CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 10309|Reply: 82

[PERLIS]: BUKIT KETERI destinasi menarik

  [Copy link]
Post time 6-12-2020 05:21 AM | Show all posts |Read mode
Edited by ipes2 at 7-12-2020 03:24 PM

Ada dua bongkah limestone yang unik di Perlis, lebih kurang 30minit dari Kangar. Ini adalah Bukit Keteri. Mungkin ramai di Malaysia tidak kenal sangat dengan nama ini, tetapi bagi mereka yang meminati sukan 'rock-climbing', ia adalah dianggap salah satu destinasi yang quite well-known.

Jika dilihat dari jauh, ia nampak agak unik kerana outcropping nya dari tanah yang datar. Karst limestones ini boleh di visit melalui train yang berhenti di Station Tasik Melati yang tidak jauh darinya (Edit: Station Bukit Keteri sebenarnya). Persatuan antarabangsa yang memantau sukan 'rock-climbing' ini mengenali Bukit Keteri sebagai antara tempat2 paling menarik untuk sukan tersebut di Asia.

Setinggi 65 meters, Bukit Keteri mempunyai banyak gua-gua dan yang terbesarnya boleh memuatkan jumbo jet, kata sebuah website. Banyak pelancong asing datang memerah peluh untuk beradu dengan crags yang ada pada Bukit Keteri ini. Banyak mereka sebenarnya masuk ke Perlis dari Thailand.

Pergilah ke sana dan melihat keindahan di negara kita. Sangat banyak keindahan negara yang kita sendiri mungkin tidak sedar wujudnya.



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2020 05:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Boleh lah visit2 perlis lak..
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 06:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Dan blh try buah harumanis yg popular tu
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 07:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Dekat dgn kampung iols
Tapi iols.tak permah.pegi situ
Biasa pergi gua kerbau kodiang je sebab boleh naik beskal je lalunsitu
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 07:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Lawa         
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 07:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Lawanya. Iols pusing satu perlis masa tahun 2008. Rasa tenang betul. Baru hbs spm masa tu. Boleh pergi lg.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Perlis dh maju. Kedai Western lg byk dr kedai nasik kampung
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Dr ipes, pembetulan. Stesen keretapi bukit keteri sebenarnya, bukan tasik melati.

Kat perlis dah ade tempat menarik sekarang ni. Kat empangan timah tasoh. Bayaran rm5 kalau tak silap. Aku pon tak pegi2 lagi walaupun sekentut je dari rumah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2020 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Kami panggey bukit tetek.. wakakaa
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
otai_g replied at 6-12-2020 06:19 AM
Dan blh try buah harumanis yg popular tu

Jgn beli tepi jln. Naharomm punya mahai
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Dlu2 time ada ladang tebu cantikkkk gilaaa.. pagi2 amik gambaq kot jalan tu nmpk cm obersea..
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Gomea replied at 6-12-2020 10:25 AM
Dr ipes, pembetulan. Stesen keretapi bukit keteri sebenarnya, bukan tasik melati.

Kat perlis dah ...

Dia masuk resort tu tanah persendirian kan, ofkos kena bayaq. Mo dak org dok buang sampah sesuka hati
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Gomea replied at 6-12-2020 10:25 AM
Dr ipes, pembetulan. Stesen keretapi bukit keteri sebenarnya, bukan tasik melati.

Kat perlis dah ...

Apa yg ada kt Timah Tasoh tu..?
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Gomea replied at 6-12-2020 10:25 AM
Dr ipes, pembetulan. Stesen keretapi bukit keteri sebenarnya, bukan tasik melati.

Kat perlis dah ...

Kat situ ke tempat saiful nang pegi shoot view lawa lonely tree tu tetibe jadi penuh ramai orang??
Kalau ya, iols kecewalah sbb tempat saiful shoot tu sumpah lawa oiiiitttt
Kalau orang kerumun dah tentu2 tempat tu jadi kotor nnti
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 6-12-2020 10:50 AM
Dia masuk resort tu tanah persendirian kan, ofkos kena bayaq. Mo dak org dok buang sampah sesuka h ...

Ari tu kecoh acik tak sampai sebulan, buaian kat situ reban dah. Hari2 ramai orang. La ni ada dinasour plak. Dengaq orang citer je, tak pi lagi
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 12:28 PM From the mobile phone | Show all posts
AyaqMeloSuam replied at 6-12-2020 10:49 AM
Jgn beli tepi jln. Naharomm punya mahai

Buah tu mmg Mahal. X silap aku dulu beli kat bukit Ketri ni dkt dusun dia la 4 biji rm 60.

Tp buah ni susah nak dpt. Bukan spnjg ms ada.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-12-2020 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Gomea replied at 6-12-2020 12:04 PM
Ari tu kecoh acik tak sampai sebulan, buaian kat situ reban dah. Hari2 ramai orang. La ni ada dina ...

Jenih jemuan tik ropaya dahhh
Hat dulu org buat jerami jadi mcm2 bentuk ujong2 depa pi bakaq pun spesis tu la
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Gomea at 6-12-2020 12:34 PM
izwan_izi replied at 6-12-2020 11:16 AM
Apa yg ada kt Timah Tasoh tu..?


Tempat beriadah dengan tangkap2 gambar












This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
evlinne replied at 6-12-2020 11:45 AM
Kat situ ke tempat saiful nang pegi shoot view lawa lonely tree tu tetibe jadi penuh ramai orang?? ...

Betullah kat situ. Kalau dah ramai2, mesti penuh sampah nanti. Iols pon dah lama tak pi sane. Last pu tahun lepas
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2020 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 6-12-2020 12:31 PM
Jenih jemuan tik ropaya dahhh
Hat dulu org buat jerami jadi mcm2 bentuk ujong2 depa pi bakaq pun  ...

Dulu bukan ada ape pon kat situ. Jalan penuh taik lembu je pon. La ni dah bersihkan buat tempat parking boat2 org nak turun dam. Dulu2 masa masih hutan selalu pi mancing kat situ dengan suami. Redah semak paras pinggang, ular sawa dok berendam tepi kaki.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-2-2023 04:01 PM GMT+8 , Processed in 0.201297 second(s), 53 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list