CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: kuppit

[Aduan] Contoh Kes-Kes Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia

[Copy link]
Post time 19-7-2012 02:09 PM | Show all posts
kes kita sama, smpi skrg takde action daripada pihak tribunal... ada cara tak bagi diaorg wat kerja skt... rasanya fail kita tak wat apa2 pun...
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2012 09:20 AM | Show all posts
salam,

saya ada kes nak masuk tribunal..kes kontraktor lari..
buat rumah dlm 10%, duit dah ambik 90%... then dia lari...

dia mintak duit 50% minggu pertama sbb nak beli barang2 katanya...

pas seminggu dua, letak pasir n simen..a few pekerja... dia hilang...

sebenarnya mmg lakonan aje letak pekerja n brg... byk kontraktor yg tipu cara moden mcm ni...

hati2 kepada semua bila deal dgn kontraktor melayu..tapi dia indon sebenarnya..ic dia -71- . dia cari makan kat majalah.com.


ISue :

masuk tribunal..saya claim max 25K..

semua keje yg dlmm kontrak, dia x siapkan..

ada yg bgtau saya, saya x akan dpr claim max, sbb kalau kontraktor bagi resit2, kita hanya dapt claim baki aje..

mcm mana pula ,kalau resit2 tu palsu..? maksudnya resit2 dia beli barang utk projek org lain..bukan rumah saya...?

masuk court pon kontarktor tu masih nak menipu..


sapa2 ada info..plz share...thanks in advance...

salam ramadhan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2012 09:22 AM | Show all posts
zafira posted on 18-7-2012 04:27 PM
Post Last Edit by zafira at 18-7-2012 16:28

lor..kiranya..

tribunal x membantu sangat..

dia kata bankup.. tapi dia set up company lain pula..pakai nama saudara mara, anak beranak etc.


Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2012 09:23 AM | Show all posts
ina_1195 posted on 19-7-2012 02:09 PM
kes kita sama, smpi skrg takde action daripada pihak tribunal... ada cara tak bagi diaorg wat kerja  ...

tribunal kl kat the mall ke tribunal mana..?

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2012 11:11 AM | Show all posts
buat kat tribunal jb...
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2012 09:06 PM | Show all posts
dah sattel kes tribunal ..dah menang 2 award..

tapi x tahu bila dapat duitnya....
Reply

Use magic Report

Post time 4-8-2012 10:39 PM | Show all posts
macam mana kalau kita nak mengadu tentang kesalahan peniaga tapi tiada tuntutan peribadi berbentuk kewangan? kita cuma nak peniaga ini disiasat, diberi amaran dan tindakan pembetulan dibuat. sebagai contoh, kedai tidak letak tanda harga. tidakkah boleh pihak KPDNKK pergi siasat dan peniaga diberi masa untuk meletak tanda harga kemudian pergi sekali lagi untuk memastikan perletakan tanda harga dipatuhi.  
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2012 09:57 PM | Show all posts
Hmmmmmmmmm.....diam tak diam topik ni udah 8 tahun lebey lamanya...
Reply

Use magic Report

Post time 25-8-2012 08:11 AM | Show all posts
medangmru posted on 6-8-2012 09:57 PM
Hmmmmmmmmm.....diam tak diam topik ni udah 8 tahun lebey lamanya...

pergh.. betul punya lama tu tuan mod.. ku kongsikan lagi secebis kisah terbaru tuntutan TTPM utk tatapan semua:


Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2012 05:59 PM | Show all posts
cmna klu kes public holiday tp syarikat kAta xamik cuti tu..baru2 ni cuti nuzul quran, my office ckp xcuti..  sedangkan satu penang cuti..depa kata kna kja...yg dtg keje TAK dibayar triple pon..cm ari kje biasa je...sapa2 yg xdtg dikira unpaid leave..n then cuti hari malaysia 16hb ni pon dia kta kena kje jgk... pas2 ramai yg brsuara xpuas hati akhirnya cuti jgk..tu pon sbb bangsa dia yg brsuara... klu mlayu yg bpe kerat je ni brsuara mst mcm angin lalu jer...
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 11:49 PM | Show all posts
As salam. Looking for consumers who got cheated by insurance agents (PENIPUAN TUNTUAN & HAL EHWAL INSURANS), higher educational institutions (PENIPUAN IPT), private hospitals (KECUAIAN PIHAK HOSPITAL ATAU BIL RAWATAN MELAMPAU), daily consumers' products (BARANGAN ELEKTRIK, ELECTRONIC GADGETS, PERABOT, PAKAIAN, PERALATAN DAPUR, BARANG KEMAS, ETC) and automobile cases (PENIPUAN JUAL/BELI KERETA) for a TV interview recording in an informative program on consumers' rights. Also looking for workers/employee who got cheated by the company they're working for.

