View: 6703|Reply: 20
|
Awas !! Jika Salah Cara, Garam Boleh Bertukar Menjadi Racun !
[Copy link]
|
|
Kebanyakkan orang menggunakan garam ketika memasak dengan memasukkanya ke dalam masakan yang panas dan jugak mendidih. Tapi ramai yang tidak tahu cara ini adalah SALAH!
Menurut newsupdate.com, garam yang dimasukkan dalam suhu panas akan menjadi racun yang mengandungi asid asam dan lama – kelamaan mengundang penyakit.
Pengunaan garam cara tersebut sekaligus menghilangan yodium. Banyak penyakit seperti penyakit jantung dan tekanan darah tinggi adalah disebabkan cara penggunaan garam yang salah.
Garam merupakan sumber mineral yang diperlukan oleh tubuh badan manusia dan mampu mengubati lebih dari 70 penyakit. Namun jika disalahgunakan secara berlebihan dan cara yang salah garam mampu bertukar menjadi racun.
sumber http://www.citeheboh.com |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Laa.. abis tu awat tak habak bila masa seswai nak masuk garam.. |
|
|
|
|
|
|
|
Cerita tak lengkap. Abis tu bila masa yg sesuai masukkn garam?
Banyak penyakit seperti penyakit jantung dan tekanan darah tinggi adalah disebabkan cara penggunaan garam yang salah.
Mcmana cara penggunaan yg betul? |
|
|
|
|
|
|
|
Maklumat sudah bagus tetapi cara nak letak tidak pula disertakan, susah juga info macam ni apabila dimaklumkan kepada kita
|
|
|
|
|
|
|
|
Jadi kena letak garam lepas masakan tu sejuk ke? |
|
|
|
|
|
|
|
Confius pula. Dah tu bila nak letak garam? |
|
|
|
|
|
|
|
buragazz: Laa.. abis tu awat tak habak bila masa seswai nak masuk garam..
Tiada masa sesuai. Xyah letak garam selagi boleh. |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by SalenaGomez at 5-11-2020 05:10 PM
buragazz: Laa.. abis tu awat tak habak bila masa seswai nak masuk garam..
Apa yg SG faham dr pembacaan sebelum2 ni, kita letak garam selepas padam kan api masakan...seelok2 nya 10 minit after padamkan api...sbb time tu suhu masakan sudah turun
Maksudnya, masak seperti biasa...cuma jgn letak garam lagi..,bila dah settle masak sume, padamkan api, baru tabur garam then kacau
Sebab if kita tabur sewaktu memasak, tindak balas kimia garam, menjadikan garam tidak memberi kebaikkan pada badan |
|
|
|
|
|
|
|
Ya betul. Lepas lauk siap dimasak, sewaktu hidangan barulah ditaburkan garam himalaya pink berkualiti tinggi yang bebas dari pencemaran dan toxic chemicals ittew. |
|
|
|
|
|
|
|
Gingerly replied at 5-11-2020 05:08 PM
Ya betul. Lepas lauk siap dimasak, sewaktu hidangan barulah ditaburkan garam himalaya pink berkualit ...
Betul2..,SG pon guna garam himalaya/garam bukit...mahal skit tp baik utk kesihatan...lagi pon setakat beza rm1, rasanya x perlu nak berkira kot...lagi garam sepeket bukannya kita beli setiap hari |
|
|
|
|
|
|
|
Begitulah hendaknya sis.. Garam buloh nan mahal jua.. Akan ku miliki suatu hari nanti |
|
|
|
|
|
|
|
hmmmm macam2 petua yg ada...entah mana satu yg betul
mcm ramai org kata mkn santan xelok pastu ada pulak kajian kata elok |
|
|
|
|
|
|
|
selepas masak..taburkan sedikit rasa
|
|
|
|
|
|
|
|
PENGUNAAN GARAM mengikut cara NABI MOHAMMAD S.A.W.
~ Sebelum makan Nabi letak secubit garam di lidah untuk elak santau dan tapis makanan yang akan di makan.
~ Sampai di tempat baru, Nabi ambil garam dulu untuk sesuaikan hormon terlebih di tempat baru.
~ Untuk ubat penyakit rohani, air perlu di campur garam terutama sihir dan santau. Kenapa ye? Allah dah cipta garam untuk penarik toksid/asid/racun dalam darah atau tubuh dan juga penarik unsur2 negatif.
~ Pengamalan Pengamal Perubatan Islam untuk bersih rumah atau pagar rumah perlu tabur garam di sekeliling rumah.
~ Garam juga unsur yang boleh 'balance' balik sistem tubuh kita.
