CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 7242|Reply: 55

PKP: bagaimana menjana pendapatan dengan kerjaya freelancer

  [Copy link]
Post time 24-10-2020 09:11 PM | Show all posts |Read mode
Edited by dellashrill at 24-10-2020 09:43 PM

Covid-19 menyebabkan ramai dikalangan daripada kita yang terjejas dari sudut ekonomi, hilang pendapatan akibat kehilangan pekerjaan dan sebagainya. Syarikat besar juga ada menawarkan VSS/MSS dan pelbagai lagi.

Sebagai solopreneur yang berkecimpung dalam bidang freelancer selama empat tahun dengan memberikan servis kepada pelanggan di merata dunia menerusi crowdsourcing platform, saya ingin berkongsi pengalaman kepada mereka yang berkemahiran dan mempunyai kelebihan berbahasa inggeris untuk belajar mencari peluang kerjaya di platform crowsourcing.

Kerjaya sebagai freelancer juga memberikan pendapatan dalam mata wang asing seperti USD, Yen dan sebagainya.

Setiap orang mempunyai turun naik dalam kehidupan masing-masing. Saya juga pernah mengalami kegagalan dalam perniagaan. Namun setelah setahun berkerja di sebuah syarikat MNC, saya tidak mendapat sebarang projek sepanjang bekerja. KPI saya  kosong kerana kuota KPI saya adalah RM20 juta. Saya resign 24 jam kerana kegagalan saya dalam membawa perniagaan kepada syarikat dan terlibat sebagai freelancer sepenuh masa sejak Jun 2016.

Jika kita tahu apa kelebihan kita, kita perlu bangkit. Jika memiliki segulung ijazah, gunakan ilmu dan pengalaman bekerja kita dalam setiap urusan pekerjaan kita.





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 24-10-2020 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Cer citee how u start the freelancing? Mcm mn u come across this lane
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-10-2020 10:33 PM | Show all posts
MrsVeneer replied at 24-10-2020 10:23 PM
Cer citee how u start the freelancing? Mcm mn u come across this lane

hmm..
Dulu-dulu pernah berangan nak buat kerja yang boleh duduk di mana saja tapi dapat income dengan customer dari luar negara. Lepas tu, ternampak iklan eRezeki High Apprentice Income pada Jan-May 2016 dan terpilih pada June 2016. Sekarang, program ni telah diberi nama baru iaitu GLOW.




Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 12:43 AM From the mobile phone | Show all posts
erezeki ni under MDEC ke? pernah terbaca. Write more. Freelance, writing online? data mining? ads?
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 12:48 AM | Show all posts
adila39 replied at 25-10-2020 12:43 AM
erezeki ni under MDEC ke? pernah terbaca. Write more. Freelance, writing online? data mining? ads? : ...

erezeki ni lebih kurang macam microworker versi malaysia la...tapi i  tak pernah try.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-10-2020 05:36 AM | Show all posts
adila39 replied at 25-10-2020 12:43 AM
erezeki ni under MDEC ke? pernah terbaca. Write more. Freelance, writing online? data mining? ads? : ...

yes, betul. eRezeki sebenarnya bawah MDEC.

yang writer, data mining and etc ni masuk bawah kategori eRezeki High Apprentice Income.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-10-2020 05:40 AM | Show all posts
brogi replied at 25-10-2020 12:48 AM
erezeki ni lebih kurang macam microworker versi malaysia la...tapi i  tak pernah try.

eRezeki ada dua jenis. satu yang microworker. yang tu complicated punya sistem dan payment dia ciput. saya xmasuk yang tu.

eRezeki High Apprentice Income ni mmg masyuk. Macam rate saya sejam USD60 untuk trancribing. If Business Matching bagi project dengan client Jepun, saya charge client 70,000 yen untuk 8 jam kerja.
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 06:48 AM From the mobile phone | Show all posts
dellashrill replied at 24-10-2020 10:33 PM
hmm..
Dulu-dulu pernah berangan nak buat kerja yang boleh duduk di mana saja tapi dapat income d ...

Ms PKP ni how do u get the business? The pay is still good? N ade lg ruanga utk org lain mencuba this job?
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 25-10-2020 08:52 AM | Show all posts
Edited by dellashrill at 25-10-2020 09:05 AM
MrsVeneer replied at 25-10-2020 06:48 AM
Ms PKP ni how do u get the business? The pay is still good? N ade lg ruanga utk org lain mencuba t ...

masa PKP ni lagi banyak peluang sebab client terutamanya dari luar negara masih mencari peluang perniagaan di Malaysia. Ada sahaja permintaan dari negara luar terutamanya Jepun untuk cari peluang perniagaan/business partner ni Malaysia.