Program TV ini dalam Bahasa Melayu. Jika anda sudah buat aduan (tak kira masih dlm siasatan atau sudah selesai), kami mahukan pengalaman anda utk dikongsi bersama org ramai dalam menangani masalah penjual/peniaga/syarikat/majikan yg tidak bertanggungjawab.
Kami mahu Suara Pengguna didengari. Tlg hubungi saya di faraishak@gmail.com segera. Terima kasih.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2012 10:40 AM | Show all posts
farahunneyz posted on 22-10-2012 11:49 PM
As salam. Looking for consumers who got cheated by insurance agents (PENIPUAN TUNTUAN & HAL EHWAL IN ...

waaa... bagus ni.... ni utk Siaran mana...??

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2012 04:58 PM | Show all posts
ryo_takahashi1 posted on 23-10-2012 10:40 AM
waaa... bagus ni.... ni utk Siaran mana...??

Untuk siaran televisyen nasional...

Anda ada sesiapa yang mahu berkongsi pengalaman mereka ke?
Kami based di KL, Selangor & Putrajaya. Masa amat terhad. Harap ada yang sudi tampil untuk ditemubual dalam masa terdekat
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2012 04:46 PM | Show all posts
salam,

minggu lepas saya ade beli kerusi urut oxxxxc. masa beli tuh dealer tu bgtau yg kerusi tuh akn dipasang masa hantar. kira pasang kt rumah cust. la. itu katanya bukti benda tuh benda baru. mmg akn dikeluarkan dari kotak dan dipasang depan cust.

TAPI sebaliknya berlaku masa sbb hantar tuh  kerusi tu siap dah dipasang. dah kena buka balik sebab saya nk letak kerusi tuh kt tngkt atas. dah bukak pastu pasang balik.

test...ingt ok la. tapi tak perasan kerusi tuh x urut kt tempat tangan belah kanan. kt bdn dia gerak2x.

pas dah tandatangan terima, saya pn nk menerai la...baru perasan...rosak.

dan2x tuh terus call dealer tp x berangkt pulak. lori g hantar plak dah jauh gi (lupa nk ambil no talipon org yg mgantar tuh)

pastu dealer tuh janji akn buat aduan dan akn ganti baru. tunggu 2-3 hari no respon. bila saya sms ckp saya nk batalkan pembelian dan tuntut duit balik baru staff dia call akn hantar org check dan repair esoknya. pastu ckp klu saya nk yg baru skg ni mgkin x dpt sbb xde stok.
tapi sy tetap cakap saya xnak yg repair2x nih...sbb saya x guna lg. kira mcm dia hantar brg rosak pastu nk repair bagi saya.

tunggu punya tunggu x de call xde sms. saya sms ty bila technision tuh nk dtg x berbalas.

so apa harus saya buat.....sbb hati dah mmg xde mood lsg dah nk guna kerusi tuh. beli hari tu pn sbb somi sakit tulang belakang.

kalau harga 2-3 ratus boleh la plus minus ni beribu, tak kan la nk brg rosak x kira la rosak sikit ke byk.

ada sesapa yg ade pgalaman boleh share tak pn nasihat. tq
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2012 11:56 AM | Show all posts
salam.... ni kes saya pulak...

