CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12
Return to list New
Author: trexxxxxi

[Haiwan & Tumbuhan] Neuter Meows | Pro & Cons [Strictly Reminder:Dun probok2]

[Copy link]
Post time 21-9-2021 08:03 PM From the mobile phone | Show all posts
ntah la dah sampai 30 ekor ke tak kucing yg aku mandulkan. flip tudung jah setakat nak handle dorang, dulu pestime buat gigih jantan kurung seminggu, betina nak ber ecollar (tapi asyik cabut sendiri) cek tempat jahitan hari2 takut terbuka kena infection ke ape skrg jantan max 2 hari, betina jeling2 je tempat jahit cuma kurung tetap 2 minggu, ecollar pon tah kemana tak pakai pon.

sblm hidayah menerpa sempat la kucing aku paling tua beranak 3-4 kali anak2 dia comel pandai betol pilih laki jd senang cari adopters lepas putus susu. tapi kalau boleh time travel ke masa silam rasa nak gi tampar diri sendiri sbb bodo lembab tak educated pasal pemandulan kucing. skrg aku selalu terpikir pasal kucing2 yg bagi kat orang dijaga elok ke tak, ke kena buang bila adopter tu dah bosan bela atau jadi buruh paksa kilang beranak sbb comel menyesal sbb aku penah kantoikan salah sorang cuba jual kucing yg aku bagi

bukan kucing2 aku je, yg berkeliaran luar rumah makan kat sini pon aku gi mandulkan sblm rumah aku jd port beranak/pancut. kalau bertuan nasib lah sape suruh lepas sampai ke rumah orang khenn tapi aku yaqqin dorang tu sume stray sbb nampak tak terurus. tapi ok pe kalau bertuan pon pree2 je dapat mandulkan kucing tanpa berbelanja. kucing jiran aku pon aku yg hantar gi mandulkan antara stray yg dimandulkan tu dlm 5 ekor kot hilang entah ke mana, tapi dorang dah besar dan kalau pergi membawa diri berhijrah pon at least tak menyusahkan tempat yg dituju dgn membiak tanpa batasan. cuma sekor tu aku sedih gila sbb muka dia kg sangat takut orang tengok sepak2 je budak tu masa hilang aku cari2 gak dorang sampai kg sebelah sume tak jumpa. yg lain2 tu gebu jugak ada muka bulat, ekor kembang kalau orang nampak mesti rela bagi makan sbb nak umpan bela.

mandulkan kucing tiada cons melainkan kesilapan vet masa procedure. ada yg tak brp pakar jahit tak kemas sbbkan infection, ada yg aku baru baca siap bgtau tuan kucing mungkin tercucuk something sampai pinggang ke hape tah bila tuan kucing tengok kucing dia jd tak sihat lepas pemandulan atau lagi satu kucing tu ada underlying conditions yg tak disedari/diketahui, jd komplikasi masa bius.

pros dia mmg tak dapat ditandingi!  kucing makin chill dan gemok, mandulkan boleh elak bising (on heat), pancut, pyometra (punca tak dimandulkan tapi tak mating), dan kanser (yg berpunca dari pil perancang). dorang kebanyakan jd malas keluar (utk yg keluar cari pasangan la, kalau mmg kaki merayap dia keluar gak memburu), tak membiak (semestinya), poket khadam pon lebih terkawal (tak bertambah mulut kena suap), ruang kat rumah yg masih ada boleh bagi kat stray lain. pastu kalau korang pilih adoptdontshop lama2 breeders pon katup bisnes bermakna kucing korang tak membiak, ruang yg masih ada boleh bagi kat strays = strays berkurang dijalanan, kucing kayangan pon tidak lagi diseksa dijadikan buruh paksa sbb takde market utk jual2 kucing. win-win-win situation utk semua ummah bulus
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2021 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Meolss bela 6 ekor kucing dalam umah. 3 daripadanya da selamat mandul 2-3 tahun lepas. 3 lagi tu pula baru je adopt/rescue tahun nie. Ikotkan haritu da bole amek 3rd dos vaksin n bole booking slot utk spay/neuter. Tapi masa tu tak mengizinkan sebab tem tu la dorang ni kene cirit. And duet utk vaksin tu pun xcukup sebab da tegune utk rawatan cirit. Now slowly kumpul duet and nak vaksin baru balik utk 3 ekor tu.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-9-2021 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Wek_omeh replied at 20-9-2021 09:32 PM
Depan pintu toilet dia ada,tengah masak sibuk bebelit kat kaki..kdg2 terpijak ekor dia padan la mu ...

