|
Ada sesiapa di sini yang tahu macamana nak buat rucuh? Saya pernah dengar namanya tapi tak pernah jumpa 'orang'nya... ehehe. |
|
|
|
|
|
|
|
pestime nie dgr rucuh!
apa tuh?!
cam bahasa jawa jer.. |
|
|
|
|
|
|
|
:ah: meow pun baru dengar ni... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by ura at 27-12-2006 06:33 PM
Ada sesiapa di sini yang tahu macamana nak buat rucuh? Saya pernah dengar namanya tapi tak pernah jumpa 'orang'nya... ehehe.
Ok..mengikut apa yang ct biasa buat n penah buat : Rucuh ni adalah sejenis makanan orang jawa yang dikategorikan sebagai pencuci mulut. Ia diperbuat dari tapai ubi yang dibancuh dengan santan kelapa yang diperah dengan air panas suam. Ia juga boleh digantikan dengan air biasa.
Isi tapai dicarik-carik , tambahkan dengan sedikit gula dan santan/air suam dan kaca rata. ada juga orang yang blend dengan ketulan ais. sangat sesuai diminum sejuk atau juga boleh dimakan dengan roti putih. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
tak penah dengar nama ni..
ingatkan rucuh..tu rusuh..
tupe nya nama sejenis makanan/masakan.. :hmm: |
|
|
|
|
|
|
|
tapi tak pernah jumpa 'orang'nya... ehe
maksud diatas manusia ker? "orang":hmm::hmm::hmm: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cguct1970 at 27-12-2006 09:12 PM
Ok..mengikut apa yang ct biasa buat n penah buat : Rucuh ni adalah sejenis makanan orang jawa yang dikategorikan sebagai pencuci mulut. Ia diperbuat dari tapai ubi yang dibancuh dengan santan k ...
Bukan setakat tapai ubi jer..ia boleh dipelbagaikan jugak...cam saya suka dengan pelam kuini atau timun berbis kot (tak sure, tapi orang jawa tau timun ni)....cara nye sama je cam ct cakap tu....
mungkin rucuh ni sama gak ngan "es teler " bagi orang indonesia....sebab saya penah minum/makan, cuma depa gunakan susu sebagai ganti santan.....pastu depa gunakan buah-buah dalam tin/fresh...cam nangka,nata de coco,rambutan,cantolope,laici,longan,avocado dll. |
|
|
|
|
|
|
|
Aah kacip fatimah, tak silap saya mmg masakan jawa kot.
cguct1970, itu ke namanye rucuh? kalau betul lah memang kelakar lah sebab saya pernah buat menda ni. Hari tu husband ada beli tapai ubi. Pastu dia kata sedap tau tapai makan dengan santan. Tanya dia cemana buat, dia kata tak tau tp pernah makan. Jadi saya test jer lah amik santan kotak bancuh dgn gula perang pastu tuang kat tapai. Pastu sejukkan. Memang ler sodap!
Zul_khaleeda ehehe tu saje jer tu buat gimik ehehe.
mcije, timun tu timun yang hijau tu ke? ke timun cina? |
|
|
|
|
|
|
|
I org jawa gak.. tapi tak tau laks psl rucuh ni.. 'kena tanya my nenek sedara la camni .. hehehhehee |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by mcije at 29-12-2006 02:02 AM
Bukan setakat tapai ubi jer..ia boleh dipelbagaikan jugak...cam saya suka dengan pelam kuini atau timun berbis kot (tak sure, tapi orang jawa tau timun ni)....cara nye sama je cam ct cakap tu.. ...
ooo patut arr mak aku suke makan ni msa dolu2...aku pun ske gaks..makan masa tuh...buah kuini, bacang di rendam dalam santan ada ais, buh garam sikit, gula...sdap tuh...tah leh la makan santan...kalo pakai susu ideal sdp juga kots...nak try lah |
|
|
|
|
|
|
|
rucuh tu means pencuci mulut or manisan
so ada macam2 jenis rucuh. antara yang saya tau buah kuini tulah makan ngan santan.
masa kecik2 dulu suka makan rucuh 'roti bulat keras'' (kelatak) rendam dalam air sirap ais. peh sedap |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #9 ura's post
kalu tak salah timun berbis = timun acheh |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by mcije at 29-12-2006 11:09 PM
kalu tak salah timun berbis = timun acheh
:setuju: memang itulah jawapannya |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #12 blackrose's post
Blackrose, yang roti keras cecah sirap sejuk tu cemana? sirap tu sirap bandung ke? |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by mcije at 29-12-2006 11:09 PM
kalu tak salah timun berbis = timun acheh
ooo..kalau kat kg ct drg panggil Gerbis..benda ni macam tembikai susu, pokoknya menjalar , sama spesis..tapi dia rasanya tawar..bila masak isi dalam warna oren..pas tu kena buat macam rucuh..sejukkan ,baru sedap makan
kalau versi timun pulak, boleh dibuat sejenis lauk yang di panggil "TERANCAM"..bahanya timun muda , hiris panjang2 macam buat inti, gaul dengan santan pekat - perah dengan air suam, cili padi, bawang bakar, belacan bakar, ikan bilis goreng dan buah cekur tumbuk halus, masukan semua bahan gaul rata, rasa garam/gula. nak sedap boleh tambahkan daun cekur hiris..perrgghhh mengancam..
inilah antara menu yang kami sekeluarga selalu makan masa kecik-kecik dulu.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by ura at 29-12-2006 12:15 PM
Aah kacip fatimah, tak silap saya mmg masakan jawa kot.
cguct1970, itu ke namanye rucuh? kalau betul lah memang kelakar lah sebab saya pernah buat menda ni. Hari tu husband ada beli tapai ubi ...
Ya..itulah yang orang panggil rucuh..umah ct memang selalu mak buat ni terutamanya bulan2 puasa..sejukkk n segerr je masuk dalam tekak masa berbuka..
sebenarnya ada banyak lagi makanan orang jawa yang unik dan kian pupus ditelan masa..cuma kita sebagai generasi masa kin seharusnya berusaha untuk mempertahankan... |
|
|
|
|
|
|
|
Reply #17 cguct1970's post
ct, ketiwol tau tak? mak kita pernah buat sekali. Bestnya! |
|
|
|
|
|
|
|
hye..nk ngacau jer hehe..
sj penah makan rucuh ni kat Jakarata singgah umah kawan..macam yg di sebut tu caranya tp macam lg yg dia tambah spt nangka dan buah avakado..katanya lebih lemak. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by ura at 15-1-2007 11:33 AM
ct, ketiwol tau tak? mak kita pernah buat sekali. Bestnya!
ura
"ketiwol" ni ubi rendam dalam tempayan kan?....rasanya penah buat dulu2 ngan atuk.
kami gelarkan ketiwol gaplek hehe
. |
|
|
|
|
|
|
| |
|