CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
Author: kuppit

[Aduan] Contoh Kes-Kes Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia

[Copy link]
m_bernardine This user has been deleted
Post time 16-1-2006 05:23 PM | Show all posts
Originally posted by m_bernardine at 28-12-2005 11:02 PM
Recently there has been lots of news on the "Scratch & Lose" schemes or marketing gimmicks.  Most people fall for the trap and some are too embarrassed to talk about it.  There are a  ...





MCA KL is campaigning agst the Scratch & Win companies:

Venue: Wisma MCA, KL

Date: 21/1/06

Time: 2pm

(The Star newspaper, 14/1/06, Nation, Pg 25)

For those who are able to attend, pse come forward and contribute your experiences so as to help the authorities to educate the public and for all we know, we may even learn the latest marketing gimmick that these conmen companies are using!
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
m_bernardine This user has been deleted
Post time 16-1-2006 05:27 PM | Show all posts
Originally posted by m_bernardine at 16-1-2006 05:23 PM





MCA KL is campaigning agst the Scratch & Win companies:

Venue: Wisma MCA, KL

Date: 21/1/06

Time: 2pm

(The Star newspaper, 14/1/06, Nation, Pg 25)

For those who are able ...





a fren called me just now while exiting HSBC, Butterworth Branch. he (a lawyer) pretended to be talking on d fon while eavesdropping. guess wat? d latest tatic is, Techligent now employs many muslim staff, innocent looking girls, to conner d pakciks n makciks and selling them items as low as $200 or $300. n altho my fren purposely stood there, they avoided him. n he noticed that they d sales people avoided those who were well dressed! ironic, isnt it?

know y now they r selling so cheap? firstly, the pakciks n makciks just came out from the bank, surely they have a few hundred ringgit in d pocket. secondly, to avoid kena Tribunal!   

thirdly, mayb now, they r seriously trying to sell their products; but isnt it a bit too late?
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2006 12:16 AM | Show all posts
tumpang lalu....
Reply

Use magic Report

Engy This user has been deleted
Post time 26-5-2006 11:45 AM | Show all posts

Consumer Movement

Nak tanya, bagaimana nak dapat maklumat mengenai consumer movement yang ada di Malysia?? Ada idea dan suggestion ke??
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2006 06:04 PM | Show all posts
kat mana opis tribunal pengguna nie...?
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2009 10:27 PM | Show all posts
Saya pernah bawak kes pegi tribunal nih dulu.. masa tuh buat tuntutan ttg timesharing dengan Tanco Vacation SuperClub.. malangnya judge tuh sendiri tak paham konsep timesharing nih mcm mana, jenuh explain pun x paham jugak.. langsung tak buat homework sebelum masuk.. siap borak2 tanya lawyer from tanco tuh boleh tak dia nak menginap etc masa tgh penghakiman..  langsung lari topik dari apa yang patut dibincang dalam tuntutan..
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2009 11:41 AM | Show all posts
Tribunal tolak tuntutan peguam

SHAH ALAM: Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) di sini, semalam menolak tuntutan seorang peguam untuk mendapatkan kembali daripada Penerbangan Malaysia (MAS) lebihan wang tiket penerbangan berjumlah RM1,628 bagi penerbangan ke Melbourne yang didakwa tidak seperti diiklankan.

Presiden tribunal, Leong May Chan, yang membacakan penghakiman bagi pihak Pengerusi, Datuk A Mutalib Mohd Razak, berkata setelah mendengar hujahan kedua-dua pihak dalam perbicaraan pada 23 April lalu, wujud beberapa persoalan yang timbul dalam tuntutan dibuat Caroline Jim Pui Yee, 35, dari Kota Damansara, Petaling Jaya, dekat sini.
Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2009 12:23 PM | Show all posts
4 tawun dulu haku ada bawak satu kes di tribunal......  kes printer...... beli baru tapi dpt 2nd hand......

Akhirnye haku menang, dpt smula duwet haku......  printer haku pulangkan smula.....

Tapi yg lecehnye masa.......   nak kene amik cuti bagai.......
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 31-5-2009 10:51 PM | Show all posts
xpenah ke tribunal lagi... tapi hampir nak melapor ada la... siap print borang2 lagi ari tu...
btw bagus post ni, tau la kes2 yg camne bley settle kat tribunal, n make sure kita leh tuntut balik hak kita.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2009 02:20 PM | Show all posts
macamana klu kena tipu dengan jualan melalui internet?
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2009 01:56 PM | Show all posts
Jurugambar tuntut RM50 melalui Tribunal Tuntutan Pengguna

GEORGETOWN: Nilai RM50 yang dituntut melalui Mahkamah Tribunal Tuntutan Pengguna oleh seorang jurugambar hari ini bukan satu jumlah yang besar, namun ia adalah pengajaran kepada pemilik sebuah kedai di sini supaya tidak sewenang-wenangnya mengenakan caj tambahan kepada pembeli.

Jurugambar akhbar The Sun, Masry Che Ani, 35, berkata beliau tekad untuk membuat tuntutan itu daripada Cinsoon Motor Sdn Bhd melalui tribunal itu bagi memastikan pembeli lain tidak menerima nasib sepertinya.

