CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: Ekka

Mesin basuh " front loading " atau " top loading " ?

[Copy link]
Post time 12-6-2009 02:25 PM | Show all posts
Salam sumer,

skrg ni saya guna wm tl brand Panasonic, mmg bagus sbb dah pakai 10 tahun, belum penah rosak lagi. cuma, sekarang ni selalu baju2 saya ada tompok2 kaler hitam yang susah nak tanggal. sayangnya bila kena baju yang baru beli..

tahun depan nak pindah rumah baru..ingat nak beli wm yang baru. nak pakai yang fl plak..sbb nanti tinggal kat apartmen, ingat dapat save space skt kot..nk tanya kekawan sumer, dryer perlu ke tak? sbb ingat nak beli dryer sekali..baru2 ni masa g survey, ada gaks nampak wm yang functionnyer washer & dryer sekali. Elok ke tu? lg satu, wm yang lama nak campak kat mana? kalu jual kat kedai 2nd hand, boleh ker?
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2009 04:06 PM | Show all posts
nk tanye...

klau pkai front loading ni.. bole tak nk basuh comforter? ke.. muatan dia kecik aje? klau top loading ni.. hok muatan besau tu... toto pon bole basuh...
Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2009 12:41 AM | Show all posts
saya mmg berkenan dgn fl tapi masalahnya dia tak leh basuh yg banyak2. so skrg ni pakai tl jenama hitachi (11 kg).. anak kencing toto pun dah tak kisah dah.. senang jer boleh basuh
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2009 04:16 AM | Show all posts
Front loading nie air kena kuat baru boleh jalan kalo nak compare dgn top loading..top loading air boleh top up sendiri manually pakai baldi in case kalo takde air..front loading tak leh buat benda nie...
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2009 02:07 PM | Show all posts
boleh basuh toto/comforter tu depends berapa besar load wm tu,
aku punya fl dah banyak kali basuh comforter ngan toto,
result - biasa jer lah... sebab nyer aku nyer load 7kg jer...
even kalau compare ngan jenis top load yang 10kg dah tentu2 lah 10kg tu lagi bersih heheheh... yang penting hentaman dan space dia nak guling kan kain tu... kalau perati kain tu duk hat tuuu jer tak guling2 maksudnyer tak berapa nak bersih lah...
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2009 02:15 PM | Show all posts
Front loading nie air kena kuat baru boleh jalan kalo nak compare dgn top loading..top loading air boleh top up sendiri manually pakai baldi in case kalo takde air..front loading tak leh buat benda ni ...
danedzya Post at 29-6-2009 04:16


yup, setuju dengan ni,
mmg kalau guna FL kene pressure air kuat,
and kalau tak der air mmg tak boleh langsung nak tuang masuk lam mesen hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2009 03:38 PM | Show all posts
Skang nie dah jadi trend dah..kalo nak beli mesin basuh,mesti nak yg boleh basuh toto dan comforter....aku rasa 10 tahun dulu takde org kesah pun boleh basuh benda alah nie semua...sebab katil korang pakai cadar biasa dan toto pun tak wujud lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2009 12:08 PM | Show all posts
Salam sumer,

skrg ni saya guna wm tl brand Panasonic, mmg bagus sbb dah pakai 10 tahun, belum penah rosak lagi. cuma, sekarang ni selalu baju2 saya ada tompok2 kaler hitam yang susah nak tanggal. s ...
tahun depan nak pindah rumah baru..ingat nak beli wm yang baru. nakpakai yang fl plak..sbb nanti tinggal kat apartmen, ingat dapat savespace skt kot..nk tanya kekawan sumer, dryer perlu ke tak? sbb ingatnak beli dryer sekali..baru2 ni masa g survey, ada gaks nampak wm yangfunctionnyer washer & dryer sekali. Elok ke tu? lg satu, wm yanglama nak campak kat mana? kalu jual kat kedai 2nd hand, boleh ker?
Audetom Post at 12-6-2009 14:25