~ Garam boleh jadi rosak apabila dimasak atau bertindakbalas dengan suhu yang tinggi/panas, maksudnya kalau nak masak. Guna garam bukit dan jangan bubuh garam masa makanan menggelegak atas dapur. Tutup api dan biar suhu turun dulu, baru letak garam.
~ Kita panggil bubuh garam atas darat macam org arab buat. Bubuh garam masa nak makan. Sebab? Garam ada sodium dan potassium... Tubuh perlu potassium lebih. Kalau panas garam hanya tinggal sodium, potassium rosak dalam suhu panas. Sebab tu kena darah tinggi.
~ Selok-eloknya di tempat makan sentiasa ada mangkuk kecil garam dan sunnah Rasulullah SAW mencalit secubit garam menggunakan jari kelingking kanan dan dletakkan ke lidah bahagian depan. Ianya akan mngaktifkan kelenjar enzim penghadaman.
wallahualam
|
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
PENGUNAAN GARAM mengikut cara NABI MOHAMMAD S.A.W.
~ Sebelum makan Nabi letak secubit garam di lidah untuk elak santau dan tapis makanan yang akan di makan.
~ Sampai di tempat baru, Nabi ambil garam dulu untuk sesuaikan hormon terlebih di tempat baru.
~ Untuk ubat penyakit rohani, air perlu di campur garam terutama sihir dan santau. Kenapa ye? Allah dah cipta garam untuk penarik toksid/asid/racun dalam darah atau tubuh dan juga penarik unsur2 negatif.
~ Pengamalan Pengamal Perubatan Islam untuk bersih rumah atau pagar rumah perlu tabur garam di sekeliling rumah.
~ Garam juga unsur yang boleh 'balance' balik sistem tubuh kita.
~ Garam boleh jadi rosak apabila dimasak atau bertindakbalas dengan suhu yang tinggi/panas, maksudnya kalau nak masak. Guna garam bukit dan jangan bubuh garam masa makanan menggelegak atas dapur. Tutup api dan biar suhu turun dulu, baru letak garam.
~ Kita panggil bubuh garam atas darat macam org arab buat. Bubuh garam masa nak makan. Sebab? Garam ada sodium dan potassium... Tubuh perlu potassium lebih. Kalau panas garam hanya tinggal sodium, potassium rosak dalam suhu panas. Sebab tu kena darah tinggi.
~ Selok-eloknya di tempat makan sentiasa ada mangkuk kecil garam dan sunnah Rasulullah SAW mencalit secubit garam menggunakan jari kelingking kanan dan dletakkan ke lidah bahagian depan. Ianya akan mngaktifkan kelenjar enzim penghadaman.
Wallahualam
|
|
|
|
|
|
|
|
PENGUNAAN GARAM mengikut cara NABI MOHAMMAD S.A.W.
~ Sebelum makan Nabi letak secubit garam di lidah untuk elak santau dan tapis makanan yang akan di makan.
~ Sampai di tempat baru, Nabi ambil garam dulu untuk sesuaikan hormon terlebih di tempat baru.
~ Untuk ubat penyakit rohani, air perlu di campur garam terutama sihir dan santau. Kenapa ye? Allah dah cipta garam untuk penarik toksid/asid/racun dalam darah atau tubuh dan juga penarik unsur2 negatif.
~ Pengamalan Pengamal Perubatan Islam untuk bersih rumah atau pagar rumah perlu tabur garam di sekeliling rumah.
~ Garam juga unsur yang boleh 'balance' balik sistem tubuh kita.
~ Garam boleh jadi rosak apabila dimasak atau bertindakbalas dengan suhu yang tinggi/panas, maksudnya kalau nak masak. Guna garam bukit dan jangan bubuh garam masa makanan menggelegak atas dapur. Tutup api dan biar suhu turun dulu, baru letak garam.
~ Kita panggil bubuh garam atas darat macam org arab buat. Bubuh garam masa nak makan. Sebab? Garam ada sodium dan potassium... Tubuh perlu potassium lebih. Kalau panas garam hanya tinggal sodium, potassium rosak dalam suhu panas. Sebab tu kena darah tinggi.
~ Selok-eloknya di tempat makan sentiasa ada mangkuk kecil garam dan sunnah Rasulullah SAW mencalit secubit garam menggunakan jari kelingking kanan dan dletakkan ke lidah bahagian depan. Ianya akan mngaktifkan kelenjar enzim penghadaman.
Wallahualam
|
|
|
|
|
|
|
|
Terima kasih TT, INFO YANG SANGAT BERMANFAAT
|
|
|
|
|
|
|
|
Terima kasih atas perkongsian.
|
|
|
|
|
|
|
| |
|