"Duit RM50 itu bukan besar sangat, saya boleh cari. Tapi bayangkan berapa ramai pembeli sudah terpedaya dengan penjual itu yang mengenakan caj yang tidak sepatutnya," katanya kepada pemberita selepas tuntutan itu didengar di hadapan Presiden Mahkamah Tribunal Tuntutan Pengguna Pulau Pinang, Leong May Chan.

Masry berkata beliau membeli motosikal itu dua tahun lalu dan membayar ansuran selama 24 bulan.

"Mei lalu adalah bulan terakhir saya bayar ansuran itu. Tetapi saya terkejut apabila saya dikenakan caj yang didakwa oleh pekerja di kedai itu sebagai caj untuk menutup fail.

"Caj itu tidak disebut dalam perjanjian jual beli dan saya sudah tanya beberapa kedai menjual motor di sini, mereka kata caj itu tidak sepatutnya dikenakan," katanya.

Terdahulu, mahkamah tribunal itu memerintahkan Cinsoon Motor Sdn Bhd membayar tuntutan Masry sebanyak RM50. - Bernama
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2009 09:22 PM | Show all posts
nk tanya,sy ada beli peti ais lg,hrga rm1300, br guna 4 bln,peti ais dah rosak dan sy dimaklumkan di pusat servis di kk lebih 100 model yg sy beli bermasalah..sy dah minta kedai yang sy beli bawa peti ais ke pusat servis, kedai tu janji seminggu boleh siap,tapi sampai sekarang dah hampir sebulan, peti ais masih belum siap2 lg..kedai yang sy beli macam mlas ja nak layan bila sy tanya bila peti ais blh dapat..so, nk tanya,kalau kes2 mcm ni boleh buat tuntutan ditribunal pengguna x?
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2009 09:23 PM | Show all posts
kalau boleh,mcmmana nk buat?
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2009 09:35 PM | Show all posts
nk tanya,sy ada beli peti ais lg,hrga rm1300, br guna 4 bln,peti ais dah rosak dan sy dimaklumkan di pusat servis di kk lebih 100 model yg sy beli bermasalah..sy dah minta kedai yang sy beli bawa peti ais ke pusat servis, kedai tu janji seminggu boleh siap,tapi sampai sekarang dah hampir sebulan, peti ais masih belum siap2 lg..kedai yang sy beli macam mlas ja nak layan bila sy tanya bila peti ais blh dapat..so, nk tanya,kalau kes2 mcm ni boleh buat tuntutan ditribunal pengguna x?
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2011 12:18 PM | Show all posts
kalau kalah dlm tuntutan ni, ada harapan x kena sama dgn syarikat yang kita bwk ke tribunal ni?
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2011 09:56 AM | Show all posts
Sekiranya kita menang award tapi pihak yg perlu bayar tidak membayar kepada kita selepas tempoh ditetapkan dan kita pergi ke TTPM memaklumkan perkara tersebut tapi pihak TTPM wat sambil lewa sehingga bertahun2 bayaran tersebut tidak saya dapat, mcm ner yer ?
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 8-7-2012 01:50 PM | Show all posts
Reply 28# mjla

mcmana dpt buktikan printer 2nd hand?
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2012 04:13 PM | Show all posts
kalau ditipu personal loan mcm mana ye..agreement loan tak dapat2 sampai kesudah.lepas tu potongan angkasa pula meningkat tanpa butir2 jelas dinyatakan.nak lapor kes penipuan mcm ni kat mana...bantu membantu rakan-rakan yang telah terkena.(kes KOWAJA).
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2012 01:45 PM | Show all posts
saya ada 4 kes nak bawak gi tribunal..

2 kes kontraktor buat rumah lari - dlm proses tunggu bicara..

1 kes- ditipu agent hartanah dlm pembelian lot banglo..penipuan dln snp - tribunal kata kalau beli rumah boleh bukak kes..kalau beli tanah..x boleh....

1 kes- lawyer fee dlm urusan pembelian tanah tu..- kalau berkaitan profesional, tribunal x ambik kes... dia suruh gi civil court aje..


yang perlu anda tahu..time kita nak serahkan borong tribunal kepada penipu tu, kalau dia x nak terima dan sign, kita kena letak aje borang tu kat situ ( rumah/opis dia).. then, kita kena pegi buat akuan sumpah yg saya dah hantar borang tribunal tu...

huhuhu..leceh jugak kan...byk keje nak buat demi nak tuntut keadilan....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2012 04:27 PM | Show all posts
Post Last Edit by zafira at 18-7-2012 16:28
Sekiranya kita menang award tapi pihak yg perlu bayar tidak membayar kepada kita selepas tempoh dite ...
ina_1195 Post at 2-8-2011 09:56


aku pun kes macam ni jugak.  Menang dan syarikat diperintah bayar dalam tempoh 14 hari.  Dah dekat 8 tahun habuk pun tarak and company tu pun dah bankrap.  Nak refer kat saper pun x tahu.  Pergi tribunal 3 4 kali sebelum syarikat tu bankrap kata kes puan dalam masih berjalan (kononlah tu).  Sampai dah bankrap, senyap.  Kalau sikit xpe.  Ni lebih dari 10K.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 03:53 PM GMT+8 , Processed in 3.646072 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list