CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 4451|Reply: 50

Cucoq manis Santana

  [Copy link]
Post time 7-9-2021 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Ini cucur manis marhaen upgraded version

Bahan2 :
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung jagung.
3 sudu besar gula.
Serbuk santan sepeket.
Garam 1 sudu kfc.

Campurkan semua bahan2 berikut dan kacau2 dengan air panas. Air agak2 je. Iols bancuh jadi likat. Macam doh terlebih air. Bukan jadi cair macam kat gerai.
Kalo cair sangat nanti serap minyak, pastu tekstur tak sedap. I like my cucoq chewy2.

Goreng dalam minyak sederhana panas. Takmo adunan lekat banyak kt tangan, celup tangan dalam air time buat cucoq tu.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 7-9-2021 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Uish.. Lama x makan.. Arwah tok kak sarah suka cicah dgn sos cili.. Sedap... Pekena pulak dgn kopi o cap gantang.. Fuhhhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2021 01:17 PM | Show all posts
tanya sikit.knp aku buat cekodok dia jadi mcm liat skit yer.aku nk buat mcm cucur rojak mamak yg rangup tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-9-2021 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 7-9-2021 01:11 PM
Uish.. Lama x makan.. Arwah tok kak sarah suka cicah dgn sos cili.. Sedap... Pekena pulak dgn kopi o ...

Betul. Style sos cili cicah utk keropok lekor tu. Tapi kat rumah, cicah dgn sos cili life ja.
Kami reka2 ja ni. Perabih barang yg ada. Satgi tak guna, expired lagu tu ja. Membazir.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-9-2021 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
JohnyEnglish replied at 7-9-2021 01:17 PM
tanya sikit.knp aku buat cekodok dia jadi mcm liat skit yer.aku nk buat mcm cucur rojak mamak yg ran ...

No komen. Sis pun tak reti. Tokjib bosan ke dok kat umah, sampai lepak bod masakan ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2021 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
JohnyEnglish replied at 7-9-2021 01:17 PM
tanya sikit.knp aku buat cekodok dia jadi mcm liat skit yer.aku nk buat mcm cucur rojak mamak yg ran ...

Gula dgn tepung gandum je pun liat.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-9-2021 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 7-9-2021 01:25 PM
Gula dgn tepung gandum je pun liat.

Letak tepung jagung, bahagian luar tu jadi keras sikit. Lagi syok makan.
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2021 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
JohnyEnglish replied at 7-9-2021 01:17 PM
tanya sikit.knp aku buat cekodok dia jadi mcm liat skit yer.aku nk buat mcm cucur rojak mamak yg ran ...

Yg coq ranggup tu depa pakai ayaq kapur.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 7-9-2021 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
puccafan replied at 7-9-2021 01:21 PM
Betul. Style sos cili cicah utk keropok lekor tu. Tapi kat rumah, cicah dgn sos cili life ja.
Ka ...

Hahaha.. Betul.. Sedap cicah sos mcm tu... Hailah.. Karang petang ni kak sarah buat
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2021 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
JohnyEnglish replied at 7-9-2021 01:17 PM
tanya sikit.knp aku buat cekodok dia jadi mcm liat skit yer.aku nk buat mcm cucur rojak mamak yg ran ...

Bancuh dengan air panas. Setakat ni acik buat ok. Lembut didalam,garing diluar
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2021 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Dok fikir mai mana Santana kat nama cucoq tu. Ooo boh santan....
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2021 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy ada jgk pinggan tu..
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2021 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
tuan tanah klu x bubuh serbuk santan tu okay ke?
Dah terliur tgk tp serbuk santan plk xde
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2021 02:01 PM | Show all posts
puccafan replied at 7-9-2021 01:23 PM
No komen. Sis pun tak reti. Tokjib bosan ke dok kat umah, sampai lepak bod masakan ni

aku komen kat semua bod demi secebis point
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2021 02:03 PM | Show all posts
acikbrown replied at 7-9-2021 01:36 PM
Bancuh dengan air panas. Setakat ni acik buat ok. Lembut didalam,garing diluar

yeke.ada member ckp bancuh pakai ais batu nk kasi garing.aku letak telur,majerin pun x rangup gak.nti try air panas plk.TQ
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2021 02:04 PM | Show all posts
sarah82 replied at 7-9-2021 01:27 PM
Yg coq ranggup tu depa pakai ayaq kapur.

TQ nti try.mak aku x pakai air kapur elok pulak kejadian dia.cicah pulak dgn sos cili+gula+kicap.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 7-9-2021 02:05 PM | Show all posts
KIM.K replied at 7-9-2021 01:25 PM
Gula dgn tepung gandum je pun liat.

aku letak tepung beras+tepung gandum pun x jd jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2021 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
JohnyEnglish replied at 7-9-2021 02:04 PM
TQ nti try.mak aku x pakai air kapur elok pulak kejadian dia.cicah pulak dgn sos cili+gula+kicap.
...

Arwah tok aku buat niaga coq udang.. Jadi aku mmg tgk dia boh ayaq kapur yg jernih.. Lagi satu tips ang kena boh ayaq sejuk
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2021 02:11 PM | Show all posts
sarah82 replied at 7-9-2021 02:09 PM
Arwah tok aku buat niaga coq udang.. Jadi aku mmg tgk dia boh ayaq kapur yg jernih.. Lagi satu tip ...

nti aku try
Reply

Use magic Report

Post time 7-9-2021 02:12 PM From the mobile phone | Show all posts
JohnyEnglish replied at 7-9-2021 02:11 PM
nti aku try

Cuba la.. Mana tau nak jadi.. Lagi satu kuah pasembor tu kalau nak pekat arwah tok aku punya tip dia boh sikit biskut marie.. Ang kena hancur halus.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-8-2022 02:52 PM GMT+8 , Processed in 0.211931 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list