CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 10389|Reply: 54

[Haiwan & Tumbuhan] Pasir Apakah Sesuai Untuk Bebulus?

  [Copy link]
Post time 16-9-2021 11:18 PM | Show all posts |Read mode
Edited by trexxxxxi at 17-9-2021 12:34 AM

I check di Shopee ada satu benda ni namanya Cat Litter Deodorising Beads (Biji penghilang bau pasir kucing)
I pun tak pernah guna lagi, review cakap okay (Gambar di komen ya)

Personally I guna mixed. Bentonite clay dan Tofu, ikutlah mana2 mood I.
Contohnya kalau malas nak buang hari-hari, I stock up Tofu dan beads.
Tofu boleh flush, mudah sangat bila I sibuk.

My cats ada bilik sendiri, kipas 24H buka. I letakkan 2 bekas litter box yang ada penutup, hari-hari scoop everytime theyol siap guna (less stinky odour)

Bentonite clay tu 10L seminggu (I ada 5 ekor indoor cats)
Tofu pulak biasanya 1-2 minggu juga my cats kerap minum air (sini cuaca panas)
Di Shopee biasanya selalu ada promo, so ikutlah mana yang okay.
I guna brand Kawan je, murrrrr sangat. Beli time promo tauuu berbaloi-baloi




Single Polls, Total Users voted
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-9-2021 11:21 PM | Show all posts
Alamak tak boleh share sebab setting FB group
Meol paste jela yer

Unpaid review dari bonde hari ni pasal litter. Masa ada Tommy & Tiara je, bonde bagi deme guna pasir brand Multicat Plus beli kat petshop harga 17-18 enget satu bag. Sebulan kena guna 2 bag (36 enget).

Bila ada Tango & Toshi tetiba teringin nak try Tofu sebab org kata lebih eco friendly dan pelupusan lebih mudah. Flush kan aje. So Tango & Toshi terus je guna tofu sejak pandai guna litter box.

Bila dah pandai main kat luar cage, deme suka p guna jamban awam kakak abang (pasir). Toshi mula bersin setiap kali masuk litter box pasir. Dari situ bonde dapat syak yg dia alah debu. Jadinya bonde rasa dah tiba masa tukar ke tofu pulak utk tommy & tiara.

Drama pun bermula. Tommy & Tiara ni jenis yg sangat setia dan tak suka ada perubahan mendadak. Dedua terus mogok tahan pee n poop 2 hari. Then terpaksa bagi pasir balik. Bonde terpaksa guna method macam tukar makanan jugak.

Minggu pertama tofu letak 25%, minggu kedua 50%, minggu ketiga 75% dan minggu keempat baru fully guna tofu. Setengah kucing sangat sensitive dengan perubahan drastik. Jadinya kita kena ajar dia secara perlahan-lahan dan berperingkat. They can change, just don't give up ok.

Bonde start beli dan guna tofu dari 10/7. Dah 4 bulan guna tofu. Takat ni bonde dah beli Tofu Brand Kawan ( 7 pack), Tofu pawsitive kat kedai ECO (15 pack), Cindy's & friend (2 pack) dan Petstar premium (4pack). Sepanjang 4 bulan ni dah guna 15 pack brand eco, 7 pack kawan, 1 pack Cindy's & 1 pack petstar. Total RM160 sepanjang 4 bulan ni. Anggaran kos Tofu sebulan lebih kurang RM40 sahaja utk 4 ekor budak berbulu.

Dulu 2 ekor kos pasir sebulan RM36 tapi sekarang kos Tofu RM40 utk 4 ekor!! Jimat kannnn... Sebabnya guna tofu xperlu tukar kerap macam mana pasir. Lepas scoop buang peeball dan poop, tofu yg tinggal dalam litter masih dalam keadaan yg bersih dan xberbau. Sangat berbeza dengan pasir. Bonde saja ambik masa review lambat2 sikit supaya dapat kira the right amount dan dapat share feedback.