Tak susah sgt wek.. wek nak mandulkan yang betina dulu pun bagus
Yang jantan tu nanti slowly mandulkan
Yang betina tu pasal satgi depa reja beranak

Yang penting wek sediakan sangkar yang selesa utk depa
Kalau ada bilik lagi baguih
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2021 05:06 PM From the mobile phone | Show all posts
trexxxxxi replied at 22-9-2021 11:30 AM
Tak susah sgt wek.. wek nak mandulkan yang betina dulu pun bagus
Yang jantan tu nanti slowly mand ...

Lama x bela tucing,last bela zaman aku sekolah rendah kat kg.

Tggu semek tu veranak lah baru nak g neuter kan x larat aku nnt nak bela banyak cucu

Cucu yg org buang pon byk kat luar tu,mampu bagi makan je lah
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2021 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
krimkraker replied at 22-9-2021 11:17 AM
Meolss bela 6 ekor kucing dalam umah. 3 daripadanya da selamat mandul 2-3 tahun lepas. 3 lagi tu pul ...

skip je 3rd dose, terus buat tahunan nanti
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2021 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Ade 3 ekor kucing semua bila dah on heat g vet neuter dan spay terus.tak nak diekor beranak n nak panjang umur.semua tuga2 kucing gemuks sedap gomol pas neuter.jadi tolonglah neuter kan kucing2 anda
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2021 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
bakingsoda replied at 22-9-2021 11:25 PM
skip je 3rd dose, terus buat tahunan nanti

Meolss baru je buat 3rd dose semalam...vet tu cakap xpayah ulang semula vaksin...syukur alhamdulillah...pasni bole la neuter kucing betine meolss tu  .
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2021 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak tanya..bila kucing dimandulkan maknanya dia tak akan ada keinganan la ye atau...dia berkeinginan tp tak boleh nk buat job tu so dia pendam saja. Maaf tanya soalan pelik skit.
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2021 11:50 AM | Show all posts
Zazama replied at 24-9-2021 10:21 PM
Nak tanya..bila kucing dimandulkan maknanya dia tak akan ada keinganan la ye atau...dia berkeinginan ...

kalau kucing saya, seawal umur 6 bulan dah dimandulkan, memang takde langsung keinginan.. elok je dia main macam kitten, walaupun dia dah jadi kucing dewasa. dia happy je sebab tak stress nak cari kucing jantan atau betina, tak stress nak mengawan.

Usia sewaktu dikembiri
Kebanyakan kucing akan kehilangan keinginan untuk mengawan atau berkurang sedikit selepas dikembiri. Namun tak semua kucing masih mempunyai keinginan untuk mengawan walaupun dikembiri setelah mencapai umur matang atau sudah lama matang. Ini bergantung kepada usianya apabila dikembirikan.

Sebenarnya masa untuk dikembiri merupakan faktor penting dalam perkembangan keinginan untuk mengawan walaupun setelah dikembiri. Tidak menjadi perkara pelik jika kita melihat kucing kita yang sudah dikembiri masih mempunyai tingkahlaku untuk ‘memanjat’ kucing lain tak kira kucing itu betina mahupun jantan. Tambahan pula tingkahlaku ini bukanlah dikaitkan dengan seksual ini hanyalah untuk menganggap bahawa ia lebih senior dari kucing kucing yang lain dan juga status kebanggaan. Ini lebih banyak terjadi pada kucing jantan yang dikembiri setelah mencapai umur matang.