Ada yang hubungi saya secara email (saya salah pernah keluar dalam news) di Jepun pada hujung 2018, jadi saya dah ada reputation di situ.
Ada yang saya bid project menerusi crowdsourcing platform seperti freelancer.com dan etc.

Yeah, payment masih lagi menarik kerana 1USD= Rm4++. Kita yang meletakkan harga mengikut kepakaran kita.
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
dellashrill replied at 25-10-2020 08:52 AM
masa PKP ni lagi banyak peluang sebab client terutamanya dari luar negara masih mencari peluang pe ...

Tq aok. Menarik ni. Especially for young people & jobless due to covid.

Tq for the thread
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-10-2020 09:07 AM | Show all posts
MrsVeneer replied at 25-10-2020 08:59 AM
Tq aok. Menarik ni. Especially for young people & jobless due to covid.

Tq for the thread

Iye, kerjaya freelancer atau digital worker ni memang sangat menarik.


Kerja tanpa majikan di mana sahaja kita berada, bila-bila masa dan bebas dari politik office.


Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2020 03:53 PM From the mobile phone | Show all posts
dellashrill replied at 25-10-2020 08:52 AM
masa PKP ni lagi banyak peluang sebab client terutamanya dari luar negara masih mencari peluang pe ...

ok, on this what is ur role? u propose company to invest? u buat website? hahaha i ni very d slow tentang it ke networking ni.. brief more TT
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-10-2020 06:26 PM | Show all posts
adila39 replied at 25-10-2020 03:53 PM
ok, on this what is ur role? u propose company to invest? u buat website? hahaha i ni very d slow  ...

my role as middle person match requirement client from other country with local. senang jer bagi I sbb this is my forte since 13 years ago.
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 03:21 PM | Show all posts
wow thread menarik..kalau takde IT background ok ke kalau nk ceburi?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-10-2020 05:29 PM | Show all posts
mejaputih replied at 27-10-2020 03:21 PM
wow thread menarik..kalau takde IT background ok ke kalau nk ceburi?

Okay je. Ada banyak kerja boleh buat walau bukan IT background.

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2020 05:44 PM | Show all posts
dellashrill replied at 27-10-2020 05:29 PM
Okay je. Ada banyak kerja boleh buat walau bukan IT background.

ok tq...iols nk mentelaah...
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 28-10-2020 04:15 PM From the mobile phone | Show all posts
erezeki tu mcm bukak utk org yg kene berhentinkerja, yg kene potong gaji and student yg blm keje je ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-10-2020 07:50 PM | Show all posts
elbecks replied at 28-10-2020 04:15 PM
erezeki tu mcm bukak utk org yg kene berhentinkerja, yg kene potong gaji and student yg blm keje je  ...

Boleh baca di sini atau layari https://erezeki.my/glow/faq?fbcl ... ZrpkyWqatnVesdT_czc

untuk maklumat lanjut.

Di sini untuk pendaftaran.
https://erezeki.my/penjana?fbcli ... GeSTzQ-f6Ja5FoQow2w


2. What are the eligibility requirements to participate in the GLOW – PENJANA Programme?                                                                                                
                                                        •    Individuals who are interested in participating the programme must have basic knowledge of Office software suites such as word processing programs, spreadsheets, email platforms, web browser, other communication tools, and productivity applications to carry out work assignments.
            •   Has good English communication skill (speaking and writing). Participants fluent in other languages are encouraged to participate.
            •   Must have at least a Diploma qualification or professional certification of specific skill that can be offered to clients (Portfolio to be included as a proof)
            •   Must be willing to commit and have an open mindset with a positive attitude towards something new
            •   Prepared to work in the new form of employment via online and outside of the usual working hours
            •   Individuals working in economic sectors that are severely impacted by the COVID-19 outbreak, and has been identified as a potential participant who can benefit from this programme as listed below:
            •   Employees from the Tourism, Travel and Hospitality sector
            •   Employees from the Education, Media and Creative sector
            •   Unemployed or underemployed fresh graduates (graduated no more than 12 months) with Computer Science, Information Technology, Business Management, Finance, Linguistic and Hospitality education background

Untuk mendapatkan maklumat lanjut berkenaan GLOW-PENJANA, sila layari https://erezeki.my/glow/faq ATAU hubungi talian 1-800-88-8338.
p/s: saya bukan team GLOW.




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2021 07:24 PM | Show all posts
dah tutup dah pun permohonan utk glow
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-11-2021 07:46 PM | Show all posts
serawadurian replied at 3-11-2021 07:24 PM
dah tutup dah pun permohonan utk glow

cuba check under MDEC. Nanti akan dibuka lagi sebab budget 2022 mmg peruntukan utk program macam ni di naikkan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 03:10 AM GMT+8 , Processed in 0.097093 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list