CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: bby2124

MERGED - aircond

  [Copy link]
Post time 12-6-2006 02:09 PM | Show all posts
mcm rumah sy, living pakai Mitsubishi 2HP & 3 bilik pakai Toshiba 1HP.....sofar semua nyer ok...sejuk giler & normally kat dlm bilik kami pakai timer tepat kul 3am air-cond akan off sendiri, sejuk smpi ke pagi....masa sy bujang dulu dok umah parent, umah parent sy pakai Acsson 3/4HP tp tu dulu2 lah skrg dh tak de 3/4HP dh....latest umah baru parent sy semua bilik abah sy pakai Mitsubishi, sbb dia berkenan dgn air-cond living room umah sy dia ckp senyap mcm tak pakai air-cond....

Bil letrik plak tiap2 bln around RM200 - RM250 depand berapa kerap parent sy dtg umah coz klu dia org dtg umah sy & tido 3 bilik ber'air-cond' klu dia org tak dtg tido umah sy 1 bilik jer yg ber'air-cond'...air-cond living room kami jrg on dlm seminggu ade ler 2 hari yg on sbb kami kan 3 beranak jer kat umah + 1 maid...jadik bila sy & hb gi kerja tinggal ler maid + anak sy sorg jd dia pun tak on ler air-cond living room tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-6-2006 02:09 PM | Show all posts
Originally posted by liya71a at 12-6-2006 01:48 PM
baru2 ni lia beli yg jenis fujioaire... tapi lepas sejam kipas main dia berhenti, lepas tu rasa berkuwap.. kemudian lepas sejam berkuap tu, (kami pasang kipas a sebab dah berkuap2 dlm hall tu). Dia ...


kalau tak salah neisya...pasal ID dia...rumah kakak pernah ada masalah mcm ni....
pasal bocor tu maybe betul kot..tp kipas tak pusing kan?

nice...mana ada ketulan kat compressor...melampau la tu....smpai bersalji..

mok nik..sabitla pun....24 hours....kalau neisya bil smpai 5 ratus....huhu
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 02:15 PM | Show all posts
Originally posted by neisya at 12-6-2006 02:09 PM


kalau tak salah neisya...pasal ID dia...rumah kakak pernah ada masalah mcm ni....
pasal bocor tu maybe betul kot..tp kipas tak pusing kan?

nice...mana ada ketulan kat compressor...melampau  ...



Ada......kalau tak cayer, bley pi tengok kalau lain kali aircond tu tak sejuk or berkuap kuap.
He he he he he

p/s JANGAN luper suh technician tu tuang skit minyak piston sebelum masukkan gas.
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 02:19 PM | Show all posts

Reply #19 niceghost2005's post

baru beli ... bocor?
tapi lepas sejam dia sejuk balik (ngam2 sejam) mcm ada setting plak... dah puas godek2 setting nya tu... dah reset dah pun setting, jgn ada 1 jam atau sebarang nombor yg ada '1'...

takkan bocor kot?
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 04:28 PM | Show all posts
Originally posted by liya71a at 12-6-2006 02:19 PM
baru beli ... bocor?
tapi lepas sejam dia sejuk balik (ngam2 sejam) mcm ada setting plak... dah puas godek2 setting nya tu... dah reset dah pun setting, jgn ada 1 jam atau sebarang nombor yg ada ' ...



SEBAB tu ada Surat Warranty.....liya71

TAKUT perkara2 seperti ini berlaku.
Apa2 pung, cuber miker belek bebetul MANUAL INSTRUCTION nya. :tq:
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 04:33 PM | Show all posts
Aircond rumah civic.. Panasonik puretee S2 with ionizer. 1.5 and 1 horsepower di living.
So far jarang ON sebab memang dah sejuk. Aircond ni pun hadiah dpd kontrakotor.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-6-2006 05:09 PM | Show all posts
k..... tq....kita memang nak cari ader ionizer. york memang pilihan utama. tapi bila org cakap panasonic kena ubah pikiran nie. ptg nie nak gi server.

mak oi..... 500 sbln...tak larat saya........ kaya tnb....patut saham naik semenjak2 nie...... :
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 10:56 PM | Show all posts
rumah akak pakai aircond apa tah. 1.0HP saja elektrik dekat rm300 sebulan. Entah apa yang banyak sangat tak tau. Tapi rasanya memang on semedang bila akak ada kat rumah.Tu, macam dok bunyi tu.Ingat dah.TOPAIR. Ok ke?

