CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4512|Reply: 18

10 Tips Lembutkan Daging Dengan Cepat Tanpa ‘Pressure Cooker’

  [Copy link]
Post time 30-7-2020 06:05 AM | Show all posts |Read mode
Edited by trunks at 30-7-2020 06:07 AM

Ish, liat lagilah daging rendang ni. Kejap lagi tetamu dah nak sampai, macam mana nak bagi lembut daging ni…?”
Di zaman moden ini, memang mudah dan cepat nak lembutkan daging menggunakan pressure cooker atau periuk tekanan. Tapi ukan semua rumah ada periuk ni. Kadang-kadang, bila nak masak dalam kuantiti kecil, kita pun malas nak menggunakannya.
Jangan khuatir, ada banyak cara melembutkan daging tanpa menggunakan pressure cooker. Petua yang bakal kami kongsikan di bawah adalah antara amalan turun-temurun oleh mak-mak kita sehinggalah ke hari ini. Memang ramai yang masih melakukannya dan mengakui keberkesannya.


10 TIPS LEMBUTKAN DAGING DENGAN CEPAT TANPA ‘PRESSURE COOKER’1. MASUKKAN SUDU
Walaupun kedengaran pelik, inilah antara petua melembutkan daging yang paling mudah dan popular.


Cuma letakkan sebatang sudu / garfu ke dalam periuk dan rebus bersama daging. Memang cepat lembut sebab dipercayai sudu ni dapat meningkatkan suhu dalam periuk. Selain guna sudu besi / tembaga, ramai juga menggunakan sudu porselin / kaca.





2. BETIK MUDA
Potong buah betik muda sederhana kecil dan rebus bersama daging. Kalau tak ada buah betik muda, boleh gunakan batang betik.


Foto Kredit: mediakedah.com

3. BATANG TEBU
Bagi yang susah nak jumpa batang betik, boleh juga gunakan batang tebu dengan cara yang sama seperti di atas.


Foto Kredit: biovoicenews.com

4. DAUN NANGKA
Ambil daun nangka dan keringkan getahnya terlebih dahulu. Kemudian boleh masukkan ke dalam masakan. Gunakan dalam 4-5 helai. Berkesan!


Foto Kredit: videoblocks.com

5. CUKA
Gunakan sedikit cuka makan ke dalam rebusan atau perap bersama daging beberapa jam sebelum dimasak. Sumber asid dikatakan dapat melembutkan struktur daging dengan cepat.


Foto Kredit: tescoliving.com

6. LEMON / LIMAU NIPIS
Selain cuka, lemon atau limau nipis juga merupakan sumber asid yang boleh membantu melembutkan daging dengan pantas.
Caranya sama, perahkan ke dalam rebusan atau perapkan bersama daging selama beberapa jam / semalaman sebelum dimasak.



7. BAKING SODA
Selain itu, anda juga boleh menggunakan baking soda untuk melembutkan daging dengan cepat. Caranya, perapkan daging dengan baking soda selama sekurang-kurangnya 15 minit. Kemudian, bilas bersih-bersih sebelum dimasak.
Foto Kredit: davidwolfe.com

8. BIJI / BUAH KURMA
Buah kurma atau bijinya adalah antara bahan yang boleh melembutkan daging. Letakkan 4-5 biji buah kurma ke dalam daging yang sedang dimasak dan daging akan melembut dengan cepat. Ia juga akan menjadi pemanis semulajadi yang enak apabila dimasak.
Bagi yang tak mahu ada rasa kurma dalam masakan, boleh gunakan bijinya saja.


www.merdeka.com

9.  GULA BATU
Masukkan beberapa ketul gula batu ke dalam rebusan daging. Insha Allah, akan menjimatkan masa untuk daging masak dengan lembut.


Foto Kredit: health.liputan6.com

10. CARA MEMASAK / POTONG DAGING YANG BETUL
Akhir sekali, pastikan potong daging berlawanan dengan urat daging tu. Bila masak pula, pastikanperiuk ditutup. Barulah daging akan cepat lembut.


Foto Kredit: jerkyholic.com

Foto Kredit: amazingribs.com via







Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-7-2020 06:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Daun nangka paling cepat empuk.. Laginsatu.. Daun janggus.. Arwah tok selalu guna daun janggus bila rebus daging.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-7-2020 06:27 AM | Show all posts
sarah82 replied at 30-7-2020 06:20 AM
Daun nangka paling cepat empuk.. Laginsatu.. Daun janggus.. Arwah tok selalu guna daun janggus bila  ...

sekali baca tadi daun janggut

oh tentu ada tanam dekat2 rumah kan?
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2020 06:29 AM From the mobile phone | Show all posts
trunks replied at 30-7-2020 06:27 AM
sekali baca tadi daun janggut

oh tentu ada tanam dekat2 rumah kan?

Ada... Hihihi..
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2020 10:29 AM | Show all posts
I do realize the way to cut the meat is the most accurate in my household. My mom would actually mad if we cut meat the wrong way. Wrong way in cutting the meat also will influence the outcome of cooking. If you have problem teeth, it will be hard to eat if you cut the meat wrong.


Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2020 06:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh juga guna gula2 hacks yg hitam tu..
Kalau utk.lembutkan ayam pula(utk dibuat panggang/bbq)bole guna air 7up atau sprite..blend bersama bhn2 perapan dan perap ayam sejam dua..tp jgn terlalu lama nti ayam jadi lembut sangat isinya..
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 15-8-2020 08:10 PM From the mobile phone | Show all posts
bolen guna time 5.30.7
rebus daging selama lima minit tutup api tutup periuktu
habis tu rebus balik selama 7 minit
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2020 04:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Cara yg lain ialah menggunakan oven bags. Masukkan daging / ayam dalam bag tu, cucuk2 kan sikit bag tu then ikat bag tu. Masukkan dlm preheated oven, dekat kotak bag tu ada tulis berapa lama duduk dlm oven tu. Selalunya kita letak low heat like 150c fan oven for a couple of hours. Dijamin lembut n lebih sihat. Selalu buat roast beef cara ni.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-8-2020 12:41 PM | Show all posts
tips guna sudu tu memang menjadi.selalu rebus daging msti campak sudu satu dlm kuali.rebuskan sekali.alhamdullilah jadi
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2020 09:40 PM | Show all posts
Macam-macam letak, takut nanti dah tak rasa daging

Beli daging batang pinang yang fresh aja, confirm tak liat.
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2020 03:15 PM | Show all posts
sarah82 replied at 30-7-2020 06:20 AM
Daun nangka paling cepat empuk.. Laginsatu.. Daun janggus.. Arwah tok selalu guna daun janggus bila  ...

Sedapnyaaa ulam pucuk janggus   (gajus kata org sini)

Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2020 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
hatikudus replied at 25-8-2020 03:15 PM
Sedapnyaaa ulam pucuk janggus   (gajus kata org sini)

Sy suka makan dgn laksa.. Yum2.
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2020 07:28 PM | Show all posts
Setahu aku, buah betik ni boleh mengeraskan lagi daging.
Lagi besar buah betik tu, lagi keras.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 09:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Tq atas semua tips.
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
tq for the tipsss
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-3-2021 11:34 PM From the mobile phone | Show all posts
senanglah nk masak for next timee
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2021 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
bahan-bahan pun senang nk dicari
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2021 10:37 PM | Show all posts
Rebus lama lama.. itu tips yg saya pakai..selalu jadi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

27-5-2024 08:39 AM GMT+8 , Processed in 0.065267 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list