CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3485|Reply: 31

5 Minit Pun Tak Tahan, Lelaki Ini Pecah Rekod Dunia Buat 'Planking' 9 Jam 30 Mi

[Copy link]
Post time 9-9-2021 04:28 PM | Show all posts |Read mode
Kepada sesiapa yang sentiasa melakukan planking pasti tahu betapa sukarnya bertahan dengan lama dalam posisi senaman ini.


Kalau dapat lakukan lebih dari lima minit pun sudah dikira cukup lama. Jadi, bayangkan jika melakukannya secara berterusan selama beberapa jam!


Tidak boleh nak dibayangkan betapa kerasnya dan penat keseluruhan otot badan terutamanya di bahagian abdomen. Memang terketar-ketar!







Kredit foto: IG Scali




Namun, itulah cabaran yang ingin digalas seorang lelaki yang telah memecahkan rekod dunia melakukan planking paling lama.


Berasal dari Australia, Daniel Scali melakukan abdominal plank paling lama di dunia dengan catatan masa 9 jam, 30 minit.


Rekod baharu yang dicipta tersebut memadamkan rekod lama lebih satu jam. Ia merupakan satu pencapaian yang bukan sahaja luar biasa, malah di luar batasan pemikiran kita sebagai manusia normal.




  



Lebih menarik, cubaan memecahkan rekod dunia yang dilakukan Scali juga dilakukan seiring dengan misinya menyebarkan kesedaran tentang kondisi kesakitan kronik atau chronic pain.


Kondisi kesihatan tersebut merupakan salah satu pengalaman yang dilaluinya sendiri iaitu complex regional pain syndrome.


Sindrom tersebut menyebabkan sebarang sentuhan, pergerakan atau terkena air dan juga angin boleh mendatangkan kesakitan.




  



Difahamkan, misi memecahkan rekod lama yang dicatatkan George Hood pada tahun lalu dengan catatan masa 8 jam, 15 minit dan 15 saat.


Selepas berjaya melakukan percubaan tidak rasmi dengan catatan 9 jam 9 minit sebelum ini memberikan keyakinan besar buat Scali bagi memecahkan rekod tersebut.


“Pada minit ke-14, bahagian betis saya mula terasa seperti ‘terbakar’ dan dari situ saya tahu ini merupakan percubaan yang sangat mencabar.


"Dengan meletakkan tekanan berpanjangan pada bahagian siku, tangan dan bahu saya harus menguatkan semangat dan bijak untuk mengendalikan kesakitan yang dirasai,” jelasnya.


Memasuki tempoh di antara enam dan tujuh jam, badannya mula memberikan reaksi. Pada saat ini tubuhnya mula menggeletar sedikit.


Malah, lebih teruk dia mula muntah akibat kepenatan melampau.




  



“Kesakitan itu dapat saya rasakan dari hujung rambut hingga ke hujung kaki.


"Segalanya seakan berasa sangat kebas termasuklah pada bahagian kaki, paha dan tangan kiri pula terasa sangat teruk,” tambahnya lagi.


Seleps 9 jam, 30 minit dan 1 saat, Scali berasa berpuas hati. Kejayaannya memecahkan rekod dunia merupakan satu pencapaian peribadi yang tidak akan dilupakan sampai bila-bila.




Sumber: AWANI/Maskulin
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-9-2021 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Badan pun dapp walaupun rendah
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 05:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Berapa lama dia training utk acara ni?
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 05:43 PM | Show all posts
Benar2 satu penyiksaan apa pun syabas kerana telah berjaya
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Wah. Bagus2
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 05:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak rasa nak ke tandas or nak minum ke at least selama 9 jam tu?

My record only 6 mins. Tak try dah more than that.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 9-9-2021 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 9-9-2021 04:43 PM
Badan pun dapp walaupun rendah

Ko tak nak semoga ke kat habang neh?
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Dahsyar lah
Iols tahan 3 minit je..skali buat
Hahahaha....
Maybe sebab iols jarang buat
Kalau slalu..maybe boleh tahan setengah jam
Hahaha
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-9-2021 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
mclaren replied at 9-9-2021 05:45 PM
Tak rasa nak ke tandas or nak minum ke at least selama 9 jam tu?

My record only 6 mins. Tak try d ...

wow mesti keras perut mu  
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
omgee bravo..i struggle holding it after 1 seconds
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
MeghanK replied at 9-9-2021 05:54 PM
wow mesti keras perut mu

Ha ha takde lah. Sebab tak buat dah. Tu masa plank challenge last year. Mula from 2 mins, then next few days 3 mins and so on.

Lepas capai 6 mins dah tak buat regularly. Just bila rasa nak buat je. Tu pun tak pernah try 6 mins again he he.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Plank ni yg x best sakit bahu
Ke iols buat salah teknik


Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Awl2 buat 30s pn x lrt...i jns x thn..mampu 1 min aja..hahah lps tu xnk la..haha
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak paling lama pun 1 minit 30 saat...tu je mampu...
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 07:55 PM From the mobile phone | Show all posts
mclaren replied at 9-9-2021 05:45 PM
Tak rasa nak ke tandas or nak minum ke at least selama 9 jam tu?

My record only 6 mins. Tak try d ...

Wow...6 minit....lama gila tu...kaka pun 1minit 30 saat je
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by mclaren at 9-9-2021 08:14 PM
noor2 replied at 9-9-2021 07:55 PM
Wow...6 minit....lama gila tu...kaka pun 1minit 30 saat je


Bukan terus2 dapat 6 minit hi hi.

Increment by a minute every few days.

Sebelum challenge tu biasa buat paling lama pun 2 minute macam tu je.

Dah lama tak buat saja try kejap ni. 3m 03s 24ms. If push lagi boleh kot 3 setengah.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-9-2021 08:10 PM From the mobile phone | Show all posts
mclaren replied at 9-9-2021 08:08 PM
Bukan terus2 dapat 6 minit hi hi.

Increment by a minute every few days.

Hebat...kaka yg dah berminggu buat plank ni pun masih 1minit 30 saat...x mampu capai lebih dari tu...biasa kaka buat 2 kali sehari...
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 9-9-2021 08:10 PM
Hebat...kaka yg dah berminggu buat plank ni pun masih 1minit 30 saat...x mampu capai lebih dari tu ...

Kak noor rajin sungguh.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
mclaren replied at 9-9-2021 08:16 PM
Kak noor rajin sungguh.

Hehe...suka berpeluh...mmg nk keluarkan peluh toksin dlm badan ni...
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2021 08:46 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 9-9-2021 08:18 PM
Hehe...suka berpeluh...mmg nk keluarkan peluh toksin dlm badan ni...

Saya pun suka bersenam.

Yang 9 jam tu tak terasa nak minum ke or ke tandas
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

19-4-2024 10:52 AM GMT+8 , Processed in 0.486531 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list