nak tahu jugak..ok ke kalo beli yg ada dua function skali..ada sesapa penah pakai
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2009 12:12 PM | Show all posts
Saya beli asing washer and dryer... kalau satu je mesin, buatnya rosak  - pengsan... nak basuh nak menyidai... dryer dah makin popular sekarang sebab ye lah, memudahkan kerja especially kalau tak ada maid - kerja pulak.. nak nyidai pun tak sempat -
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2009 12:21 PM | Show all posts
sebelom ni aku guna TL samsung yg 6kg...dh lebih 7 thn umo nyer...so..skrg dh wat hal...panel rosak...dh ganti..kos dlm 210...tp kena set sdr ..kalau x otomatik set basuhan utk low jer...

so..aku pon bli yg baru...sharp TL yg latest 13kg...dpt 1400..rega asal dlm 1700++..
aku dh sevey2...kedai ni je bg 1400..kedai lain plg murah 1500...

sebelom bli..puas aku study...servey...mn yg plg bagus...
hampir semua kedai rekemen brand sharp/toshiba/hitachi/LG
so...puas belek2 pro & kontra..decide amik sharp..coz ok & murah...tanya 3 kedai..2 kedai rekemen sharp..1 kedai rekemen hitachi...
hanya 2 brand ni yg mmg authorised wat sdr...cuma hitachi mahal dr sharp...

toshiba..dulu mmg ok..skrg...dia dh x buat part..semua sub...w/pn sub..brg2 mmg ok ..tp masalah nyer after sales...semua kedai ckp mcm tu...coz spare part mmg dia x buat..tu yg jd lmbt..diorg kena refer vendor bagai...

cuma .. toshiba yg latest tu aku tergoda sistem baru dia tu SDD drive...skrg hanya toshiba je yg kuarkan model TL with SDD...maksudnyer dh x pakai belt & senyap...
pro nyer...x bising...cons. plak..kalau rosak kena ganti seketul motor nyer..
kalau sistem lama...just leh ganti belt jer..kira mentenen rendah la...

toshiba price pon x mahal sgt...yg 14kg..rega asal 1800++...aku leh dpt 1650 plg murah...
kedai2 lain bg plg murah pon 1780...
mn nk dpt yg guna sistem baru tp rega murah...
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2009 01:43 PM | Show all posts
syioknyer skang nehh..13kg pun rm1400 leh dapat dahhh...
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2009 02:21 PM | Show all posts
Saya beli asing washer and dryer... kalau satu je mesin, buatnya rosak  - pengsan... nak basuh nak menyidai... dryer dah makin popular sekarang sebab ye lah, memudahkan kerja especially kalau tak ada  ...
aleesa1940 Post at 29-10-2009 12:12


mmg betul gak kalo rosak mmg naya gak. ari tu tersilap design kabinet..pasang wall kabinet kat atas WM. tu yg x leh letak dryer kat atas WM.ruang terhad tu yg terpk nak guna 2 function dlm 1..tp kalo rosak payah gakkan..cancel le..kena cari yg asing2
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 09:17 AM | Show all posts
kalau brand PANASONIC ok tak.. ada nmpak kat harvey norman hari tu.. cam best jek... apa ntah nama latest model tu... kaler silver..

minat gak ngan TOSHIBA.. tapi kaler putih.. cepat kotor la plak... dah la mesin basuh ni nk letak kat dapur yg open concept.. mmm...
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 10:15 AM | Show all posts
iza..kalau nk tau brand mn ok...try la gi 3 @ lebih kedai...tgk diorg rekemen brand pe..jgn refer 1 kedai jerk...

trend skrg mmg WM back to kaler putih...bkn toshiba jer...hitachi..sharp pon dh putih...
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 10:20 AM | Show all posts


