CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 4891|Reply: 18

[Edisi Fizik] Lab Experiment yang paling mengagumkan

[Copy link]
Post time 10-5-2007 11:37 AM | Show all posts |Read mode
Lab eksperimen pernah korg terlibat dan setakat ni amat mengagumkan yg pernah korg buat atau capai
bukan le eksperimen dari saintis2 yg dah hebat.


bagi aku lak, masa study dulu pernah gak terliabt dgn experiment yang pada masa tu mengagumkan le.

wind tunnel saiz : 30 x 30 x 60 cm
Re No. = 5 exp 6
expksperimen pada Scale model UAV, scale model 1:18 F1, scale model utk burung.
gambar bawah ni bukan le wind tunnel yg aku guna tu,
just nak tunjuk aplikasi nye aje.
gambar aku nak kena mencari dulu.

Last edited by dauswq on 2-4-2013 11:26 AM

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
plasmaaaa This user has been deleted
Post time 10-5-2007 12:55 PM | Show all posts

Reply #1 me_ai's post

terangkan la lebih terperinci sket..
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2007 04:02 PM | Show all posts
haku nampak macam tempat sidai kain jer....
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2007 02:32 PM | Show all posts
Ohoo.. wind tunnel nie.. kalo tak silap, kereta formula one pun pakai kan. Nak uji aerodynamic dengan halangan angin.
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2007 11:53 PM | Show all posts
Wind tunnel ni zaman wright brothers pun dah guna...
Reply

Use magic Report

hantu_pocong This user has been deleted
Post time 18-5-2007 11:17 AM | Show all posts
x perlu uji. pakai je
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2007 11:49 AM | Show all posts
nak tanya sapa ada tau pasal lab eksperimen buat tornado....

aku ada tgk 2 method yg berbeza dlm national geographic lama dah...

satu dia buat tornado dia jadi bawah kecik atas besar...(mcm air paip masuk dlm lubang)

yg kedua dibuat oleh saintis nama Fujita yg mencipta fujita scale utk kelajuan angin...
alaa yg F1, F2, F3, F4, F5 tuuu...

dia punya lab tornado bawah besar atas kecik....

dari kecik sampai la ni aku cuba buat tornado sendiri ,,,nampak mcm imposssible je nak jadi....

sapa2 ada idea?
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2007 02:26 PM | Show all posts
Originally posted by ussopp at 18-5-2007 11:49 AM
nak tanya sapa ada tau pasal lab eksperimen buat tornado....

aku ada tgk 2 method yg berbeza dlm national geographic lama dah...

satu dia buat tornado dia jadi bawah kecik atas besar...(mcm ...



Senang.... scientist guna tornado untuk lambangkan event manusia.......

Ia dikenali sebagai future con...

Tornado berlaku apabila dua angin bertentangan arah menemui dan bergabung dan tolak, tarik dan terpusing. kerana cuaca dan haba, ia berkembang...

Angin.. apa itu angin... kenapa ada angin... kenapa ada udara bergerak?

kenapa?

dari conversation of energy. Dunia ini bulat. tak ada yang rata. cahaya dan haba dari matahari tak seimbang di serata dunia. ada yang panas ada yang sejuk. macam la afrika dan kutub.

angin adalah peredaran udara yang menstabilkan tekanan kedua dua tempat ini. Tempat yang sejuk tekanan dia kurang sikit, vice versa....

dunia tak pernah henti berputar. ada pagi, ada petang... ada malam... satu tempat tak pernah alami pagi semua....

ada panas ada sejuk....

dari sinila angin itu dapat tenaga untuk bergerak dan tenaga itu berkumpul....

P.s. pernah saya terbaca majalah scientific america... scientist america cakap mereka dah ada teori nak control tornado ini... cakap nak elak bencana. tapi dengan otak bush tu... mana boleh..
bayangkan.. malapetaka seperti banjir, gempa bumi, taufan dijadikan senjata. siapa boleh hentikan gempa bumi, taufan???

Ussop.....
kelajuan udara guna Mach number.....

Ia adalah nisbah hadlaju benda itu dan hadlaju bunyi maximum di tempat itu.....

