CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 6822|Reply: 38

"Saya Guna Kelebihan Buat Kek Bantu Orang Susah" - Zara Zya

  [Copy link]
Post time 9-2-2021 04:19 PM | Show all posts |Read mode




Pelakon dan usahawan, Zara Zya tampil melakukan inisiatif tersendiri di dalam usaha membantu golongan yang memerlukan dengan menjual kek pisang hasil air tangan sendiri.


Menurut Zara atau nama sebenarnya, Zainurul Razia Mohd Zainuddin,35, kek pisang yang dijual dengan harga RM10 sebiji itu menggunakan modal sendiri dan hasil jualan akan disumbangkan kepada mereka yang layak menerimanya.




  


“Sepanjang tempoh PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) yang dikuat kuasakan ketika ini, penggambaran ditangguhkan dan pergerakan menjadi terhad. Jadi, selain menguruskan restoran, saya mencari masa dengan membuat kek pisang dan dijual kepada orang ramai secara dalam talian.

“Kiranya mereka yang membeli kek ini sekaligus melakukan kerja amal. Hasil jualan akan disalurkan ke dalam dana Zara Prihatin dan akan diberikan kepada golongan susah yang terkesan akibat pandemik.

“Misalnya para pelajar yang terkandas di semenanjung, mereka yang kehilangan pendapatan selain petugas barisan hadapan. Pembeli boleh beli atau membuat tempahan menerusi Instagram.

“Agihan bantuan pula saya agihkan secara berperingkat dan mengikut sasaran,” kata pemilik ZaraZyaCooks ini.


Mahu menyumbangkan sesuatu kepada golongan yang terjejas, bintang drama Calon Menantu Tuan Rumah ini juga menambah inilah masa untuknya melakukan sesuatu dengan apa adanya.




  


“Sebelum ini pun saya terfikir juga, apalah cara yang ada untuk saya bantu masyarakat yang terkesan dengan situasi sekarang. Jadi, saya gunalah kebolehan membuat kek demi mengumpul dana.

“Orang ramai bukan sahaja boleh makan kek pisang resepi saya, malah pada masa sama turut melakukan kebajikan. Harganya juga mampu milik dan harapan saya moga sumbangan yang tidak seberapa ini sedikit-sebanyak mampu meringankan beban sesetengah orang, insya-Allah” katanya.




Sumber: Media Hiburan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-2-2021 04:50 PM | Show all posts
minah ni bkn buat dagu dah ke?

haaaaaaaaaaaaaaaa?
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 04:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Okey lah tu. Pandai buat kek pisang. Iolsss byk kali try mesti tak gebu. Kenapa entah. Padahal buat kek lain okey jer rasa. Kek pisang ni x pernah jadi.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 04:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak komen cantiknya sheolls now... tapi cantik nampak fake semua yachhhh
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 05:16 PM | Show all posts
bondeh replied at 9-2-2021 04:57 PM
Nak komen cantiknya sheolls now... tapi cantik nampak fake semua yachhhh

ada duit semua menjad sis..even si jehan pun leh teratur gigi dia tu..hehe

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 05:18 PM | Show all posts
guna termomix ke?
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 9-2-2021 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
berbaloi dengan harga..
tak la cekik darah macam kek mamasab..
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
mamajawie replied at 9-2-2021 05:16 PM
ada duit semua menjad sis..even si jehan pun leh teratur gigi dia tu..hehe

Ituler mama... jihan tuh contoh terbaik. Habis direnovate muka sheolls ahaks
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-2-2021 06:25 PM From the mobile phone | Show all posts
bondeh replied at 9-2-2021 05:21 PM
Ituler mama... jihan tuh contoh terbaik. Habis direnovate muka sheolls ahaks

2nd top list si minik soeb tu..lain btul kejadian..haha
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 07:07 PM From the mobile phone | Show all posts
farhani87 replied at 9-2-2021 04:54 PM
Okey lah tu. Pandai buat kek pisang. Iolsss byk kali try mesti tak gebu. Kenapa entah. Padahal buat  ...

Ot jap.

I dulu pn xjadi sgt.
Pastu i try ikut btol2 sukatan pisang tu. Haha. Baru jadi..
Pengalaman iols la
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
missyL replied at 9-2-2021 07:07 PM
Ot jap.

I dulu pn xjadi sgt.

Oh yeke. Patutlah. Iols selalu derhaka resepi. Tak reti nak agak pisang saiz besar ke kecil. Jenis pisang pun x kenal.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
farhani87 replied at 9-2-2021 08:39 PM
Oh yeke. Patutlah. Iols selalu derhaka resepi. Tak reti nak agak pisang saiz besar ke kecil. Jenis ...

U ikut sukatan cawan sng..
Klo ckp satu cawan je pisang. U lenyek2 secawan.. Jgn lbih2..
Nti jadi bingka.. Haha
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 10:42 PM | Show all posts
favorite aku kek pisang gebu gebas ni.... tiba2 lapar malam2 ni

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 10:49 PM | Show all posts
bagus banyak duit lebih walaupun PKP dan x nampak dia berlakon...
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
farhani87 replied at 9-2-2021 04:54 PM
Okey lah tu. Pandai buat kek pisang. Iolsss byk kali try mesti tak gebu. Kenapa entah. Padahal buat  ...

Try resepi ni.. I buat menjadi gebu..
4 biji pisang medium, 3 biji telur, 1 3/4 cwn tpg naik sendiri, 1/4 cwn tpg jagung, 1 cwn gula, 1 cwn minyak, 1 tsp soda bikarbonat, secubit garam.

Pukul tlr & gula smpai kmbg, masuk pisang yg dh lenyek, gaulkan. Masukkan tepung & gaul lg. Lastly masuk minyak, kaup balik hingga sebati. Bkr 45min guna api sederhana.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
farhani87: Okey lah tu. Pandai buat kek pisang. Iolsss byk kali try mesti tak gebu. Kenapa entah. Padahal buat kek lain okey jer rasa. Kek pisang ni x pernah jad ...

Adik pakai pisang monyet kut? Lain kali buat kek pisang guna pisang sesikat
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-2-2021 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak masak kek pisang senang je, masa bancuh pisang tu klu nk lembut empuk buang kulit simpan balut plastik dalam peti sejuk. Tujuan nya nanti rasa pisang kekal segar dalam adunan kek. Lepas tu pastikan suhu micro oven tu 190darjah celcius. Jangan guna tupperware takut rentung tupperware tu dalam oven. Gunakan mangkuk keluli khas untuk masak kek

Esoknya bila pisang dh keluar dari peti ais, boleh lh siap2 pg kedai bakeri beli kek pisang. .

Senang je kan resipi kaka. Yang penting jimat masa jimat duit
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
bondeh replied at 9-2-2021 05:21 PM
Ituler mama... jihan tuh contoh terbaik. Habis direnovate muka sheolls ahaks

Jihan tu bukan buat gigi ja ka n suntik kasi putih... Die ade buat lain2 jua ka
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
dulu dia ada kedai makan kan, tutup dah ke? rajin dia berniaga makanan, pandai masak kan
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2021 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
fadz84 replied at 9-2-2021 10:57 PM
Try resepi ni.. I buat menjadi gebu..
4 biji pisang medium, 3 biji telur, 1 3/4 cwn tpg naik sen ...

Garam tu nk cubit halus ke kasar? Takut masin kek pisang
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

17-5-2024 05:09 AM GMT+8 , Processed in 0.066540 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list