CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 876|Reply: 11

Canggih! Tandas Tukar Najis Jadi Sumber Tenaga, Mata Wang Digital

[Copy link]
Post time 13-7-2021 01:16 PM | Show all posts |Read mode
Seorang pensyarah dari Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST) di Korea Selatan berjaya mencipta tandas mesra alam yang diolah menjadi tenaga.


Teknologi terkini akan memproses najis manusia menjadi sumber tenaga termasuk untuk sebuah bangunan.











Idea ini cetusan pensyarah, Cho Jae-weon yang mencipta tandas itu yang disambungkan ke makmal dan menukarkan najis menjadi biogas serta baja.


Malah, pelajar yang menggunakan tandas tersebut akan memperoleh ‘mata yang boleh ditebus untuk membeli makanan, buku dan sebagainya.


Tandas yang digelar BeeVi ini menggunakan pam vakum untuk menghantar najis ke tangki bawah tanah sekali gus mengurangkan penggunaan air.








Mikroorganisma memecah sisa menjadi metana sehingga menjadi sumber tenaga untuk bangunan, menghidupkan dapur gas, dan sel bahan bakar oksida pepejal.


“Jika kita berfikir di luar kotak, najis memiliki nilai berharga untuk membuat tenaga dan baja. Saya telah memasukkan nilai ini ke dalam peredaran ekologi,” katanya dipetik Reuters.


Menurut kajian, setiap orang membuang air besar sekitar 500 gram sehari yang boleh ditukar menjadi 50 liter gas metana.








Arus elektrik 0.5kWh akan dihasilkan daripada gas tersebut dan ia boleh digunakan untuk memandu kereta sejauh kira-kira 1.2 kilometer.


Menariknya, Cho juga telah mencipta mata wang maya bernama Ggool atau madu dalam bahasa Korea.


10 Ggool akan diperoleh sehari bagi setiap orang yang menggunakan tandas mesra alam untuk kegunaan membeli barang di kampus, seperti kopi, mi segera, buah-buahan, buku dan banyak lagi.









Sumber: Era.je
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2021 02:45 PM | Show all posts
bagusnya..kalu ada kat malaysia ni bleh la duit tu dijadikan points copee ke lajadah kn..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2021 02:47 PM | Show all posts
Ada-ada aja ya
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2021 02:53 PM | Show all posts
Bagus malah dapat Ggool yang boleh diguna untuk beli barang2 bukan kena bayar selepas guna macam disini
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2021 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
wowww dari najis ke duit
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2021 07:04 PM From the mobile phone | Show all posts
brilliant betul
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2021 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Cirit birit boleh dapat duit lebih x? Sebab gas asli nya lebih
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2021 09:16 AM | Show all posts
Ciptaan yang sangat bermanfaat
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2021 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Hahahaha ciptaan luar kotak
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 02:15 PM | Show all posts
innovative
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 02:17 PM | Show all posts
ini baru betul2 melabur
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2021 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
udah kalau di Msia..PATI indon,bangla,myanmar,nepal akan 'DIPAKSA' berak oleh majikan mereka.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-5-2022 12:56 AM GMT+8 , Processed in 0.080221 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list