CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: dealova77

Prasekolah

[Copy link]
Post time 20-11-2007 10:21 PM | Show all posts
anak ke3 kak Yan pun akan ke pra sekolah next year...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-11-2007 08:45 AM | Show all posts
Originally posted by macademia at 20-11-2007 05:33 PM



or maybe depends whether sekolah (yg ada pra sekolah) itu yg ada masalah.


may b laa... sek tu kan cam ala2 br jgk.. tu yg ader msalah sket
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2007 08:46 AM | Show all posts
server mengong... t'post 2x

edit-
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2007 08:52 AM | Show all posts

Reply #19 iqyniqaa's post

hmm..mungkin ikut pencapaian msg2 kot. anak aku sejak masuk prasekolah makin ok dr sblm tu. skrg dah leh membaca, menulis dan mengeja. yelah..bdk2 bukannya sama. ada yg htr sekolah ni ok, yg sana x ok. ada yg sini x ok, sana plk ok.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2007 08:55 AM | Show all posts

Reply #22 iqyniqaa's post

yg ni mungkin jugak..sbb prasekolah ni masih baru. x semua sekolah ada kelas ni. mcm sekolah anak aku dah beberapa thn depa bukak kelas pra ni so mungkin di sini derang dah ada pengalaman cemana nak menguruskannya dgn baik.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2007 11:57 AM | Show all posts
mase anak sye masuk prasekolah tahun 2005 terus giler...pinkish tau....anak sye x tau blajo ape....asyik main je...homework pon x pernah ade....buku entah ape2 la....saye terus berentikan dan anto balik die kat tadika lame...bayo mahal sikit pon x pe...tp skrg nie x tau la...mungkin dh upgrade kot....
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 21-11-2007 12:04 PM | Show all posts

Reply #25 pinkish's post

dulu sye anto gak anak ke prasekolah nie...ingatkan bagus...sbb org kate bagus....tp abok pon x de....mase tahun 2005 anak sye makin teruk asyik nak main je....homework x de langsung...buku pon entah ape2...ade ke suruh budak tulus abc dlm buku tulis kotak2...tu kan utk math...patutnye buku line 3...
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2007 12:19 PM | Show all posts
menggong punye server...abis die telan....:@
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-11-2007 01:17 PM | Show all posts
ooo..kesimpulannya ada yg bagus..ada yg tak.

tgk persekitaran n cikgu jugak kut

pinkish..anak2 hantar kat pra-sekolah kat mana?
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2007 01:22 PM | Show all posts
My sister cikgu sekolah rendah, memandangkan kawasan mengajar dia kat luar bandar banyak tempat kosong jadi ingatkan nak letak anak i duduk dengan dia.
so i ada tanya apa yang diajar di pra sekolah dan daripada penceritaannya teknik pembelajaran tak memberangsangkan sebagaimana tadika anak i, so for me i pilih tadika private le.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2007 01:30 PM | Show all posts
hb me cikgu pra skolah kat salah satu sk di putrajaya. budak2 ni blm ada buku2 mereka sndr tp guru still ada guide utk mengajar. terpulang pd guru utk bg bahan mcmn...semua pun free but still ada skolah yg akan minta derma bulanan dr ibu bapa utk menampung mn2 patut. uniform n kasut skolah wajib pakai. aktiviti perhimpunan wajib ikut. byk aktiviti dorg ni. last month ada karnival prasekolah n b4 cuti ada majlis konvokesyen besar2an. bab pandi 3m tu selain dr usaha gigih guru murid pun kena main peranan gak. mn yg minat blajar bila cikgu ajar tekun n ikut tp mn yg kurang n lebih bermain makanya masa free time jer berlari la kat tmn permainan khas yg kementerian bt tok dorg.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2007 02:46 PM | Show all posts

Reply #27 zyryn's post

betul..homework mmg kurang kecuali cuti sekolah baru berlambak keje yg dia bwk blk umah. tp kat sekolah derang kena wat byk latihan. waktu akhir kdg2 dah sampai 12.30 xleh kuar lagi kalau x siapkan latihan tu.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2007 02:52 PM | Show all posts