Elektrik tu termasuk semua la. Bukan aircond saja.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-6-2006 11:31 PM | Show all posts
umah kakliza gunakan ekon YORK..1.5HP jer..kat living  tapi dalam bilik tidur  ekon SINGER..
ekon Singer tu dah 19 thn..still ok dan cepat sejuk..
Alhamdulillah..

asben kak liza [dia mmg kerja ada kena ngena ngan letrik dan selalu kakliza tenguk dia baca buku bab ekon ] cakap antara ekon yg baik adalah YORK dan juga PANASONIC [National]..
so rasanya sapa yg dah gunakan ekon YORK tu oklah..

bab bil letrik kakliza pulak sekitar RM140 ke RM180
kak liza selalunya pasang ekon kat living tu masa malam jer..[dari jam 7 mlm - 1 mlm]
kalau ari cuti baru pasang masa tghari..

dalam bilik tenguk keadaan..kalau cuaca panas baru kakliza ON kan..
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 11:36 PM | Show all posts
Originally posted by zettyhani at 12-6-2006 10:56 PM
rumah akak pakai aircond apa tah. 1.0HP saja elektrik dekat rm300 sebulan. Entah apa yang banyak sangat tak tau. Tapi rasanya memang on semedang bila akak ada kat rumah.Tu, macam dok bunyi tu.Ingat ...


byk nya akak Zet..RM300 , 24 jam ke on aircond?
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2006 11:37 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 12-6-2006 11:31 PM
umah kakliza gunakan ekon YORK..1.5HP jer..kat living  tapi dalam bilik tidur  ekon SINGER..
ekon Singer tu dah 19 thn..still ok dan cepat sejuk..
Alhamdulillah..

asben kak liza  cakap antara  ...


oh York bagus eh...nanti balik nak beli jenama York jugak la...:nyorok:
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-6-2006 09:09 AM | Show all posts
assalamualaikum....

semlm server....cina kedai 2 suruh beli jenama mitsubishi. okey ke????/ dia kata york local punye. kalau mitsubishi luar negara so lagi elok. komen sikit. kalau antara dua nie mana yg senyap. alamak!!!! lupa lak nak tanya apek tu aircond mana yg jimatkan elektrik. ader ke aircond yg jimatkan elektrik????? kalau peti ais tu biasale dengar. ader ke????
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2006 09:17 AM | Show all posts
rasanya tak ramai yg guna mitsubishi... york ok apa..... ramai yg guna..... tapi rasanya panasonic is the best...
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2006 09:21 AM | Show all posts
bilik saya pakai aircond national, 1HP.  dah pakai 3 tahun dah. pakai tiap2 mlm, hujan tak hujan ttp pasang, dr pukul 10 mlm - 6.30 pagi. Bil setakat ni dlm RM30+ je (termasuk penggunaan barang elektrik lain), tak pernah lagi cecah RM50.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2006 10:01 AM | Show all posts
Best aircond .. IMHO beli aje aircond dari Jepun !!!!  York ok gak tapi bising sikit.

Lupakan saje Haeir, Acson, LG, Samsung atau jenama entah apa dari Carrefour.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2006 10:08 AM | Show all posts
Mitsubitsi dan Fujitsu ok sikit dari jenama aircond dari jepun sebab fully important from Japan.
Hitachi dan Panasonic ada kilang kat Malaysia.  Aku rasa ada kena mengena dengan QA diorang .. agaknye le.

Apa-apa pun .. yang penting guna HP yang bersesuaian utk saiz bilik.
Kalau bilik besar .. guna le 1.5 atau 2 HP
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-6-2006 10:16 AM | Show all posts
wah..aku pun tgh berkira2 nak pasang aircond ni..
takpelah..balik karang nak gi survey kat sengheng kalau sempat..

ape bezanya puretee le... ionizer le.. super alleru buster le kejadah semua ni? :stp:
konfius aku...
kalau takde menda2 tu.. just beli aircond biasa takleh ke?
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2006 11:38 AM | Show all posts
Ada byk jenis aircond .. tapi basically tergolong pada 3 ini:

1. Aircond biasa

2. Aircond 0xigen .. perlu extra host utk ambil udara dari luar

3. Aircond Anti-bacteria .. contoh Plasmacuster utk bunuh bacteria dlm aircond.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-6-2006 12:57 PM | Show all posts
ala...kita tak sukale beli brg kat samseng, mahal sangat. kalau kurang pun $30. apala. kalau pakai kad kredit atau ansuran wokey kot.

o...ader 3 jenis. tapi semalam server yg mitsubishi 2 yg banyak kelebihan selain ionizer. ader 3d ke apa tak dah lupa. harga RM 1020 siap pemasangan. mahal ke????

kalau panasonic rm 1200 siap pemasangan. yg nie jenis puretee s2 with ionizer.

semua nie 1 hp untuk bilik kecil ku.....

okey ke???? setakat nie server 1 kedai aje...
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2006 03:21 PM | Show all posts
Originally posted by mok_nik at 12-6-2006 01:44 PM
....
bil elektik ...dalam RM500 sebulan, termasuk penggunaan benda2 elektik lain ler
...




:::
pergggghhhhhhh.... besor piuk maka besor ler kerak nyer..... :tq:

Kiternyer ekon sure korank tak pernah dengor..I.. memula dulu okay jekk.... kengkunonnyer ada lightening protector bagaiii....
alih2 kena gak sambar... meletup motor dia ka apatah... lepas cedera tuh, kasik serbis... dok bunyi laaaa... hingaq toi....
tapi dok pakai gak laaa....

[ Last edited by  solara at 13-6-2006 03:46 PM ]
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-10-2022 10:05 PM GMT+8 , Processed in 0.095433 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list