0<Ma<1 adalah subsonic..
1<Ma<3 adalah supersonic
3<<Ma adalah hypersonic
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 19-5-2007 10:10 AM | Show all posts

Reply #8 wei_loon5063's post

oo aku ingat jet je guna mach... angin guna knot...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-5-2007 02:33 PM | Show all posts
Knot tak sama dgn Mach,

Knot adalah unit bg kelajuan,

Mach hanyalah no tanpa unit,
halaju yg dibahagikan dgn halaju bunyi,

Ma = laju suatu objek dlm medium / laju bunyi dlm medium

pd suhu = 15 darjah celcius, tekanan = 101.3 kPa
Mach 1 = 340.3 m/s
          = 1,225 km/h
          = 761.2 mph
          = 661.7 knots

cth objek yg melepasi sempadan bunyi (sound barrier)



Mach Nu. sebg perkadaran utk suatu objek yg bergerak, ini antara list perkadaran yg mengikut kelajuan objek relatif kepda laju bunyi dlm medium
sonic: Ma=1
Subsonic: Ma < 1
Transonic: 0.8 < Ma < 1.2
Supersonic: 1.2 < Ma < 5
Hypersonic: Ma > 5

eksperimen yg aku buat tu dlm julat subsonic dan transonic, nanti aku cuba dptkan gambar, ilang tah kemana pulak

[ Last edited by  me_ai at 19-5-2007 02:38 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2007 07:15 PM | Show all posts
waaa.. lawaaa... sonic BOOOOOM... tapi, kenapa sonic boom x terjadi kat muncung dia?
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2007 07:23 PM | Show all posts
Rasanya mula sonic boom memang kat muncung dia, tapi kena ingat the speed of that jet, so by the time the photographer klik shutter dia, the jet has gone to a new distance la.. thats why..
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2007 07:42 PM | Show all posts
Originally posted by wei_loon5063 at 18-5-2007 14:26



Senang.... scientist guna tornado untuk lambangkan event manusia.......

Ia dikenali sebagai future con...

Tornado berlaku apabila dua angin bertentangan arah menemui dan bergabun ...


haku ingat kat north pole and south pole ..satu tempat pagi shj dan satu malam shj..

btw,nak tanya jap..ape benda tuh sonic boom? :nyorok:
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2007 07:59 PM | Show all posts
Sebaik saja kita mencecah kelajuan bunyi, ia akan menghasilkan shock wave yang dipanggil sonic boom. Tengok wap putih kat keliling jet tu, ia terhasil dari shock wave berkenaan..
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2007 10:00 AM | Show all posts
Originally posted by paparock at 19-5-2007 19:59
Sebaik saja kita mencecah kelajuan bunyi, ia akan menghasilkan shock wave yang dipanggil sonic boom. Tengok wap putih kat keliling jet tu, ia terhasil dari shock wave berkenaan..


sebaik kita mencecah atau mendahului halaju bunyi?
adakah ia menghsilkan bunyi (boom)?
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2007 10:39 AM | Show all posts
Originally posted by Atomic_Omnikid at 19-5-2007 07:42 PM


haku ingat kat north pole and south pole ..satu tempat pagi shj dan satu malam shj..

btw,nak tanya jap..ape benda tuh sonic boom? :nyorok:


dekat pole, 6 bulan siang dan 6 bulan malam... saling bergilir antara north and south disebabkan paksi bumi yang condong..
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 20-5-2007 12:00 PM | Show all posts
Originally posted by Atomic_Omnikid at 20-5-2007 10:00 AM


sebaik kita mencecah atau mendahului halaju bunyi?
adakah ia menghsilkan bunyi (boom)?


Bunyi adalah sejenis gelombang yang konstan kadar kelajuannya. Bayangkan ia macam ombak. Kalau kita bergerak kurang dari kelajuan bunyi, ombak tu akan sentiasa berada di depan kita. Tapi kalau kita memecut pada kadar kelajuan yang lebih tinggi dari ombak yang berlaju konstan tu, kita akan melanggar ombak tu dan meninggalkannya. So, aku bayangkan sonic boom tu mestilah terjadi ketika kita mula melanggar kepala ombak/gelombang bunyi tu.. Yup ia akan mengeluarkan bunyi letupan macam petir. Sebab tu jet2 tak dibenarkan terbang melebihi dari kelajuan bunyi ketika berada di atas daratan yang berpenduduk. Concorde dulu hanya terbang lebih laju dari bunyi bila dah berada diatas lautan...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2007 02:36 PM | Show all posts

Reply #8 wei_loon5063's post

thanks a lot wei_loon.....

seronok bila kena ajar ngan cikgu ni....

btw, scale untuk kelajuan angin tu khas untuk taufan dan tornado je tak silap sy....

F1----->paling lemah....

F5------>disaster...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2007 06:03 AM | Show all posts
wahh..... best best......
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 11:39 AM GMT+8 , Processed in 0.086516 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list