CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4036|Reply: 4

HELP ME: instragram issues

[Copy link]
Post time 25-10-2020 03:06 PM | Show all posts |Read mode
iols nak tanya pernah cuolls semua dapat email dari instagram dari (security@mail.instagram.com) mcm kat bawah . . .

Hi <ig ID>,
It seems like you're having trouble logging into Instagram.
We can help you get back into your account.

Log in as <ig ID>

You can also reset your Instagram password.
Don't want us to send you emails like this?


i start dpt email mcm ni sejek 2018 tapi skali skala mula2. Start Jun 2020 makin kerap dpt. dan bulan sep - oct 2020 ni boleh dikatakan hari2 instagram hantar email mcm ni. sehari berkali2 spam inbox i. persoalan i kat sini  adakah ini random hacking activities? atau problem dari my handphone / network  atau mmg ada org cuba log in account instagram i? someone advise me to change my password and the email will go away, i took the advice i change the password tapi still dapat such emails. and  i skang ni tukar password ig i every 2 weeks kadang every week &  pon activekan 2 factor security. tapi still dpt juga email dari instagram. i dah check kat acc ig i mmg email ni legit from instagram. i ada contact ig through emails, DM, report sampai i spam inbox dia tapi ig tetap diam seribu bahasa.

btw i bukan celebrity / instafamous / org ternama. my ig private and with very limited follower. i tak berapa approved sgt follower request. only selected person i approved utk follow i for those who closed to me and i trust them
kalau ada sesiapa pernah experience mcm ni tolong share.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-10-2020 04:57 PM | Show all posts
tak perlu layan email tu,selalunya hacker, walaupun begitu, awak perlu buat
cara2 di bawah..


1) tukar email login ke instagram
2) tukar password yang lebih kukuh


baca di bawah


Apakah yang boleh saya lakukan jika saya telah dipancing data di Instagram?Apakah pemancingan data?
Pemancingan data adalah apabila seseorang cuba mendapatkan akses kepada akaun Instagram anda dengan menghantar mesej yang mencurigakan atau pautan yang meminta maklumat peribadi anda. Mesej ini juga mungkin mendakwa bahawa akaun anda akan diharamkan atau dipadam jika anda tidak mematuhi arahan mereka. Jika mereka masuk ke akaun anda, mereka mungkin menggunakan akaun anda untuk menghantar spam.
Contoh: Joey mendapat e-mel mengatakan dia perlu mengelog masuk ke akaun Instagramnya dan membaca mesej penting tentang akaunnya. Pautan e-mel kepada tapak web yang kelihatan pelik meminta dia memasukkan nama pengguna dan kata laluannya.
Saya rasa saya telah dipancing data. Apakah yang boleh saya lakukan?
Jika anda tersilap memasukkan nama pengguna atau kata laluan anda ke pautan yang pelik, orang lain mungkin dapat mengelog masuk ke akaun anda. Berikut ialah beberapa perkara yang anda boleh lakukan.
Bagaimanakah hendak mengelak daripada menjadi mangsa pemancingan data?
Perhatikan e-mel atau mesej yang mencurigakan
  • Jangan mempercayai mesej yang meminta wang, menawarkan hadiah atau mengugut untuk memadam atau mengharamkan akaun Instagram anda.
  • E-mel daripada Instagram/Facebook tentang akaun anda hanya akan datang daripada @mail.instagram.com atau @facebookmail.com.

Jangan klik pautan yang mencurigakan
  • Jika anda mendapat e-mel yang mencurigakan atau mesej yang mendakwa daripada Instagram, jangan klik mana-mana pautan atau lampiran.

Jangan balas e-mel ini
  • Jangan jawab mesej yang meminta kata laluan, nombor keselamatan sosial atau maklumat kad kredit anda.

Dapatkan amaran
Petua Keselamatan


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-10-2020 06:20 PM | Show all posts
trunks replied at 25-10-2020 04:57 PM
tak perlu layan email tu,selalunya hacker, walaupun begitu, awak perlu buat
cara2 di bawah..


tq for sharing. tapi ni bukan pishing email. email yg saya dapat mmg legit from instagram. saya pon dah tukar email ig saya ke email lain. but saya tetap dapat email dari ig kata ada request reset password and trouble log in padahal takda pon masalah log in

ada member saya bg theory mungkin ada org nak kan username ig saya but i not so sure about that. i dah tukar password almost everyweek and password yg mmg susah huk aloh sampai i kena ada buku nota utk simpan password kalau tak i sendiri lupa password i apa. 2 factor pon i aktif kan juga. email pon i dah tukar. i create email khas utk instagram i sahaja takda guna tempat lain tapi masih tak selesai lagi masalah i. tukar username je i tak buat lagi.  ada pandangan lain selain pishing?






Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 09:15 PM | Show all posts
Edited by trunks at 25-10-2020 09:19 PM
_blackbird replied at 25-10-2020 06:20 PM
tq for sharing. tapi ni bukan pishing email. email yg saya dapat mmg legit from instagram. saya  ...

ok..kes macam ni,apa kata terus email customer support Instagram

sebab awak kata,itu email legit..dan macam awak bagitau
tukar username-lain dari yang ada sekarang ni.



Instagram's contact phone number is 650-543-4800 and their contact email is support@instagram.com,


but please note it's highly likely you won't receive a response to your inquiry via these channels


-two factor  security tu. awak akan kena masukan nombor handphone kan sebelum login?
kalau ya, sepatutnya tiada dah masalah orang nak hack.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-10-2020 01:02 AM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 25-10-2020 09:15 PM
ok..kes macam ni,apa kata terus email customer support Instagram

sebab awak kata,itu email legi ...

Email ke instagram mmg takda reply pon. Report kat complain pon takda feedback. 2 factor tu mmg i dah active kan few weeks ago. Tapi still dpt email bgtau i request reset password. Nak tukar username but i like that username. Username tu dah mcm my signature. So agak susah nak letgo. Td i dah tukar phone baru. Mana la tau problem ni punca dari my phone ke apa. Tgk lah masih dpt lagi ke tak email lagi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-5-2024 08:50 AM GMT+8 , Processed in 0.059436 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list