Features  Specifications

  
Wind Dry
Air Bubble Wash
Magic Filter
Fuzzy Control
Stainless Steel Washing Tub
6-course Wash Programmes: Fuzzy / Blanket / Economic / Wool / Soak / Clean
Delay Start Power Auto Off
Transparent Cover
Anti-Rat Base Cover


ni la model latest sharp yg aku bli...
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 10:23 AM | Show all posts


14.0kg  
Super Direct Drive Inverter Motor
  The Next Generation of Direct Drive Motor is S-DD Inverter Motor 48 new magnet named Neodymium are used, which are more powerful and energy-saving than Ferrite magnet which is used for DD Inverter Motor. The features for S-DD are low noise & high accuracy, powerful & rapid rotation, less energy consumption, thin & light. Of course it operates as the same as DD Inverter motor, without drive, belts and gears, which are part of the conventional washing machine. It thus delivers low-noise direct rotation and provides precise rotation speeds under the inverter control, it is adjustable for different type of clothing. Sensors built directly into the motor provide accurate detection of laundry volume as well as the status of laundry during washing and fine-tune the pulsator rotation speed assuring perfect washing.  
Circular Air Intake  
Hydro Twin Power
  Hydro Twin Power ensures great improvement of wash performance. 4 water jet outlets generates a big water circulation that dissolves detergent quickly and penetrates detergent water evenly into the fabric at high and low positions. The volume of water penetrating fabric is increased.  
W-Turn Pulsator  
Colour:Metalic Silver  
Wash Functions:
- Regular Wash
- Heavy Wash
- Speed Wash
- Soak Function
- Delicate Wash
- Softener
- Blanket  
RRP (Recommended Retail Price)
  Peninsular Malaysia: RM 1999.00  
  
yg ni toshiba latest...sistem SDD...
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 10:32 AM | Show all posts


SF-160JJS (16kg) [NEW]

Variable Spin Control
Tangle-Free Finish
Air Jet Dry with Nano Titanium
Delicate Fabric Care
Deep Penetration Wash
Active Beat Lifter
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 02:34 PM | Show all posts
baru minggu lepas beli mesin basuh Toshiba 14kg. RM1750

mula-mula sya ingat nak ambil panasonic 14kg aje. saya minta pendapat tauke kedai tu so dia
rekeman toshiba coz katanya brand panasonic tak sebagus dulu
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 02:42 PM | Show all posts
111# dealova04

dealova murah tu ko dapat rugi duit aku RM100.
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2009 03:17 PM | Show all posts
fiktee...

1650 tu x tekan lg tuh..tp aku kompom leh dpt 1600...
tp xpe lah .. dh bli pon...rugi rm100 je...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
PulutSambalKuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
Views : 58110 Replies : 1915
Bapa Danush cakap berpisah sementara bukan cerai : Selepas 18 tahun hidup bersama, akhirnya berpisah sementara? Ex menantu Rajinikanth
ZaienBapa Danush cakap berpisah sementara buk
Views : 1937 Replies : 48
Pian Cecupak meninggal dunia
annadonnaPian Cecupak meninggal dunia
Views : 5215 Replies : 87
PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PENGERING, PETI SEJUK. PROFESSIONAL REPAIR
a开心果PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PEN
Views : 30787 Replies : 524
TV show dan Movie Best di Netflix
NaatashaTV show dan Movie Best di Netflix
Views : 52513 Replies : 367
Dato Seri Mahadi 34 tahun
akumakDato Seri Mahadi 34 tahun
Views : 81567 Replies : 120
Netizan Marah DSV Gelar Anuar Zain ....
ToungeSoupNetizan Marah DSV Gelar Anuar Zain ....
Views : 6892 Replies : 122
AKASIA : KISAH CINTA KITA [AEDY ASHRAF, AMELIA HENDERSON]
eddlisa_uyukAKASIA : KISAH CINTA KITA [AEDY ASHRAF,
Views : 7248 Replies : 74
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 50152 Replies : 1158



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2022 08:31 AM GMT+8 , Processed in 0.185251 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list