CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: dideal_2004

[MERGED] All About SET (SUPPLEMENT) SEMASA BERPANTANG

[Copy link]
Post time 11-10-2005 02:36 PM | Show all posts

Bajet Masa Pantang

Nak tanya kawan2 yang dah ada experience kat sini

1) Guna set bersalin apa? Bagus ker? Mahal ke Murah?

2) Masa pantang, berapa yek bayaran urut2 tuh sume?

3) Selain tu, ada pape lagi tak? Cam bertungku ker? Berdiang ker?

Bukan apa, nak gak tau berapa nak kene spend utk masa berpantang nih. Leh lar kire2 buku akaun sikit! Kang terlebih belanja masa mengandung + barang baby, sampai lupa untuk diri sendiri!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-10-2005 04:21 PM | Show all posts
guna set bersalin nona roguy. first time beli masa pantang bersalin yg ke-2. harga dlm RM500 lebih. sampai habis pantang pun masih boleh guna lagi. minyak urut dia simpan, carry forward tuk next pantang...

set bersalin paling murah pernah guna ~ set bersalin tropika herbs (amway). harga dlm RM200 lebih, free bengkung.

bab urut-mengurut, bayar dlm RM200 (kira RM20.00 satu hari, 10 hari = RM200). act. makcik tu tak tetapkan berapa, terpulanglah nak bagi dia berapa.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2005 04:49 PM | Show all posts
mummy makan salindah for this third pregnancy. first time pakai sebenonya. sebelum2 ni pakai nona roguy. memang ok. tp sajer nk tukar angin.

urut 3 hari ajer. around 100 inggit. then bila hari 44 urut sekali lagi. bg la 30 inggit gitu. samalah mcm arysa, makcik urut tu x ler ckp brape. kita kasi ajer brape2.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2005 08:20 AM | Show all posts
urut tu termasuk bertungku sama ker?
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2005 08:47 AM | Show all posts
Originally posted by katak_kiut at 12-10-2005 08:20 AM
urut tu termasuk bertungku sama ker?


bergantung pd tukang urut tu...
urut + bertungku + mandikan mak & baby + berbengkung..rege RM100 - 3hari.(selayang sel/k.l)
ada yg tukang urut dtg utk urut sahaja x termasuk semua tu....

[ Last edited by AjuZ7675 at 12-10-2005 09:14 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2005 08:53 AM | Show all posts
guna set bersalin sari herba..
urut + bertungku + mandikan mak + berbengkung= RM80 (3 hari)
tp ni kat ipoh ler... rasanya kalo kat kl susah nak dpt harga camtu...
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2005 09:22 AM | Show all posts
Originally posted by zaida at 12-10-2005 08:53 AM
guna set bersalin sari herba..
urut + bertungku + mandikan mak + berbengkung= RM80 (3 hari)
tp ni kat ipoh ler... rasanya kalo kat kl susah nak dpt harga camtu...


ajuz rasakan set bersalin sari herba ni sgt berpatutan..harga dia..dalam tu ada mcm...
1.Tampang (Campuran akar kayu)
2.Jamu bersalin 1 (300 pil)
3.Jamu bersalin 2 (400 pil)
4.Param (24 keping)
5.Tapel (15 keping)
6.Pilis (15 keping)
7.Minyak unta
8.Sabun manggir

ingat mcm nak tukar angin aje cuba set bersalin ni..utk bersalin yg 3rd. preg. ni...
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2005 09:24 AM | Show all posts
berapa RM utk sari herba ni? Keluaran mana? Camne nak beli?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-10-2005 09:37 AM | Show all posts
Originally posted by katak_kiut at 12-10-2005 09:24 AM
berapa RM utk sari herba ni? Keluaran mana? Camne nak beli?


seingat ida dlm RM100 jer... rasanya kat sini ramai yg beli kat riss.. tp lama dah dia tak jenguk kat board parenting nih... tp mmg berbaloi la mcm ajuz ckp....
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2005 09:59 AM | Show all posts
Oh boleh beli ngan Riss ker?
Takpe, saya tau dia aktif kat BFT
hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2005 10:07 AM | Show all posts
phoenix guna tropical herbs amway..lupe laks harga sebenar..beli kat dideal (jumpe dlm forum ni gak)..RM 227 kot kalau tak silap..ke 260 ekk..tapi rase tak sampai RM250..ish lupe la plak..tapi best dpt free bengkung..ade 10 mende sume..param ,pilis, utk mandi, utk basuh kat bawah tu, minyak urut utk kite, utk baby..pill herba, tea,peramping perut..oklaa.mmg puas hati..sume tu dipek satu2..senang hari2 nak pakai..kesan2 strech mark tu byk gak ilang masa pakai peramping perut tu..panas gak, bakar lemak sama kot..tp bes laa..pastu sejuk2...

terpikat pakai ni pun sbb tanye kat doktor yg selalu checkup, dia ni wajah bersih..baik,lembut,suke sgt.then tanye kat dia..dia pakai ape set lepas salin..dia kata TH amway..dia 3 anak sume ceasar..dia kata ok je dia pakai tu sime..and dia ckp, dia agi laa..tak makan ubat doktor pun..(pecah rahsia)..alhamdulillah ok..mmg berbaloi n puas hati..dah doktor yg cakap, tu yg terus terpikat abiss tu byk air susu..and byk darah klua..especially lepas minum tea tu..after 44 hari je mmg terus dah abiss drh nifas..cuma pill herba tu je phoenix lom abiss..ade agi..nanti nak sambung blk..