Brand kawan - tofu kecik, bau fragrance kurang, absorb bau ok, clumping keras.
Brand Cindy's bonde ambik charcoal - tofu kecik, bau charcoal agak kuat, absorb bau pun bagus dan clumping kuat.
Brand petstar xboleh nak review lebih sebab baru guna separuh pack. 🤣
Brand ECO - wangi dan murah. Clumping xkuat tapi absorb bau bagus. Bagi bonde satu combination yg sangat bagus dengan brand2 yg lain. Campurkan aje eco dengan brand lain so clumping jadi just nice dan bau pun nyaman je sebab eco ni bau lavender dia kuat.

Sofar bonde sangat berpuas hati dengan litter Tofu. Pada bonde harga affordable, jimat, xde lagi pencemaran bau, easy to get rid of it, tak merosakkan tile/lantai, eco friendly dan tidak berdebu.


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-9-2021 11:29 PM | Show all posts




















Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2021 02:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Uols ada berapa ekor kucing? I pun berkali2 jugak try n error untuk litter ni. Dulu pakai clay/bentonite tapi taktau lah kenapa anak2 iols ni suka makan n berkubang dalam litter box tu. Then iols try tofu cindy, memang paling terbaik lah tofu ni. Tak berbau masam n senang nak buang. So far memang tak try tofu lain sebab cindy ni dah okay, yang penting selamat kalau bulus2 tu makan
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2021 03:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Meow sporo i guna pine wood sebab kaki ada yg luka. So far bagus sebab langsung x melekat kat luka.
Yang lain guna clay litter biasa. Rumah ni ramai meow, kos litter je 200 sebulan sebab memang setiap hari tambah litter.
Pine wood rm35x2
Clay rm13x10
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2021 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
tofu brand cindy. penah cuba2 jimat kos beli tofu murah. yuckk cepat busuk dan hancur last2 kena kerap tukar. kalau cindy tahan lama. brand kitcat pon ok tofu besar2 sikit tapi mahal dari cindy bau stoberi dia realistik sangat lerr pulak bau masam2 gitu haha ingatkan bau sweet2 mcm perfume. skrg kira murah tau tofu, dulu awal2 kemunculan harga rm36 utk 6L! beli 3 rm100. tapi kucing pon tak ramai masa tu jd tak kerap kena beli.

pinewood penah guna, cover bau tapi lagi sesuai utk kucing yg jenis kencing/berak dan tinggal camtu, kalau yg suka menggali jd bersepah. paper litter (contoh greenkat) pon ok dan boleh guna mcm pinewood tapi tak hancur. maksudnya letak selapis, scoop litter yg dah gelap je atau kutip najis. boleh ganti fresh litter kerap sikit setiap 2-3 hari. kalau kucing ramai/jenis guna banyak sampai basah semua litter boleh buang tiap2 hari ganti baru. kalau guna sikit litter tu serap je bau kencing. lagi satu jenis plant fiber (contoh oko best). rupa mcm oat, ringan dan clumping! cuma masalah dia pada kucing longhair senang tersangkut kat bulu sbb texture dia kasar. crystal, bentonite penah guna dulu2 sblm kenal litter lain.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-9-2021 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
@Justsha punya

as for litter, me & husband guna jenis Tofu brand Ori Tofu. kaut je kat litterbox, buang kat jamban tak stuck. mmg ada tandas khas utk meow so senang tak yah nak buang2 dalam plastik.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-9-2021 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
@LoveSungmin punya

untuk litter, i pakai crystal.. ini yang paling i puas hati so far
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-9-2021 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
@shara154

Toilet pulak sebelum ni pakai crystal litter star, now saja tuka pakai tofu lagi senang kemas & flush
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-9-2021 09:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Momod @prettyuglybabe

pasir guna fifilitter

Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2021 10:22 AM From the mobile phone | Show all posts
mzz memang tengah survey cat litter ni sbb nnt boleh rentas mzz nak pi ambil kucing kat kampung. So far buat online research mzz mcm nak try guna wood pellet. Assuming i only have 1 cat, berapa kerap kena tukar litter ya? selalu kita scoop out je kan bahagian yg kena piss n poop dia..
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2021 10:27 AM From the mobile phone | Show all posts
mzzenma replied at 17-9-2021 10:22 AM
mzz memang tengah survey cat litter ni sbb nnt boleh rentas mzz nak pi ambil kucing kat kampung. So  ...

