CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 4976|Reply: 45

[ILMU MUDAH]: CHOLECYSTECTOMY DAN FATTY LIVER

  [Copy link]
Post time 31-12-2020 06:02 AM | Show all posts |Read mode
Gallbladder bukan sahaja kumpul bile, tetapi ia tolong metabolism Bile Acids yang membantu metabolism Fat, dan mucosa nya (lining dalaman nya) ada enzymes eg FGF-19. Jadi, timbul lah tanda tanya samada cholecystectomy itu menyebabkan fatty liver.

Fatty Liver, atau Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD), adalah penyakit di mana fat banyak masuk dan lepak dalam liver, menjadikan keadaan dimana tingginya High Fat Content (HFC) dalam liver dan ini boleh rosakkan liver dengan membawa kepada NAFLD, seterusnya kepada Steatosis dan akhirnya Cirrhosis.

Namun, yang kita lihat ialah HFC sahaja dan tidak lah pula nampak ada NAFLD etc. Apa2 pun, factors yang membawa kepada Gallstones yang memerlukan kepada cholecystectomy itu, adalah juga factors yang membawa kepada NAFLD eg, obesity. Ini kerana, orang yang kena gallstones itu memang ada risiko untuk dapat NAFLD pun, samaada dia pergi buat Cholecystectomy atau tidak. Jadi bolehlah dikatakan, factors yg membawa kepada cholecystectomy adalah juga factors yang membawa kepada NAFLD.

Namun, desas-desus dari lama dulu tu bahawa cholecystecomy boleh buat HFC dan NAFLD, masih belum dapat dipadamkan. Berhati2 dalam interpret image dibawah, kerana Hazard ratio (HR) hanya naik dari 1.14 kepada 1.17 selepas cholecystectomy dan mungkin, jika tak buat cholecytectomy, akan tersumbat liver dan lagi teruk kesannya pada fungsi liver in general.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 31-12-2020 08:16 AM From the mobile phone | Show all posts
i see... tq for the info
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 31-12-2020 08:20 AM | Show all posts

sama2. jadi, ada evidence yang kata, mungkin (mungkin sahaja), bila buat cholecystectomy, seolah boleh dapat HFC; tetapi, pada dassrnya, org yg ada gallstones yg teruk sampai perlukan cholecystectomy, dia tu tanpa cholecystectomy pun dah mungkin ada NAFLD, jadi tidak lah boleh kita kata bahawa cholecystectomy membawa kepada NAFLD.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2020 08:43 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 31-12-2020 08:20 AM
sama2. jadi, ada evidence yang kata, mungkin (mungkin sahaja), bila buat cholecystectomy, seolah b ...

i guess prevention is better than cure. To avoid cholecystectomy ni and menjurus ke NAFLD better jagalah pemakanan dari awal..
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2020 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Oh ok i dah paham. Thank u doc, afterall kene be very cautios dgn ape kita mkn. I aim to live healthy je skrg ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2020 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Semuanya bermula dari perut....jum tahun 2021...kita pay more attention to our health

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2020 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Org kurus pun ada potensi develop fatty liver kan?
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2020 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dah sakit sangat nak buat macamana kan.. kena la buang.. dan yg ada gallbladder polyps sekali dengan stone.. kena jugak buang atau monitor selalu.. apapun utk prevent jom amalkan diet dan lifestyle sihat..
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 31-12-2020 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Jaga pemakanan penting. Terima kasih doktor!!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2020 05:22 PM | Show all posts
ipes2 replied at 31-12-2020 07:20 AM
sama2. jadi, ada evidence yang kata, mungkin (mungkin sahaja), bila buat cholecystectomy, seolah b ...