pastu urut 3 hari berturut2 for RM100..and sblm abis 44 hari tu..urut agi skali..mase tu i mintak org urut tu urut my mum skali lepas urut i..sbb penat my mum jage i and baby..hehe..mase tu i bayar RM70..biasalaa..dia tak mintak pun..tapi kita bagi laa ikut market rate..keciann dia..bukan senang pun urut ni..ponat tau..hik hik
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2005 10:28 AM | Show all posts
AjuZ7675, phoenix & mummy_aifan,

Ina nak tanya sikit pasal tukang urut yg you pakai masa pantang, boleh sharekan nama & telepon dia?  Ina sekarang tengah survey2.
Yang tukang urut ni caj 100 / 80 ni per day ke or for 3 days? Thanks.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2005 10:32 AM | Show all posts
rasenye RM210 laa ..beli ngan dideal 2004..jumpe dia kat alamanda

Untuk dimakan:
-Teh Herba,
- Lepas Bersalin 1 dan
-Lepas Bersalin 2.

Untuk Kegunaan Luaran:
-Herba Pembersih Wanita,
-Herba Mandian,
-Minyak Urut Herba,
-Minyak Bayi,
-Campuran Peramping Perut,
-Campuran Penghangat Badan, dan
-Campuran Penenang.

phoenix mmg sesuai laa dgn TH ni..perbelanjaan masa lepas bersalin:
-bersalin normal delivery bilik sorang at kpmc: RM1350
-TH Amway : RM210
-Urut 3 hari : RM100

ni additional costs:
-susu badan: free of charge
-breast pump:RM199 avent isis..mmg best..tapi baby dah 3 bln lebey br beli..
-diapers:RM18.90 seminggu..mase tu baby yak byk and sesuai ngan fitti comfortable,saiz S,skrg dah guna sealer,huggies
lelain tu tak ingat laa.. i bagi kat my mum RM1000 sbb tlg jage i and baby..mmg laa mak kite mane nak amik and berkira ni, tapi i cian gak kat dia..yg i makan, minum sume, plus guna water heater, siang mlm dia tlg jage baby gak ngan i..tlg mandi baby, tlg pakaikan i param pilis bengkung..masak makan sume..basically tip top laa..tak terbalas budi sampai bebile..bg sket kat mak..at least mak happy gak, leh gi nilai shopping ..cayaangg mak..windu laa pulak! hubby ulang every week mase pantang..kl-penang..so mase tu duit tol ngan minyak pun ade gak..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2005 10:38 AM | Show all posts
ada jugak tukang urut sekali dgn bertungku. tapi mummy tungku sendirik ajer. tp before that mesti ada org ajarkan...mak la selalu tunjukkan camne. tapi mummy x penah pulak tau ada yg mandikan mak sekali. syoknya ada org mandikan kita...macam raja sehari plak. mak mummy selalu buatkan air rebusan campur macam2 daun. lepas mandi memang best. pastu berpeluh-peluh. ringan badan.

selalunya mummy pantang kt umah mak kt melaka. tapi kali ni kena pantang kat umah sendirik nampaknya sebab si abang sekolah. dia pun x kasi balik kg. dia kata nak tengok bb tiap2 ari. ingat nak jugak tau mana2 contact no tukang urut dr forummer ( mcm permintaan ina_zali tu). mummy dok area sepang.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2005 10:48 AM | Show all posts
..cam phoenix, mak yg mandikan mase awal2 tu..tungku..pakai batu sungai..mak yg wat pun....hehe..awal2 tu mak watkan gak air rebusan daun2..7 jenis..best..mmg segar sgt..

tkg urut tu i bayar dia 3 hari for RM100 dia dtg ke umah kite urut..ina dok mana..kalau jauh, susah laa nak amik dia, dia dok area bangi lama..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2005 11:20 AM | Show all posts
Originally posted by mummy_aifan at 12-10-2005 10:38 AM
ada jugak tukang urut sekali dgn bertungku. tapi mummy tungku sendirik ajer. tp before that mesti ada org ajarkan...mak la selalu tunjukkan camne. tapi mummy x penah pulak tau ada yg mandikan mak s ...


mmg ada mummy...urut mak,mandi mak & baby,bertungku & berbengkung tu...masa tukang urut tu dtg dia yg buat semua..bawa sekali daun2 kayu & siap rebus utk mandi....mmg rasa ringan la bdn..so mak kita..boleh rilek la dlm masa 3 hari tu..

ina_zali dok mana,,,,mak cik ni area selayang..kalau jauh susah gak kena jemput..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-10-2005 11:38 AM | Show all posts
Wah byk gak servis yer!
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2005 11:58 AM | Show all posts
Originally posted by katak_kiut at 12-10-2005 09:59 AM
Oh boleh beli ngan Riss ker?
Takpe, saya tau dia aktif kat BFT
hehehehe

boleh juga dptkan dari saya. insyaAllah takde masalah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2005 08:08 PM | Show all posts
ummi makan Set Lepas Bersalin Homeopati By Dr. Nik Omar - harga RM95.00

urut + bertungku (2 batu) + mandikan mak & baby + berbengkung - RM 10.00 sehari

[ Last edited by ummi_muda at 12-10-2005 08:09 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2005 08:33 AM | Show all posts
Originally posted by arysa at 12-10-2005 11:58 AM

boleh juga dptkan dari saya. insyaAllah takde masalah.


cite ler sikit apa ada lam pakej tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-9-2022 04:21 PM GMT+8 , Processed in 5.915752 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list