Proses Pengawanan
Bergantung kepada keadaan pengembiriannya — usia kucing lebih khasnya — kucing anda masih boleh mempunyai keinginan untuk mengawan. Ini adalah benar kerana apabila kucing anda pernah ‘bersama’ kucing betina sebelum ini walaupun sudah dikembiri kucing anda tidak akan menukarkan kucing anda yang kasanova itu menjadi seekor kucing yang hmmm… nak cakap macam mana ya kucing yang ‘lembut’ gituuuu.

Lebih lebih lagi kucing jantan yang sudah dikembiri masih boleh mempunyai keinginan untuk mengawan cumanya ia tidak lagi boleh menyebabkan kucing betina bunting. Jadi jangan risau.
Sumber :https://themamamiaow.com/kucing- ... masih-ada-nafsu-ke/

Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2021 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
bianglala replied at 28-9-2021 11:50 AM
kalau kucing saya, seawal umur 6 bulan dah dimandulkan, memang takde langsung keinginan.. elok je  ...

Oh gitu. Patut dimandulkan awal2 lagi. Saya dah faham. Terima kasih ya!
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2021 02:59 PM | Show all posts
Anak i (jantan) dah siap sunat, umur 10 bulan. Senang bela lepas procedure, just jangan bagi dia lick balls dia sangat je..balik rumah dari vet dah terus melompat, i pulak rasa takut kalau bentan..heheh

Kucing2 jiran i yang reti ambik, tapi xreti bela, yg kucing dia tetiap masa berumah tangga kat rumah i, i hantar jugak spay, sakit pulak hati kita dioorang beranak kat rumah i, i jugak nak kena prepare tempat beranak, jaga babies, bagi babies susu & makan..ramai pulak tu! dah pandai makan nak kena prepare tempat berak & pasir pulak..Ni ada lagi sekor i nak hantar spay bulan depan. Kesian kucing tu asyik beranak je..nt lantak la tuan deme tengok kucingnya tak bunting2 dah..
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2021 03:13 PM | Show all posts
dinahatta replied at 19-9-2021 02:06 PM
At one time ada almost 30 cats. Masa tu baru pindah rumah cluster. Kawasan amat limited utk diorg. N ...

Kucing kalau elok bela lama hayat dia. Arwah anak i dulu 14 tahun umur dia, dari i study, sampai beranak 3. Meninggal pun sebab breast cancer.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2021 12:45 PM | Show all posts
Miss.H replied at 19-9-2021 01:47 PM
Dah selamat sunatkan anak jantan 2 ekor. Sekrang tak pancut dah. Sebelum sunat, ranap tv lcd adik io ...

waa untung la, tv iols kucing tanda jugak dulu citer lama la.. warranty x cover pasal air, hantar gambar dia terus kata u ada bela kucing ke.. nk tipu berdosa lak jadi iyakan je la.. mahal kos bela ko anak bulus oi. lepas ganti tv gantung kt bracket je, kucing pon dah mandul semua.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-10-2021 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
marchikobonzo replied at 30-9-2021 03:59 PM
Anak i (jantan) dah siap sunat, umur 10 bulan. Senang bela lepas procedure, just jangan bagi dia lic ...

Thanks for your service. Semoga Allah merahmati dan nilai dengan sebaik2 ganjaran

Macam ni neighborhood lebih happy cats, kita nak tidur ke apa, derang pun lebih selamat sebab derang tak gaduh2 kan
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2021 10:24 AM | Show all posts
trexxxxxi replied at 15-10-2021 01:37 AM
Thanks for your service. Semoga Allah merahmati dan nilai dengan sebaik2 ganjaran

Macam ni neighb ...

Kena jugak berkorban duit kita, tapi xpe, asalkan kucing2 tu tak sakit, asyik beranak je kerjanya..kesian..badan sampai kurus membela anak..ada sesetengah orang, pandai bawa kucing balik rumah je, tapi tak reti nak bela elok2. Yang jadi mangsa kucing tu
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Gambar & Video

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2022 09:05 AM GMT+8 , Processed in 0.079809 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list