Reply #29 cienoet's post

kat penang.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2007 02:59 PM | Show all posts

Reply #33 pinkish's post

















.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2007 09:42 AM | Show all posts
Originally posted by ayamkatik at 21-11-2007 01:22 PM
My sister cikgu sekolah rendah, memandangkan kawasan mengajar dia kat luar bandar banyak tempat kosong jadi ingatkan nak letak anak i duduk dengan dia.
so i ada tanya apa yang diajar di pra seko ...


setuju ngan ayamkatik..teknik pembelajaran kureng memuaskan sket..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-11-2007 11:12 AM | Show all posts
Thanks atas info kawan2 kat sini... kira ada pro n kontra dia gak kan...

tu lah... lepas ambil kira banyak faktor saya dan suami decide utk tolak tawaran tu.. dan tetap hantar my son kat tadika private... tak apa lah bayar mahal sikit lagipun saya nampak perkembangan yang baik kat situ...

lagipun bila fikir lama sangat dia kat suasana sekolah nanti.. boleh ke ?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 23-11-2007 11:18 AM | Show all posts
Originally posted by ayamkatik at 21-11-2007 01:22 PM
My sister cikgu sekolah rendah, memandangkan kawasan mengajar dia kat luar bandar banyak tempat kosong jadi ingatkan nak letak anak i duduk dengan dia.
so i ada tanya apa yang diajar di pra seko ...


same here.. saya pun ada tanya my fren yang mengajar pra sekolah ni..memang agak tak menarik la teknik yang digunakan setakat ni.... bukan tak percaya dengan sistem pendidikan kita tapi kalau ada pilihan lain untuk kelas tadika ni kan... apa salahnya.. lagipun kita sendiri yang menilai kemampuan anak2 kitakan ?
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2008 06:08 PM | Show all posts
ada sape2 lagi nk kongsi pengalaman pasal2 ank2 masing2 kat pra sekolah ni..?meh la citer...thn depan my doter masuk 6 thn..masih berkira2 nk daftar ke x...kalau dr segi kelayakan tu,mmgla x layak...huhu
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2008 02:25 AM | Show all posts
PRA ni kire tadika le. kalo tgk kat my school tu, tak kire le pendapatan banyak mana, 1st come 1st serve. tapi mmg limited le. dalam 20 orang je amik. PRA ni memang tak campur dengan budak sekolah lain. baju pun pakai t shirt depa sendiri (seragam le) dan track suit, kasut sekolah. masa perhimpunan depa wajib ada tapi belaja kat kelas sendiri memang terasing le.

tapi lengkap le kelas mereka ni. ada taman mainan, jadula depa sampai kol 12 je rasanye. sukatan belajar kementerian bagi. belaja tak serius sangat le tapi aku tgk depa enjoy. makanan dimasak khas kat dapur kat kelas depa. aku suka masuk tempat PRA ni heheh deco memang cute dengan peralatan belajar depa.

kalo ada aktiviti sekolah, PRA wajib buat persembahan. budak2 skolah aku memang tunggu budak PRA wat persembahan, cute sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2008 05:46 PM | Show all posts

Reply #38 sofiajane's post

mmm... dah ada rupanya topik ni. Tq Sofia sebab naik kan balik. Patutlah pertanyaan hamba x berjwb di thread yg satu lagi tu.

Ekceli me pun masih berkira2 nak mendaftarkan my girl ke pra skool ni. Tak tahu pulak ada syarat kelayakan. Anyway thanks to those yg beri input.
teacher_shakira,
me pun pernah ternampak kat sekolah my sons deco kelas budak2 pra ni. memang nampak ceria n colorful. My biras kat penang pun plan nak hantar her son kat pra which is in 3 yrs time. So far all her dotters pergi swasta... english speaking kindy.
Kata my biras, pra skool ni, cikgu2 dia semua lepasan uni n they communicate in eng.

Cam ne pun, nanti me nak gi sekolah my sons n nak tanya pasal pra ni.
Thanks again!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-6-2024 05:45 AM GMT+8 , Processed in 0.068973 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list