CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 20997|Reply: 234

[Borneo] Masak Cara Borneo

  [Copy link]
Post time 1-10-2021 01:23 PM | Show all posts |Read mode
Edited by FanTasyCreaTioN at 6-10-2021 11:57 AM
FC mulakan dengan pembuka selera ..

Umai Obor-Obor

Jejari Obor-Obor ( bukan yang macam piring nipis dan lembik tu )



Potong kasar-kasar ( sblom tu rendam sekejap dalam air untuk mengurangkan rasa masin )
Kenyal Crunchy ni rupa selepas d potong kasar



Bahan-Bahan lain
- sesudu gula tak termasuk dalam gambar
- bawang besar
- cili dan cili padi
- limau kasturi
- lemon



Tumbuk cili , cili padi dan gula



Gaulkan dengan obor-obor dan bahan lain nya
rasakan secukup masam manis dan pedas ikut selera
Siap!!


Umai ikan
https://mforum.cari.com.my/forum ... page=10#pid73342538

Ayam MahaRaja
https://mforum.cari.com.my/forum ... ;page=1#pid73327643

Linut / Ambuyat
https://mforum.cari.com.my/forum ... ;page=2#pid73328157

Sup Lumek Salai
https://mforum.cari.com.my/forum ... ;page=2#pid73328422

Kimbab / Sushi nasi
https://mforum.cari.com.my/forum ... ;page=5#pid73330421

Kimbab Suhun
https://mforum.cari.com.my/forum ... ;page=4#pid73330203

Telur Tebu & Telur Ikan Mayong masak lemak
https://mforum.cari.com.my/forum ... ;page=7#pid73335420

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 1-10-2021 01:31 PM | Show all posts
Ayam Maharaja Kukus 4jam - makin lama kukus makin bagus sebenar nya ...
Resepi ni Original FC sendiri cipta ...
sebab ikut kan resepi asal nya hanya lumur dengan rempah paket dan kukus ...


Bersihkan ayam.. kalau boleh carik la ayam muda dan berat lebih kurang 1.5kg jer gtu ...yang ni besar ... tak dapat carik yang kecik...



Lumurkan dengan kicap manis ... tujuan nya bagi warna kulit tu tak la pucat sangat d kukus nanti



pastu kita goreng dengan minyak banyak kalau boleh dengan teknik "mandi" kan ayam tu ...
tapi minyak tinggal skit ...



terbalik kan ... jangan lama ... asal kan kulit bertukar ... tu ja ...


siap ... bagi "mandi" terus bawah air paip...

Tujuan ...?
buang semua minyak2 tu ... takmo ada rasa minyak goreng ...


BERSAMBUNG ...


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2021 01:39 PM | Show all posts
Sambungan ...


Rempah Ayam Maharaja



ni rempah nya dan ada juga d sediakan plastik dan kertas aluminium





Bersambung ...


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2021 01:46 PM | Show all posts
sambungan ...Ayam Maharaja


Bahan "campuran" lain nya sebenar nya terpulang pada selera kita ...
selalu nya FC letak :

bawang putih ... cincang halus

3 jenis kulat - cincang halus ( kali ni takde letak sebab lupa nak beli )
lobak masin - rendam sekejap untuk kurangkan masin nya sedikit

halia dah semesti nya ...
sos tiram sesudu ...
minyak bijan sesudu ...

Tumiskan bawang putih dengan minyak bijan ...








masuk kan semua bahan lain ...
dan tumis sekejap ...


dah siap ... letak kan dalam ayam tu ... pastu lebih2 nya curah atas ayam ...


Bersambung ...



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2021 01:50 PM | Show all posts
sambungan ... Ayam Maharaja

ikat kan plastik ...


baru lipatkan aluminium foil dan kukus selama paling kurang 4jam ...



Hidangkan terus camni ... tetamu datang atau masa nak makan baru buka ... semerbak aroma nya


Siap!!~
Selamat mencuba ...


Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2021 01:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya pernah tengok dokumentari mengenai pemprosesan obor obor ni. Tak ingat di negeri mana. Ingatkan hanya org org cina saja yang makan. Tak pernah nampak dijual disini.
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 1-10-2021 01:55 PM | Show all posts
acikbrown replied at 1-10-2021 01:51 PM
Saya pernah tengok dokumentari mengenai pemprosesan obor obor ni. Tak ingat di negeri mana. Ingatkan ...
kat Sarawak ni memang proses sendiri "jari" obor2 ni ... d jeruk / masin

kena rendam jap dalam air untuk mengurang kemasinan sblom dapat d makan ...

ada banyak cara ... tapi FC suka cara ni ... masin manis masam pedas semua ada ...

Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2021 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapnya umai obor-obor..

Umai kaki ayam pun sedapp
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 1-10-2021 02:02 PM | Show all posts
akuchenta replied at 1-10-2021 02:00 PM
Sedapnya umai obor-obor..

Umai kaki ayam pun sedapp
Jom!!~ kongsi resepi
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2021 02:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Wah. Thread memasak. Menu hari ni ya FC.
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2021 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 1-10-2021 01:31 PM
Ayam Maharaja Kukus 4jam - makin lama kukus makin bagus sebenar nya ...
Resepi ni Original FC sendi ...

