CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 4365|Reply: 14

Nampak Kayu Tapi Bukan- Semuanya Tentang Rumah Simen Board Yang Patut Anda Tahu!

[Copy link]
Post time 27-3-2021 12:19 PM | Show all posts |Read mode
Edited by natrahn at 4-5-2021 03:49 PM

Kredit Foto - Amptech Rumah




Siapa tak nak ada rumah yang dibina atas tanah sendiri, kan? Cumanya, nak bina rumah sekarang pun boleh tahan mahal juga harganya.


Bagi yang dah ada tanah, ataupun ada peluang untuk membeli tanah, kami ada idea binaan rumah yang tak memerlukan bajet besar. Rumah yang kami maksudkan adalahrumah simen board (cement board) atau rumah simen gentian.



Kredit Foto - Amptech Rumah




Rumah jenis ini dibina menggunakan papan simen gentian atau simen serat (cement fibre). Simen boarddiperbuat daripada campuran simen, serat selulosa dan pasir yang dibentuk menjadi kepingan papan.


Krediti Foto : PropertyGuru



Ketebalannya pula berbeza-beza supaya ia boleh digunakan mengikut kesesuaian pembinaan, sama ada di luar atau di dalam rumah.



Papan simen ini bukan sahaja menjadi struktur utama bangunan, malah bahagian luaran juga mampu menjadikan sesebuah bangunan cantik dan unik.




Kredit Foto - PropertyGuru : Lapisan simen board juga datang dengan pelbagai tekstur dan warna





Kaedah ini adalah inovasi baru dalam binaan bangunan. Sangat berbeza dari kaedah konvesional (ikat batu) dari segi kos dan masa tapi masih selamat.


Papan simen gentian memang tak dinafikan lagi murah dan boleh dipasang di mana-mana permukaan bergantung kepada jenis, jenama dan berapa banyak panel simen gentian yang diperlukan.




Krediti Foto : PropertyGuru - Kelebihan VS Kekurangan Menggunakan Papan Simen Gentian





Negara Barat contohnya Amerika Syarikat, memang banyak rumah yang dibina dengansimen board ini. Antara sebabnya adalah sebagai langkah keselamatan bila rumah dilanda bencana seperti puting beliung atau ribut taufan.


Krediti Foto : PropertyGuru



Apabila dilanda bencana tersebut, penghuni di dalam masih selamat kerana bahan binaanya tak keras macam batu bata. Rumah jenis ini juga boleh dinaikkan semula dengan mudah.






Melihat kepada kelebihansimen board, memang ianya selamat dan kukuh sebagai pembinaan rumah. Pada yang nak berjimat dalam kos binaan rumah bolehlah mempertimbangkan panel simen gentian ini.


Semoga bermanfaat. -CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2021 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Berbaloi jugak ni
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2021 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Berapa kos/harga rumah cekelet atas tu?
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2021 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Cantiknya. Ada ke mana2 orang yang boleh buat rumah kalis banjir. Boleh le try design. Sebab kesian pulak org yang tinggal kat area banjir tetiap kali hujan
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2021 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat Thailand banyak dah. Terengganu Kelantan dah mula ada. Lain kat FB semua pulun letak gegambar dn vevideo dari thailand. Bila tanya ada xyg dah siap dia buat? Tadok. Ada satu je kontraktor dah buat kt msia kt KL yg iols tengok.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2021 04:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak buat nak kena cari tanah la pulak
Takat ni mampu beli tanah yg kat kedai eco ja
Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2021 06:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Ni kalau nak cat pun senang
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2021 08:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Agak2 senang dak nak tebuk lubang utk gantung frame gambo..?
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2021 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau rumah dah ada tp simen biasa then tampal simen ala2 rupa papan ni boleh ke. Lawa plak rupa papan macamni tapi rumah dah siap pun. Tak cat je
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2021 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Cantek juga
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2021 11:41 PM From the mobile phone | Show all posts
malaygirl: Kalau rumah dah ada tp simen biasa then tampal simen ala2 rupa papan ni boleh ke. Lawa plak rupa papan macamni tapi rumah dah siap pun. Tak cat je


Xde penyakit cari penyakit nanti rumah sis tumbuh kulat cendawan habis friska dan tengku jalal datang kutip cendawan buat sup ratu madu jusa c
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2021 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Rumah camni blh tahan lama ke? Sbb ikat guna besi.

Kalau besi tu barai, atau karat  semua papan simen tu jatuh. Hempap friska dah jadi lempeng jusa c. Harap friska xbuat rumah macam ni takut roboh je



Kalau rumah batu bata atleast ikat macam2 bukan macam rumah developer scammer tu buat rumah guna polisterin sah2 lah kena tiup angin runtuh dinding rumah.
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2021 02:19 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 28-3-2021 11:41 PM
Xde penyakit cari penyakit nanti rumah sis tumbuh kulat cendawan habis friska dan tengku jalal d ...

adaoiii hauknya friska@trisnalovezul
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2021 08:25 PM | Show all posts
boleh menyebabkan.....
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2021 01:07 PM | Show all posts
VespaSilbe replied at 27-3-2021 04:57 PM
Nak buat nak kena cari tanah la pulak
Takat ni mampu beli tanah yg kat kedai eco ja
Hahaha

Hahahahahah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-5-2022 12:09 AM GMT+8 , Processed in 0.084326 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list