Better uols guna tofu cindy je. Kalau sekor tu guna 1pack je sebulan.
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2021 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
bakingsoda replied at 17-9-2021 08:55 AM
tofu brand cindy. penah cuba2 jimat kos beli tofu murah. yuckk cepat busuk dan hancur last2 kena ker ...

Iols pun pernah sekali try tofu murah, 2-3 hari dah naik bau masam n jadi berdebu. So far cindy je yang paling best n affordable. Kitkat tu pun okay tapi mahal sangat.

Uols ada berapa ekor anabuls?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-9-2021 10:46 AM From the mobile phone | Show all posts
mzzenma replied at 17-9-2021 11:22 AM
mzz memang tengah survey cat litter ni sbb nnt boleh rentas mzz nak pi ambil kucing kat kampung. So  ...

Ada akak ni bagitau di FB
Seminggu sekali dia basuh litterbox tu
Hari2 dia wipe the box guna sanitizer wet wipes (pakai yang bertutup macam catit jumbo hooded)
Tukar litter tu 2 minggu sekali kalau dia malas
Yela kucing sekor jer

Kalau Iols kan seminggu sekali basuh litterbox
Tukar litter tiap-tiap minggu sebab 10L ngam2 seminggu habis
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2021 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
trexxxxxi replied at 17-9-2021 09:40 AM
@LoveSungmin punya

untuk litter, i pakai crystal.. ini yang paling i puas hati so far

thanks uols tolong copy

i dah pernah try semua, clay, tofu, pine wood tapi semuanya mengotorkan rumah

so akhirnya i guna crystal and tersangat la puas hati.. i beli brand little star or cindy..

by the way, i ada 10 indoor cats
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2021 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
cikpuanviolet replied at 17-9-2021 02:10 AM
Uols ada berapa ekor kucing? I pun berkali2 jugak try n error untuk litter ni. Dulu pakai clay/bento ...

U pakai tahan berapa lama? Berapa ekor kucing?
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2021 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
cikpuanviolet replied at 17-9-2021 10:30 AM
Iols pun pernah sekali try tofu murah, 2-3 hari dah naik bau masam n jadi berdebu. So far cindy je ...

jumlah semasa 17 betul mmg beza kualiti tofu cindy berbanding yg rm10-12 camtu. ingat nka try adabi powersand tofu, satu bag 8L tapi susah nak cari kat kedai, musim skrg mmg malass nak keluar, ape yg boleh order online beli online
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2021 12:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang beads tu i pernah pakai tapi siap ngan pasirlah. Brand lupa. Wangi jugak tahan dalam 3 minggu untuk 3 ekor kucing. Clumping dia bagus. Plus siap jemur pepagi sebab matahari direct masuk kotak toilet. Harga almost rm50 jugak.

Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2021 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Nasib baik iols duduk rumah kampung, ade laman. Jadi kucing iols melabur kat luar je. Masa duduk rumah taman dulu pakai jenis pasir tu. Habis berterabur satu rumah pasir tu. Siap pakej melekat kt juboq dia
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2021 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
meisapoya replied at 17-9-2021 12:02 PM
U pakai tahan berapa lama? Berapa ekor kucing?

Ada 6 ekor. I pakai 2 litter box je, 1 pack tofu tu bagi half. So tiap minggu memang akan basuh dan tukar tofu baru. Dalam sebulan 4 pack tofu cindy iols pakai
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Gambar & Video



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-5-2022 09:21 AM GMT+8 , Processed in 0.097405 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list