Kolig laki ada fatty liver...dia tunjuk surat sakit ada tulis fatty liver ni...dok perati dia suka minum kopi tambah ais sambil mkn pisang/keledek goreng...pagi mkn pulut daging camtu...
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2020 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Azam thn 2021 ni nk lebih pantau pemakanan seharian.
Kena rajin exercise.
Risau

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2020 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok dah kena start healthy food ni.. excercise and jaga tidur and stress level

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-1-2021 05:32 AM | Show all posts
adila39 replied at 31-12-2020 08:43 AM
i guess prevention is better than cure. To avoid cholecystectomy ni and menjurus ke NAFLD better j ...

ya sangat betul, kerana liver tu lain sikit behaviour dia.. organ lain, jika byk fat pun, tidak masuk dalam tissue organ itu eg lungs tak jadi fatty, heart muscles tak jadi fatty.. otak tak bertambah fatnya jika kita gemuk.. kidney pun tak. tapi liver yg sgt penting ni, boleh pulak fatty tissue masuk dan rosak kan dia.. jika sekadar NAFLD, ok lah, tetapi jika dibiar tanpa hilang weight, maka akan progress kepada NASH ie non-alcoholic steatohepatitis.. steatosis la mudah.. lepas tu: cirrhosis dan tunggu lah utk mati bila perut sudah membusung mcm nagndung twins

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-1-2021 05:33 AM | Show all posts
nipskacang replied at 31-12-2020 11:00 AM
Oh ok i dah paham. Thank u doc, afterall kene be very cautios dgn ape kita mkn. I aim to live health ...

ye nips; ada pepatah yg kata we are what we eat tu, sebenarnya dari segi kesihatan, sangat tepat (walaupun dari segi behaviour, IQ, psychology dan beberapa hal lagi, ianya taklah betul sgt)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-1-2021 05:36 AM | Show all posts
my_irina replied at 31-12-2020 11:05 AM
Semuanya bermula dari perut....jum tahun 2021...kita pay more attention to our health

setuju dgn irina.. sila lihat jika free apa sy tulis pada nipskacang
sy sendiri sudah puasa sebulan lebih, makan breakfast dan dinner tanpa miss, minum air byk2, pi toilet di tingkat yg berbeza dan kempiskan perut secara sedar (sebab, lepas kena covid, berat sy naik jadi 72.3kg.. now dah jadi 65.3kg pagi tadi.. dan ini adalah berat harian saya ie 65 ke 67kg. alhamdulillah, smoga boleh maintain

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-1-2021 05:40 AM | Show all posts
Knowlee replied at 31-12-2020 02:25 PM
Org kurus pun ada potensi develop fatty liver kan?

ya, tetapi itu jika ambil alcohol (ie alcohol liver disease ie ALD.. berbeza dari NAFLD). NAFLD ni kita sebut nafel.
juga, jika org itu ada problem dgn lipid metabolismnya (ini jarang, dan agak serious) atau problem dgn ''storage disease''.. ini complex metabolism disease yg semuanya genetics dan semua nya sangat debilitating pada pesakit.
overallnya, jika slim dan lean, kita terpelihara dari fatty liver disease
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 1-1-2021 05:40 AM | Show all posts
Levespa replied at 31-12-2020 05:11 PM
Kalau dah sakit sangat nak buat macamana kan.. kena la buang.. dan yg ada gallbladder polyps sekali  ...

ya, jika ada polyp dan mula bermasaalah, lap chole lah jawabnya.
sy setuju saranan anda, lihat tips saya kat atas
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-1-2021 05:42 AM | Show all posts
dusunmind replied at 31-12-2020 05:14 PM
Jaga pemakanan penting. Terima kasih doktor!!!

jom. sama sama. selamat tahu baru
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-1-2021 05:44 AM | Show all posts
seribulan replied at 31-12-2020 05:22 PM
Kolig laki ada fatty liver...dia tunjuk surat sakit ada tulis fatty liver ni...dok perati dia suka ...

pulut dan keledekkgoreng tu lagii ha ha ha.. bertmabah la HFC nyer.
juga pisang tu, sgt healthy, tapi bila goreng dgn tepung.. adoii
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-1-2021 05:45 AM | Show all posts
akies replied at 31-12-2020 05:39 PM
Azam thn 2021 ni nk lebih pantau pemakanan seharian.
Kena rajin exercise.
Risau

azam yg elok akies, kerana boleh tambah kesihatan kita.. dan kesihatan is so expensive
bila org puteh kata my health is my wealth, itu betul.
ramai sgt org tertbeban finances nye kerana kesihatannya yg buruk
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 01:18 AM GMT+8 , Processed in 0.210481 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list