saya transfer duit kepada sorang manusia ni (cousin) utk beli handbag.. katanya kawannya di paris yang akan belikan... yang deal dgn kawan di paris tu dari proses mengorder dan terima barang is my cousin.. so bila barang sampai and saya g ambil dari my cousin.. i dah start ragu2 dah ngan beg ni.. coz how come beg ori bila sampai kat saya button besi kat bagian bawah bercalar (kasar juga kesan calar) tapi sebab nak sedap kan hati saya kata mgkin sebab proses pengeposan ni yang buat dier jadi begitu.. then bila balik rumah... i cek lagi.. i study about the brand n the model... makin was2.. then saya bawak ke butik beg tu utk verify samada aunthentic or fake.. n it is confirm FAKE.. so saya minta cousin mintak semula semua duit yg saya dah transfer n kensel semua order... actually saya order 3 barang, 1 barang je dapat ke saya.. lagi 2 barang bayang pun x nampak... so sekarang dah almost 1 mth after saya realize the bag is fake.. n tak der tanda2 yang buyer or cousin nak refund duit saya...asek menangguh jer.. lepas sehari ke seminggu... amount yg saya dah transfer pun byk.. almost 10k.. kalo ratus2 tu boleh la pejam2 mata even tak berapa nak redha.. owh lagi 1.. saya try juga emel the buyer but got no response... so sekarang just dpt news dari cousin.. n kata nya lagi 2,3 hari she akan bayar duit i... so shd i proceed now or tunggu until isnin next week (actually i still nak bagi peluang kat dier.. coz tau la keje2 memfail kes ni pun amek masa dan tenaga..)... n before fail kes tu kena ader polis report juga ker dulu..? tq
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2012 05:24 PM | Show all posts
radinsya posted on 6-12-2012 11:56 AM
salam.... ni kes saya pulak...

saya transfer duit kepada sorang manusia ni (cousin) utk beli hand ...

Awak boleh failkan tuntutan dengan syarat mesti ada butir-butir seperti nama, IC dan alamat yang diketahui (dalam Malaysia) serta bukti-bukti pembelian, cth : slip bank ke akaun si penipu.

Kalau tidak susah nak buktikan kes ini sebab belian melalui orang tengah (mengikut fahaman saya dari citer di atas).. Correct me if i wrong..
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2013 03:26 PM | Show all posts
c_manis posted on 26-12-2012 05:24 PM
Awak boleh failkan tuntutan dengan syarat mesti ada butir-butir seperti nama, IC dan alamat yang d ...

betul la tu.. belian melalui orang tengah.. semua transaction saya buat ke akaun orang tengah... dan saya mula rasa orang tengah ni yang menipu saya.. sebab dier susah sangat nak reveal detail kawan dier yang kononnya jadi pembeli barang saya tu... atau aci ker saya buat tuntutan ke atas orang tengah tu... hihi
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2013 03:28 PM | Show all posts
c_manis posted on 26-12-2012 05:24 PM
Awak boleh failkan tuntutan dengan syarat mesti ada butir-butir seperti nama, IC dan alamat yang d ...

semua bukti transaction ada... kecuali satu slip bank saya dah terbuang sebab ingat dulu tak jadi kes...
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2013 05:38 PM | Show all posts
radinsya posted on 9-1-2013 03:26 PM
betul la tu.. belian melalui orang tengah.. semua transaction saya buat ke akaun orang tengah... d ...

memang sepatutnya tuntutan dibuat terhadap org tengah iaitu selaku pihak yang kita berurusan secara terus..
Biar org tengah tu buktikan sendiri bahawa dia membeli barang tersebut dari pembeli lain..
Submit dokumen pembayaran yang mana ada kepada Tribunal semasa penfailan Borang 1..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-1-2013 05:56 PM | Show all posts
alya1 posted on 7-11-2012 04:46 PM
salam,

minggu lepas saya ade beli kerusi urut oxxxxc. masa beli tuh dealer tu bgtau yg kerusi tuh ...

Nasihat saya :

Bawa semua dokumen berkaitan ke pejabat KPDNKK berhampiran, untuk melihat cawangan, sila periksa di www.kpdnkk.gov.my. Masalah anda boleh diselesaikan oleh Bahagian Penguatkuasa KPDNKK atau aduan secara online di http://e-aduan.kpdnkk.gov.my
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-5-2022 04:37 AM GMT+8 , Processed in 0.081215 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list