Mandi ni dua kali kan? Sekali dengan minyak time goreng. Sekali lagi dengan air. Betul ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2021 02:31 PM | Show all posts
fatinandreanna replied at 1-10-2021 02:19 PM
Wah. Thread memasak. Menu hari ni ya FC.
Resepi Ayam tu 3 hari lepas

Jarang nak buat jika tak ada majlis ke apa ... lama sangat nak mengukus nya

Umai Obor2 tu fav FC


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2021 02:33 PM | Show all posts
fatinandreanna replied at 1-10-2021 02:23 PM
Mandi ni dua kali kan? Sekali dengan minyak time goreng. Sekali lagi dengan air. Betul ke?
ha`ah ...

besi cangkuk untuk angkat ayam tu masa mandi minyak pun dah ilang ntah kemana

yang tu guna cangkuk S biasa2 jer tu ... tapi pendek ... takut gak kena minyak panas

pastu cepat2 mandi sekali lagi dengan air

Maharaha sungguh la kan

Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2021 02:54 PM | Show all posts
Aduhhhh... Mna mau carik obor2 kt semenanjung ni mod.  Kerabu2 ni mmg fav. Sbb xyah petik api dapo. Cincang2.. potong2..gaul2..siapp. Kechoq yaq lioq tgk umai tu. Pos mai cni nk rasa! Resepi aym sekoq tu agk intimidating. Sbb sekoq dia sorg2 dlm periuk.
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2021 03:01 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 1-10-2021 02:31 PM
Resepi Ayam tu 3 hari lepas

Jarang nak buat jika tak ada majlis ke apa ... lama sangat nak me ...

Dah namanya pun Emperor Chicken. Mestilah dihidangkan pada hari special ja. Macam chinese style cuisine ni.

Saya belum pernah lagi makan umai obor2. Macam starter jugak kan. Nantilah kalau keadaan dah ok sikit , saya pergi jenguk Borneo market kat Serdang, klu ada umai obor2 ni boleh beli. Sana ada banyak makanan Borneo jual.
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2021 03:07 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 1-10-2021 02:33 PM
ha`ah ...

besi cangkuk untuk angkat ayam tu masa mandi minyak pun dah ilang ntah kemana  ...

Saya nak tanya FC, boleh ke kalau goreng ayam tu kita oil bath kan sampai garing? Pastu baru water bath.

Sebab saya rasa ayam sekarang ni  kureng la. Macam rasa kayu. Nak cari ayam organik bukan senang. Resipi ni buat pakai ayam organik/ ayam kampung mesti ngam. Naik rasa rempah semua.  Klu ayam dulu2 sedap. Mungkin sebab dulu2 tak banyak ubat letak kat ayam.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-10-2021 03:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya butang like & favorite sebagai bookmark ya.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2021 03:12 PM | Show all posts
Thunderclouds replied at 1-10-2021 02:54 PM
Aduhhhh... Mna mau carik obor2 kt semenanjung ni mod.  Kerabu2 ni mmg fav. Sbb xyah petik api dapo ...
rasa nya kenyal2 krup!!~ krup!~ gtu la ...

pos g saner ... kejung kaku dia bila sampai

mesti sepanjang perjalanan tu dia menyumpah2 FC dan Awan

nak wat ni ... kena cukup rasa ... tu jer rahsia nya kan ... cukup2 manis , masin , masam ...pedas ... baru umpphh!!~


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2021 03:17 PM | Show all posts
fatinandreanna replied at 1-10-2021 03:01 PM
Dah namanya pun Emperor Chicken. Mestilah dihidangkan pada hari special ja. Macam chinese style cu ...
memang chinese cuisine pun

banyak tempahan dapat dulu bila nak Tahun Baru Cina ... sekor boleh cecah jual antara rm50 ke rm60 ... ikut apa yang kita masuk dalam tu sebagai tambahan ... lebih kulat2 ..


tapi kan ...
cara FC ... selalu berubah ... ikut pada apa yang ada ... takde bahan tetap ... kecuali la rempah tu dan kulat2 ... lain2 nya FC ikut selera yang menempah ...
dan ... FC tak kan ambik tempahan jika kurang dari 4 ekor ...
sebab sekali kukus boleh kukus 4 ekor ... jimat la skit gas

rasa nya kawan kata ada aritu kat Pasar Borneo tu ...

sat g FC nak letak satu lagi resepi


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-10-2021 03:24 PM | Show all posts
fatinandreanna replied at 1-10-2021 03:07 PM
Saya nak tanya FC, boleh ke kalau goreng ayam tu kita oil bath kan sampai garing? Pastu baru water ...
tak perlu rasa nya ...

sebab kita goreng tu ... cuma takmo bagi pucat kulit ayam tu ...
FC geli nak makan ayam kukus yang putih pucatgtu kulit nya ...
nampak kembang2 kan kulit nya putih pucat lepas kena kukus

cara tu FC buat sendiri

sebab tu kena mandikan bawah paip cepat2 ... takmo ada bau "d goreng"

paling best kena cari ayam muda yang blom bertelor ...
berat kalo boleh jangan lebih 1.5kg ...

ha`ah ayam kampung betina yang muda sangat best masak ni ...


satu lagi petua sebenar nya ... ni cara kebetulan ja FC "terbuat"
lepas kukus dalam 4jam tu ...
boleh simpan semalaman dalam petias ... jangan bukak aluminuim foil tu ...
esok nya nak majlis ... kukus lagi dalam sejam gtu ...
sedap tau ...
lebih sedap bila "ayam tu rapuh"




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

29-4-2024 04:44 PM GMT+8 , Processed in 0.107006 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list