CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 2105|Reply: 4

Negara Kaya Bolot Vaksin Moderna Sampai Negara Miskin Terputus Bekalan

[Copy link]
Post time 12-10-2021 01:18 PM | Show all posts |Read mode
Moderna, antara vaksin paling berkesan melawan COVID-19, kebanyakannya dibeli negara kaya sehingga menjejaskan bekalan kepada negara miskin.


Jualan vaksin yang dibangunkan dengan sokongan kewangan dan hasil kajian pentadbiran Amerika Syarikat (AS) itu berjaya meraih keuntungan berbilion dolar.


Namun, menurut Airfinity, sebuah firma data meninjau pengedaran vaksin di seluruh dunia, tindakan itu menyebabkan negara miskin yang menghadapi keperluan kritikal vaksin, terputus bekalan.
Kredit foto: AP
Hanya kira-kira sejuta dos vaksin Moderna dibekalkan ke negara yang diklasifikasikan oleh Bank Dunia sebagai berpendapatan rendah.


Sebaliknya, 8.4 juta dos vaksin Pfizer dan kira-kira 25 juta dos vaksin Johnson & Johnson diedarkan ke negara miskin.


Daripada sebahagian negara berpendapatan sederhana yang bersepakat untuk membeli vaksin Moderna, kebanyakannya belum menerima dos yang diharapkan.


Malah, sekurang-kurangnya tiga negara terpaksa membayar pada harga yang lebih tinggi berbanding AS atau Kesatuan Eropah (EU), menurut pegawai kerajaan di negara berkenaan.


Tidak seperti Pfizer, Johnson & Johnson atau AstraZeneca yang mempunyai pelbagai jenis ubat dan produk lain, Moderna hanya menjual vaksin COVID-19 dan masa depan syarikat itu bergantung pada kejayaan komersial vaksinnya.


Pegawai kanan Moderna mempertahankan bahawa mereka melakukan semua yang termampu untuk menghasilkan sebanyak mungkin dos dengan secepat mungkin.


Bagaimanapun, mereka mendakwa kapasiti pengeluaran tetap terhad dan semua dos yang dihasilkan pada tahun ini memenuhi pesanan di EU.


Namun, pentadbiran Presiden AS, Joe Biden, semakin kecewa dengan Moderna kerana tidak menyediakan vaksin kepada negara miskin, kata dua pegawai kanan pentadbiran.


Pentadbiran AS sudah menekankan kepada eksekutif Moderna supaya meningkatkan pengeluaran kilang di AS dan untuk melesenkan teknologi syarikat kepada pengeluar luar negara yang dapat membuat vaksin untuk pasaran asing.
Sumber: BH ONLINE
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Vaksin kayangan kah?
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 04:42 PM | Show all posts
amboi berniaga betul...x mustahil kelak akan jadi mcm citer dr klon tu..ker dh terjadi ehhh
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 05:28 PM | Show all posts


Moderna di jual melalui shopee saja di siam..
Aku teringin jugak moderna kalau kerajaan thailand benarkan warga luar bayar utk 3rd boost bila pintu sempadan dibuka nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2021 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Tidak terkejut dengan bolotan ini
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-7-2022 03:24 AM GMT+8 , Processed in 0.098400 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list