CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 6882|Reply: 19

Cekur Hitam

[Copy link]
Post time 4-6-2007 10:11 PM | Show all posts |Read mode
Salam semua.....

nak tanya pada sesapa yang tahu......

pokok cekur hitam (yang ada bunga kaler pink tu), daun dier boleh buat ulam tak?

Sbb kat rumah tssy ada pokok ni.....agak subur.  Geram tgkdaun dier yg lebar2 tu....just wondering, boleh dimakan ker tak boleh?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-6-2007 11:25 PM | Show all posts

Reply #1 tssy's post

  cekur hitam ? gambarnya ada neng? tunjuk sini dehh...
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2007 12:03 AM | Show all posts


Cekur hitam tu tak tau plak boleh buat ulam tapi nengok kambing makan selamba je ,bolehlah kot...
Yang aku tau daun dia masukkan kat teh masa nak minum guna buat ko jadi kurus, kalau diamalkan selalu.
Aku ada tanam pasal bunga dia cantik dan senang membiak .
Bila orang mintak RM5.00 he he he ........
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2007 08:38 AM | Show all posts




Nama Tempatan:
Cekur[/td]
Nama Saintifik:Kaempferia galangal[/td]
Nama Lain:Kencur[/td]
Famili:Zingiberaeceae[/td]
Lokasi dijumpai:[/td]
Asal:[/td]
keterangan:[/td]
Sejenis herba dan tumbuh melebar di atas tanah. Daun licin, berbentuk tirus, tersusun padat dlm pasangan yang bertentangan. Hujung daun runcing, lebih kurang 16cm panjang, 8 cm lebar. Daunnya mempunyai sedikit aroma. Cekur tidak berbatang, mengeluarkan bunga berwarna putih-ungu. Akar/rizomnya bercabang-cabang, beraroma dan isinya berwarna kuning oren. Cekur bukan bahan penting dalam masakan orang Malaysia tetapi berperanan besar dalam masakan Indonesia, Thailand, Vietnam dan India.
[/td]
kegunaan:
Di Asia Tenggara, rizom cekur dicampurkan dengan lada sulah, kayu manis dan madu untuk mengubati selsema. Ia dijadikan tonik untuk mengubati batuk kering dan bronchitis. Cekur juga dijadikan losyen untuk merawat sakit mata, sakit tekak, bengkak, demam, sakit dan sengal tulang. Untuk wanita baru bersalin, cekur mengucupkan rahim dan menggalakkan pembuangan angin. Di Indonesia, akar cekur digunakan untuk merawat keracunan makanan, ulser mulut, batuk dan selsema. Akar cekur yang dikunyah dan ditelan boleh membuat seseorang itu khayal. Di India, wangian daripada cekur digunakan untuk melindungi pakaian daripada serangga. Di Filipina, air rebusan akar cekur digunakan untuk merawat sakit perut disebabkan pencernaan makanan yang kurang baik. Air rebusan turut digunakan untuk membasuh rambut bagi mengatasi masalah kelemumur dan menghilangkan rasa gatal dan pedih akibat digigit ulat bulu. Di Thailand, cekur digunakan untuk merawat sakit kepala.

sumber:http://melur.com

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2007 08:40 AM | Show all posts

Reply #3 rdzaccess's post

Baguslah tu, boleh buat duit. Tak rugi tanam pokok2 herba nih! Saya pun nak gak benihnya...he..he..he..

[ Last edited by  alifinara at 5-6-2007 08:41 AM ]
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-6-2007 01:20 PM | Show all posts
So i assume, tak leh buat ulam lah ye?  Buat ubat2 jer and masak2.  Thks 4 all the replies
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 6-6-2007 10:38 PM | Show all posts


Ni cekur itam aku dalam besen lama...

