further.

揚enang抯 economy will be enhanced and improved further in accordance with its status as a Silicon Valley.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-10-2022 01:49 AM GMT+8 , Processed in 0.078497 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list