CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: ummibest

beli rumah lease hold ke free hold?

[Copy link]
Post time 26-1-2007 11:51 AM | Show all posts
Originally posted by noor_hannah at 25-1-2007 08:38 PM


NO!!.. banyak org tak kisah sebenarnya leasehold or freehold.. yg kisah hanya segelintir je.. thru my experienced lah..

zie beli rumah second hand yg leasehold..sbb area yang zie pilih utk tinggal..rumah freehold nyer tak mampu nak bayar.
Tak fikir sgt pasal in future 96 yrs later
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-1-2007 12:24 PM | Show all posts
Originally posted by zieA at 26-1-2007 11:51 AM

zie beli rumah second hand yg leasehold..sbb area yang zie pilih utk tinggal..rumah freehold nyer tak mampu nak bayar.
Tak fikir sgt pasal in future 96 yrs later



sama la kita zieeee.....
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2007 01:00 PM | Show all posts
Originally posted by eima80 at 26-1-2007 10:00 AM


mmg betul hanya segelintir saja... thru my experience jugak lah....


pernah jual rumah kat serdang.. area dekat2 UPM tu.. leasehold.. belen dlm +- 30 tahun jerr.. ppl buy for investment...

kesimpulan:
apa2 yg penting pada kita, mungkin tak penting pada org lain..
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2007 05:30 PM | Show all posts
sekarang baru aku paham..so x kesah la freehold ke/leasehold
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2007 06:52 PM | Show all posts
Originally posted by Hetfield at 24-10-2007 05:30 PM
sekarang baru aku paham..so x kesah la freehold ke/leasehold



yerp!!!!!!  the utmost important is location
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2007 10:43 AM | Show all posts
camne erk..umah mummy Hak Milik Kekal Rezab Melayu. Sesap leh terangkan. Nak tau lebih lanjut term ni.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-10-2007 12:54 PM | Show all posts

Reply #26 mummy_aifan's post

kalo x silap maknanya kalo kita nk jual rumah/tanah tu..kena jual kat org melayu saje..x valid tuk dijual kepada bangsa lain..

betulkan kalo tersilap yer..
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2007 08:50 AM | Show all posts
Originally posted by ummibest at 25-10-2007 12:54 PM
kalo x silap maknanya kalo kita nk jual rumah/tanah tu..kena jual kat org melayu saje..x valid tuk dijual kepada bangsa lain..

betulkan kalo tersilap yer..


Betul.
Tapi walaupun malay reserve harga pun still mahal jugak tapi masih murah berbanding freehold.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-10-2007 09:07 AM | Show all posts
oo gitu..tq

Originally posted by ummibest at 25-10-2007 12:54 PM
kalo x silap maknanya kalo kita nk jual rumah/tanah tu..kena jual kat org melayu saje..x valid tuk dijual kepada bangsa lain..

betulkan kalo tersilap yer..
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2007 09:14 AM | Show all posts
Sedang menjual rumah leasehold...seksa yang amat...banyak betul kena mintak kebenaran (consent)..nak dekat 2 tahun pun tak settle lagi....rasanya lepas ni serik nak beli leasehold esp with condition
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2007 10:04 AM | Show all posts
ada kata leasehold ke freehold ke kalo gomen nak amik dia amik juga..

statement ni x brp tepat. kalau pon tepat...pampasan utk freehold lebih besar bergnda dr leasehold. dgn kata lain dgn pampasan tu leh beli freehold yg lainn yg lebih premium,dn dgn pampasan leasehold boleh beli leasehold yg lain..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2007 01:46 PM | Show all posts

Reply #30 minx2005's post

umah leasehold memang ambik masa yg lama kalo
nak proses pindah milik...tp sy bernasib baik sbb
asben sll followup..so proses ambik masa lebih kurang 6 bulan jer...
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2007 01:05 PM | Show all posts
Originally posted by radja at 26-10-2007 10:04 AM
ada kata leasehold ke freehold ke kalo gomen nak amik dia amik juga..

statement ni x brp tepat. kalau pon tepat...pampasan utk freehold lebih besar bergnda dr leasehold. dgn kata lain dgn pamp ...


