CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 6348|Reply: 71

[ILMU MUDAH]: HYPERTENSION - Tahukah Anda, Ada Scale Baru Untuk High BP?

  [Copy link]
Post time 23-11-2020 06:56 AM | Show all posts |Read mode
Sejak hujung 2017, American Heart Association (AHA), American Stroke Association, American College of Cardiology (ACC) dan beberapa badan2 perubatan besar lain telah menilai semula apakah definasi ''Darah Tinggi''. Jika dulu Darah Tinggi ialah bila BP kita melebihi dari140/90 mmHg, kini ianya jauh lebih rendah.
Ini kerana, research data telah menunjukkan bahawa risiko untuk mendapat heart attack, stroke dan pelbagai masalah dari Darah Tinggi, sebenarnya telah bermula bila BP kita lebih dari 120/80 mmHg. Malah, risiko nya bertambah dua kali ganda bila Systolic BP (SBP) kita mencapai 130 mmHg.

Jadi, kini, bila BP kita melebihi 120/80, ianya sudah dikira ''Elevated BP''; 130/80 - 139/90 dipanggil Darah Tinggi Stage 1 dan sebagainya (lihat Diagram). Jagalah BP kita, agar kita hidup sihat, ameen.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 23-11-2020 07:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Bp sy normal la selama ni.. Biasanya 110/70
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 23-11-2020 07:41 AM
Bp sy normal la selama ni.. Biasanya 110/70

mcm rendah diastolic pressure tu, yg bawah. Range should be 90 and less 120..kurang tido le tu.. penat eh
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 23-11-2020 09:10 AM
mcm rendah diastolic pressure tu, yg bawah. Range should be 90 and less 120..kurang tido le tu.. p ...

Oh.. Ingatkan normal.. Dari dulu kak dila.. Sy punya bp pernah sekali tinggi.. 180/100..masa tu sbb betul2 x cukup tido.. Pening.. Lepas dapat tido yg cukup.. Check balik..balik ke bacaan biasa.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 23-11-2020 09:26 AM
sarah82 replied at 23-11-2020 09:12 AM
Oh.. Ingatkan normal.. Dari dulu kak dila.. Sy punya bp pernah sekali tinggi.. 180/100..masa tu sb ...


mine is pernah sampan naik 190, bawah x ingat. But we can feel lainlah  blury eyes, sakit tengkuk amat sgt pastu mcm melayang2.. terus kena tahan ward. Dr kata klu drive balik sure collapse.. masa tu outstation la. Since then makan ubat until now... so u, muda lagi.. so jaga kesihatan. Avoid kena makan ubat tau, leceh la nnt mcm i.. asyik terlupa lupa
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 09:31 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 23-11-2020 09:23 AM
mine is pernah sampan naik 190, bawah x ingat. But we can feel lainlah  blury eyes, sakit tengku ...

Sakit tengkuk tu betul.. Rasa berat gila.

Sejak dari tu.. Bila sy sangat mengantuk sy mmg akan tido sejam dua yg betul2 deep sleep..
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 23-11-2020 09:31 AM
Sakit tengkuk tu betul.. Rasa berat gila.

Sejak dari tu.. Bila sy sangat mengantuk sy mmg akan ...

yes pls... rasa letih rehat.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 23-11-2020 09:33 AM
yes pls... rasa letih rehat.

Family sy ada sejarah kencing manis,  darah tinggi dan strok.. Tu yg sy sedaya upaya jaga kesihatan..tahun lepas buat blood test utk cancer ..result semua negatif..
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 23-11-2020 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 23-11-2020 09:35 AM
Family sy ada sejarah kencing manis,  darah tinggi dan strok.. Tu yg sy sedaya upaya jaga kesihata ...

ohhh.. ye la.. hmm leceh tul. Oh really.... takutnya if kena apa apa yg serious. I guess prevention is better than cure.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 23-11-2020 09:37 AM
ohhh.. ye la.. hmm leceh tul. Oh really.... takutnya if kena apa apa yg serious. I guess preventio ...

Betul.. Kena ubah cara makan yg lebih sihat.. Nak kurang ketagih kopi laa...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-11-2020 04:46 AM | Show all posts
sarah82 replied at 23-11-2020 07:41 AM
Bp sy normal la selama ni.. Biasanya 110/70

bagus BP tu sarah, dan make sure jgn makan garam dan sugar byk sangat.
bykkan exercise kerana ia boleh menurunkan BP on the long run
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-11-2020 04:47 AM | Show all posts
adila39 replied at 23-11-2020 09:10 AM
mcm rendah diastolic pressure tu, yg bawah. Range should be 90 and less 120..kurang tido le tu.. p ...

eh ok lah tu Diastolic 70 tu. that is fine.. jgn lebih dari 80 sebab akan masuk level elevated BP
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-11-2020 04:48 AM | Show all posts
sarah82 replied at 23-11-2020 09:12 AM
Oh.. Ingatkan normal.. Dari dulu kak dila.. Sy punya bp pernah sekali tinggi.. 180/100..masa tu sb ...

no your BP at 110/70 is perfect
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-11-2020 04:50 AM | Show all posts
sarah82 replied at 23-11-2020 09:35 AM
Family sy ada sejarah kencing manis,  darah tinggi dan strok.. Tu yg sy sedaya upaya jaga kesihata ...

jika ada family history of BP, maka pantau2 selalu kerana family awak maybe ada Essential Hypertension ie BP yg naik elan2 walaupun awak tidak buat apa2 yang salah dari segi penjagaan kesihatan dan pemakanan
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 06:52 AM | Show all posts
ipes2 replied at 24-11-2020 03:50 AM
jika ada family history of BP, maka pantau2 selalu kerana family awak maybe ada Essential Hyperten ...

Oh...ayah dan abang ada...mak ada diabetis dulu...
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 07:00 AM | Show all posts
sarah82 replied at 23-11-2020 06:41 AM
Bp sy normal la selama ni.. Biasanya 110/70

Normal lah tu
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 24-11-2020 07:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 24-11-2020 07:43 AM
ipes2 replied at 24-11-2020 04:47 AM
eh ok lah tu Diastolic 70 tu. that is fine.. jgn lebih dari 80 sebab akan masuk level elevated BP
...


oh really? if u told so. But yg penting sihatlah. But i read it.

okay!
ok dah baca balik..i salah baca.. terbalik i baca. Apologies!

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 07:32 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 24-11-2020 04:50 AM
jika ada family history of BP, maka pantau2 selalu kerana family awak maybe ada Essential Hyperten ...

family dia ada history tu as she wrote that.
@sarah82 u dont worry much.. doing ok je tu
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 07:35 AM | Show all posts
Edited by seribulan at 24-11-2020 06:37 AM

Tahukah Anda, Ada Scale Baru Untuk High BP?

Dah share new scale ni tqvm...you are the doc...

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 07:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by adila39 at 24-11-2020 07:52 AM
seribulan replied at 24-11-2020 07:35 AM
Dah share new scale ni  tqvm...you are the doc...


Seribulan, thx! But u dont have to rephrase it.. semua forumers tau ipes Dr.


TQ
Co Mod.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

15-8-2022 09:25 AM GMT+8 , Processed in 8.267734 second(s), 31 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list