[ Last edited by  rdzaccess at 6-6-2007 10:40 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2007 08:31 AM | Show all posts
Apa beza cekur hitam ni dgn cekur yg biasa tu ye?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 7-6-2007 11:30 AM | Show all posts

Reply #8 alifinara's post

obviously......the color.

kalau tak silap, cekur yg kaler hijau tu boleh buat ulam.....
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2007 11:35 AM | Show all posts

Reply #9 tssy's post

Salam..
Pertanyaan,
pokok ni sesuai x di tanam dalam pasu?
Senang x nak hidup?
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2007 11:39 AM | Show all posts
kat umah aku ader cekur biasa jer....pestaim nampak cekur hitam kat sini....... ade beza dari segi bau dan rasa ker cekur hitam ni....?????
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-6-2007 11:48 AM | Show all posts

Reply #10 hushkitten's post

tssy tanam dlm pasu jer.  Pokok ni cepat membiak.... daun dier lebar2....jap jer dah penuh pasu tu.

tssy tak der cekur biasa so tak leh nak compare bau dan rasanya

my cekur hitam...



[ Last edited by  tssy at 7-6-2007 12:23 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2007 11:55 AM | Show all posts

Reply #12 tssy's post

ooo.....kita plak takder cekur hitam....yang ader cuma cekur biasa jer........

rasanya cekur hitam ni jarang ader jual kat pasar pasar kan....????
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2007 12:01 PM | Show all posts

Reply #12 tssy's post

oic, thanks..
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2007 02:30 PM | Show all posts
Originally posted by mamia at 7-6-2007 11:39 AM
kat umah aku ader cekur biasa jer....pestaim nampak cekur hitam kat sini....... ade beza dari segi bau dan rasa ker cekur hitam ni....?????


Aku pun sama...
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2007 03:56 PM | Show all posts
sumber dr http://melur.com

"cekur ini mempunyai dua spesis yang biasa diperolehi..namun cekur biasa (daun hijau) yang kebanyakannya ditanam dihalaman maupun di dalam pasu.cekur jenis ini yang biasanya digunakan dalam masakan seperti kerabu,urap dan sebagainya kerana aroma dan baunya yang amat menyelerakan.cekur hitam pula kebiasaannya digunakan bertujuan untuk perubatan.amat jarang digunakan didalam masakan kerana ia tidak menghasilkan aroma atau bau seperti cekur biasa.namun cekur hitam amat sesuai bagi tanaman litup bumi kerana ia senang membiak dan daunnya lebih lebar berbanding cekur biasa.apa pun, kedua-dua jenis cekur ini amat berkhasiat. namun begitu, tidak ramai masyarakat kita yang tahu akan kewujudan herba ini...apatah lagi melihat dan mengecamnya.
~arjuna311"

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-6-2007 04:06 PM | Show all posts

Reply #16 alifinara's post

baru tahu......patut la jarang nampak orang jual.....

tapi kalu yang hijau tu......wat masak lemak ikan talapia memang besttt....
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2007 08:54 AM | Show all posts
Originally posted by alifinara at 5-6-2007 08:38 AM




Nama Tempatan:
CekurNama Saintifik:Kaempferia galangalNama Lain:KencurFamili:ZingiberaeceaeLokasi dijumpai:Asal:keterang ...


hiris n goreng pedas ngan daging.....sedap wooooooooo....nyum3..
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2007 08:58 AM | Show all posts

Reply #18 bubpallo's post

Yeke Bub, tepeklah resepinya kat sini. Kat rumah saya cuma byk yg cekur hijau tu, yg hitam ni tak pernah jumpa plak..
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2007 09:07 AM | Show all posts
Originally posted by alifinara at 8-6-2007 08:58 AM
Yeke Bub, tepeklah resepinya kat sini. Kat rumah saya cuma byk yg cekur hijau tu, yg hitam ni tak pernah jumpa plak..



yup, yg itam kita org pon x berape makan sgt, mostly yg ijau tu..... resepi nyer cam biasa, cume kite org tambahkan daun tu ajer..hiris2 n masukkan. tapi tok gulai yg kurang air ler...... sedap oooooo.....rase cam nak balek kmpung ajer nie....heheheeee.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

8-5-2024 04:33 PM GMT+8 , Processed in 0.567574 second(s), 53 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list