View: 3844|Reply: 22
|
[Tempatan]
Suami orang Melaka, isteri orang Sarawak. Dodol kawin Gula Apong = Dodol Gula Ap
[Copy link]
|
|
Dodol gula apong satukan citarasa Sarawak dan Melaka
Mei 07, 2020 12:38 MYT
KUCHING: Jika Melaka cukup dikenali dengan dodol, gula apong begitu sinonim dengan Sarawak. Gabungan kedua-duanya menghasilkan produk baru iaitu dodol gula apong.
Idea itu dicetuskan sekitar 10 tahun lalu oleh Azmi Ahmad Shukri dari Melaka yang berkahwin dengan wanita Bumi Kenyalang, Fatemah Omar.
Bercerita lanjut Azmi berkata resepi dodol diwarisi turun-temurun daripada ibunya.
Jika mengikut resepi asal ia menggunakan gula melaka sebagai bahan utamanya tetapi bagi menyesuaikan dengan citarasa tempatan ia digantikan dengan gula apong.
“Apabila dipadankan dengan gula apong rasa dia lebih sedap. Apong (nipah) tumbuh di paya air masin jadi rasanya macam lemak sikit dan lebih sedap,” jelas Azmi.
Sementara itu Fatemah berkongsi pengalamannya mengusahakan dodol gula apong di bawah jenama Azfa Success Enterprise.
“Saya mula mengusahakan dodol ini pada 2010 dan permintaannya memang hangat terutamanya pada bulan puasa untuk hidangan raya.
“Kami juga menyertai beberapa expo dan sambutannya amat menggalakan terutamanya daripada orang luar”, ujarnya.
Perniagaan suami isteri ini turut dibantu anak-anak mereka yang terlibat dalam proses pembungkusan, pemasaran dalam talian.
Malah mereka turut menghantar sendiri produk jualan kepada pelanggan terdekat terutama ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan.
Penghasilan dodol gula apong ini memakan masa sehingga 3 ke 4 jam sebelum dipek dan sedia untuk dijual. Ia boleh didapati dalam tiga variasi, iaitu dalam bekas, kiub dan gulung. |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Sama je rasa gula apong dgn gula melaka |
|
|
|
|
|
|
|
Baguslah ada pengusha baru - yang di Melaka (keluaran sykt kaum cina) dah semakin mahal reganya pulak tu rasa dah bertukar tak sesedap dulu. Sebatang dodol mcm dlm gambar dia orang jual $19. lebih! |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by dua_chzy at 7-5-2020 02:11 PM
KIM.K replied at 7-5-2020 01:55 PM
Sama je rasa gula apong dgn gula melaka
Tak sama. Gula apong autentik rasanya lain. Ada rasa manis, pahit sikiiiiitttttt dan siiiikiiiiiiit rasa asam/bau fermented. Bau tu mengingatkan aiol dengan sejenis minuman beralkohol pribumi Borneo Sabah iaitu bahar yang dibuat daripada nira kelapa. |
|
|
|
|
|
|
|
mana best...
gula apong... nise ... gula melaka...gula merah..? |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by dua_chzy at 7-5-2020 02:15 PM
budaktua replied at 7-5-2020 02:11 PM
mana best...
Gula apong sebab bau dengan rasa sharp.
Tapi beli yang autentik la. Cari yang Cina buat. Versi halal dah tone down banyak bau dan rasa, terutama yang jual dalam kontena plastik tu (akak syak dah dicampur gula putih). Yang non Cina buat juga takda bau fermented. |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by capiloton at 7-5-2020 03:30 PM
melaka + nogori = dodol gula enau/kabong
lagi sedap dari dodol yang biasa guna gula melaka. |
|
|
|
|
|
|
|
Gula Melaka
Gula Apong
|
|
|
|
|
|
|
|
dua_chzy replied at 7-5-2020 02:08 PM
Tak sama. Gula apong autentik rasanya lain. Ada rasa manis, pahit sikiiiiitttttt dan siiiikiiiii ...
Mungkin sudah lupa rasanya. Iols selalu buat kuih buah melaka pakai gula apong tu. Buka gerai breakfast.
Tapi saya sudah lupa kot rasa dia or takpandai appreciate flavor. Air nira memang addictive susah cari my fav juga
|
|
|
|
|
|
|
|
dua_chzy replied at 7-5-2020 02:13 PM
Gula apong sebab bau dengan rasa sharp.
Tapi beli yang autentik la. Cari yang Cina buat. :lol ...
Knp cinz buat lebih sedap?....
Dorang ada letak bahan rahsia ke? |
|
|
|
|
|
|
|
jazaa100 replied at 7-5-2020 02:51 PM
Knp cinz buat lebih sedap?....
Dorang ada letak bahan rahsia ke?
Karna deyol buat lagik terer kot?
Rasa nira tu ada bila makan gula apong jenama Cina. Pehtu gula dia rasa pekat, likat. Bila makan gula apong takda jenama boh dalam kontena plastik, alahai. Jauh beda. Rasa nira takda, warna pun tak gelap pekat. Tu yang ai syak dah campo gula putih.
|
|
|
|
|
|
|
|
Edited by dua_chzy at 7-5-2020 03:03 PM
jazaa100 replied at 7-5-2020 02:51 PM
Knp cinz buat lebih sedap?....
Dorang ada letak bahan rahsia ke?
Btw, kawan aiol urang Sarawak pernah bagitau, jangan beli gula apong dalam kontena plastik. Beli yang dalam plastik bungkus, lebih sedap.
Masalahnya, bila beli dalam plastik bungkus, kemain leceh nak guna untuk masak kecuali pindahkan dalam bekas bertutup.
Gula apong ni, bila tambah dalam masakan, rasanya lebih sedap banding guna gula melaka. Dia hada depth of flavour yang takda pada gula melaka komersil. |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by jazaa100 at 7-5-2020 03:12 PM
dua_chzy replied at 7-5-2020 03:01 PM
Btw, kawan aiol urang Sarawak pernah bagitau, jangan beli gula apong dalam kontena plastik. Beli ...
Ooo...tq cikgu...
Akk ada nmpak gula apong ni & dah masukkn dlm cart pun...tapi tu lah...selalu lupa je bila bukak shopee....beli brg lain pulak..... |
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|
|
|
|
|
|
|
Gula apong ke gula biasa ke....
I tak suka makan dodol dari kecik..
Lepas tu terus tak pernah makan sampai skrg..
Saja bagi tau |
|
|
|
|
|
|
|
susah-susah sgt nk dptkan stok, pakai je gula merah |
|
|
|
|
|
|
|
Yes, gula kabong. Emak guna untuk sira kuih keria & inti ondeh-ondeh juga. Rasanya berbeza, sangat sedap.
Rindunya nak balik Melaka
Kalau tak ada yang balik kampung, maknanya tak adalah yang kacau dodol..
|
|
|
|
|
|
|
|
Xpasal2 femes dodol yah
|
|
|
|
|
|
|
|
Ok ler tu sambil2 promosikan gula apong buat mereka yang belum tahu mengenainya |
|
|
|
|
|
|
|
KIM.K replied at 7-5-2020 01:55 PM
Sama je rasa gula apong dgn gula melaka
lain.... guka melaka tak sedap berbanding gula apong
pernah haritu awal ramadhan adik cairkan gula melaka nak cicah dgn pulut.. sudahnya tak sedap dan pahit... pastu tukar |
|
|
|
|
|
|
| |
|