CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1275|Reply: 6

Guna Najis Rawat Mabuk

[Copy link]
Post time 21-8-2020 11:26 AM | Show all posts |Read mode
Pelik apabila seorang lelaki mengalami mabuk sepanjang hari walaupun tidak mengambil minuman beralkohol.


Menurut Insider, keadaan pelik itu berlaku apabila tubuh menghasilkan alkohol di dalam usus yang dikenali sebagai sindrom 'bir automatik' yang biasanya dirawat menerusi diet karbohidrat dan rawatan anti-kulat.




Gambar hiasan
Kredit foto: FoodYas




Bagaimanapun, rawatan itu dilaporkan tidak berkesan terhadap lelaki berusia 47 tahun dari Washington  berkenaan hingga menyebabkan lesen memandunya ditarik kerana disangka memandu dibawah pengaruh alkohol.


Menurut laporan, doktor akhirnya berjaya menemui rawatan berkesan bagi mengatasi masalah dihadapi lelaki itu dengan melakukan 'pemindahan najis'.


Berdasarkan kajian jurnal kesihatan Annals of Internal Medicine pada Selasa, sindrom dialami lelaki itu berjaya dirawat 34 bulan selepas doktor memindahkan mikrobiota iaitu sejenis bakteria daripada najis anak perempuannya berusia 22 tahun ke dalam usus kecilnya.


Penyelidik berpendapat bahawa pertumbuhan kulat berlebihan khususnya jenis ragi, 'memakan' karbohidrat yang dimakan seseorang hingga sistem pencernaan menghasilkan alkohol walaupun tidak minum minuman beralkohol.




Gambar hiasan
Kredit foto: Healthline




Keadaan ini juga boleh berlaku terhadap seseorang yang menjalani pembedahan membabitkan saluran pencernaan atau yang baru saja menjalani rawatan antibiotik sama seperti lelaki terbabit yang menjalani pembedahan pintasan gastrik dan rawatan antibiotik. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-8-2020 09:41 PM | Show all posts
dah lama tak dengar kes ni.
tak consume alcohol, tapi mabuk sebab badan produce alcohol sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2020 11:50 AM | Show all posts
Owh ada kes macam ni ya.
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2020 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Klu baca tajuk je, ingatkn si pemabuk (sbb kuat minum) kena consume najis tu. Tu pentingnya baca article smpai abis utk tau cite sbnr
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2020 03:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalo mabok cintan plak ,lempar najis tu kat muka  kau
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2020 11:20 AM | Show all posts
teringat satu Historical drama Korea.. girl ni bg this guy bau najis trus datang blk deria bau dia yg hilang tetiba (atau dia mabuk masa tu.. ingat2 lupa citer tu)
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 25-8-2020 11:57 AM | Show all posts
Kesahnya nasib guna hasil dari anak sendiri
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-6-2024 04:57 PM GMT+8 , Processed in 0.183392 second(s), 33 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list