Statement kalau government nak amik.. dia orang akan amik jugak ?
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2007 12:56 PM | Show all posts
aku tak kesah...janji location sesuai,aku mampu n suke umah tu..asalkan aku ader umah n xmenyewa seumur hidup...nnti2 klu agak mampu, beli la umah freehold lak....rezeki utk ms akan dtg tu blom tau lg kan...mayb ms tu finance pun agak stabil...so,leh tmbh umah
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2007 03:52 PM | Show all posts
like ur gonna stay there till ur 100 yrs old
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2007 07:28 PM | Show all posts
aku nak cari yang free hold tapi tak jumpe n tak berkenan..
terberkenan lak ngan yang lease hold..
so rembat aje lah..
sekruang2nya for 99 years ada gak tempat berteduh..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-12-2007 09:33 PM | Show all posts
Originally posted by Juju at 25-1-2007 08:56 AM


.....rumah teres time nie dah RM300K...in future tak tahu le berapa ? So juju tak nak anak juju melalui pahit maung nak beli rumah...selain ILMU....rumah akan juju tinggalkan untuk anak2 dan cucu demi kesenangan mereka ....another reason tak nak harta benda org Melayu tergadai kat bangsa lain

very agree with u.. kalau nak buat decision biarlah utk kesenangan generasi kaum agama akan datang.. sb sekarang kita tengok, semakin ramai org melayu yg tak sedar diri jual tanah kat chinese + foreigner.. so 100 tahun lagi endingnya, anak2 kita sok merempat sb takde tanah nak dudok dah.. kalau ada pon kat kampong2 tu pon banyak yg tergadai kat cina. anak2 cucu bangsa sendiri menumpang+menyewa sampai ke tua sb tak mampu membeli rumah+tanah even though ni negara tumpah darah nenek moyang mereka

[ Last edited by  masnina at 12-12-2007 09:35 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2007 09:42 PM | Show all posts
kalau berniat beli sb investment, tak kisah free hold atau leasehold.

tapi kalau berniat buat harta, wajar sangatlah amik freehold. walaupon jauh, namapon utk wat harta kan. so tak kisahlah. buat sementara dulu, beli je rumah pape, then jual n beli pulak rumah freehold bila nak balik kg dah tua2 besok (rumah yg freehold tu buat harta utk anak2 pulak!)
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2007 10:44 AM | Show all posts
Originally posted by Hana at 24-1-2007 05:47 PM
beli free hold.

jgn beli lease hold.
sbb tanah tu bukan kita punyer.
bila bukan kita punyer.. bila2 masa.. Majlis bandararaya ke..hapa ke.. boleh korek tanah bising2 disekitar tanah kita..
rugi ler kalau sapa2 pasang pagar bukak otomatik..

selalunyer..umah under tanah wilayah persekutuan nie..lease hold..
area umah tak cantik nnt..sbb ada bunyi2 bising..nak korek lubang paip la..nak korek lubang taik la..mcm2 laa..
contoh kawasan perumahan waktu dulu kan.. area taman melewar, gombak


Walaupun LEASEHOLD, tanah tu tetap kita punya. Prinsip hakmilik tanah dinegara kita guna konsep tabir dan cermin
tabir : hakmilik dilindungi
cermin : apa yg tercatat dalam dokumen hakmilik, menggambarkan tanah yang sebenar (termasuklah yg empunya tanah)

Leasehold biasanya untuk permohonan tanah baru (hakmilik dikeluarkan selepas KTN). Juga dikenali sebagai Pajakan Mukim atau Pajakan Negeri.

Selepas tamat tempoh pajakan (cth 99 yrs) pihak berkuasa negeri (PBN) berhak mengambil semula tanah tersebut tapi bukan ambik mcm tu je tau.. PBN kena bayar pampasan mengikut nilai hartanah semasa. PBN juga berhak untuk menyambung tempoh pajakan (untung la tuan tanah tu)

[ Last edited by  neotoxin at 13-12-2007 10:54 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2007 10:53 AM | Show all posts
Originally posted by mummy_aifan at 25-10-2007 10:43 AM
camne erk..umah mummy Hak Milik Kekal Rezab Melayu. Sesap leh terangkan. Nak tau lebih lanjut term ni.


Kira freehold la nih (juga dikenali sebagai geran mukim atau geran negeri - kena tgk kat dokumen hakmilik @ geran)

Rezab melayu dulu duwujudkan oleh british (zaman british ni) utk melindungi kepentigan orang melayu. Sbb pada masa tu, melayu suka jual tanah kepada bangsa asing kot. BIla rezab melayu, hakmilik tanah tersebut tidak boleh dipindahkan kepada bukan melayu (definisi 'Melayu' kena tgk buku undang2 la) so secara ringkas takbley jual kepada bukan melayu. Kalau nk tukar status tanah rezab melayu kepada bukan rezab melayu, kena tukar dengan tanah lain yg sama luas (ni keja PBN la)
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-10-2022 08:08 AM GMT+8 , Processed in 0.077791 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list