CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 1290|Reply: 18

Jepun, IOC Nekad Teruskan Olimpik 2020 - Malaysia Akan Hantar Wakil?

[Copy link]
Post time 18-3-2020 05:58 PM | Show all posts |Read mode
Jepun tidak membuat sebarang persiapan untuk menunda acara Olimpik 2020 walaupun pandemik Covid-19 tidak menunjukkan perubahan baik.


Memetik Reuters, Ketua Setiausaha Kabinet Jepun, Yoshihide Suga menegaskan kerajaan akan meneruskan persiapan untuk menganjurkan acara itu pada 24 Julai hingga 9 Ogos seperti dijadualkan sebelum ini.


Mereka juga bekerjasama rapat dengan beberapa organisasi seperti Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) untuk meneruskan acara.




Kredit foto: Reuters




Sementara itu, Perdana Menteri Abe Shinzo pada Selasa berkata, negara G7 bersetuju untuk memberi sokongan bagi meneruskan acara sukan itu.


Difahamkan, IOC juga nekad meneruskan Tokyo Games mengikut jadual.


Bagaimanapun, tindakan mereka dipertikaikan atlet yang bimbang dengan kesihatan mereka memandangkan hingga kini, wabak itu telah mencecah sekitar 200,000 kes dan meragut lebih 7,500 nyawa.


Malah, Menteri Kewangan Jepun, Aso menegaskan bahawa negara itu tidak memegang kuasa mutlak untuk membuat keputusan.


Katanya, adalah tidak masuk akal untuk meneruskan acara itu jika negara lain enggan menghantar wakil bagi menyertai Tokyo Games.


Kajian tinjauan dijalankan Kyodo News pada Isnin juga  mendapati 69.9 peratus menolak acara itu dilangsungkan ketika Covid-19 masih mengganas. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 06:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Game kat stadium pun skrg berjalan tanpa penonton.
Elok la tu umah prc berebot tiket olimpik jopun
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Committee member diaorg pn ada yg kena covid..baik le tangguh..bola sepak pn byk yg dh tangguh ke thn 2021
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 06:54 PM From the mobile phone | Show all posts
ko berebut la jepun dgn covid19 pingat emas tuh
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 07:04 PM | Show all posts
x fhm org yg x sdr seriusnya problem ni....maybe bertanding secara online kot...
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat next year sama macam EURO 2021 boleh tak
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 07:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by VioletsAre_Blue at 18-3-2020 07:55 PM

Olimpik ni 4 tahun sekali je kot, bola tiap2 tahun boleh je tangguh.. Kalau buat tahun depan pun ok takde pun bertembung jadual mcm bola sepak
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 10:27 PM | Show all posts
Mungkin mereka positif  bahawa wabak covid19 ni akan berakhir sebelum bulan julai nti
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 10:29 PM | Show all posts
VioletsAre_Blue replied at 18-3-2020 07:54 PM
Olimpik ni 4 tahun sekali je kot, bola tiap2 tahun boleh je tangguh.. Kalau buat tahun depan pun ok  ...

masalahnya IOC yg x bagi..mcm paksa jugak jepun suh teruskan..
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
terlebih positive diorg ni julai nti xde wabak ni.. kitapun harap sebelum puasa/raya akan kurang. sbb confirm2 raya semua nk blk kg kan
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 10:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Degil sungguh
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekarang ni tgh risau gelombang ketiga melanda.. minta2 dijauhkan lah.. sbb gelombang ketiga lagi risau..

Iols selaku peminat olimpik pon sarankan tangguhkan jela olimpik ni.. sampai keadaan reda. Kesian atlit2 kokesen yg helok2 tu..
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Opismate i patut pergi tengok bola kat uae pun cancel. Burn lah duit kat hotel dgn tiket bas. Nasib duit tiket flight dapat balik.

Pelik2 jer jepun ni. Tangguh lah sampai settle covid19 dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 11:14 PM | Show all posts
Percayalah pada April nanti Jepun akan umum Sukan Olympic di batalkan.
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 11:14 PM | Show all posts
Sekarang boleh lagi tunjuk hero.

Tunggu  1 April .
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 11:53 PM | Show all posts
hantar wakil macam Shapie Apdal hantar wakil masa Agong nak jumpa sorang2 ahli Parlimen ke?
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Hantar sajat tuk acara bina badan
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 03:47 PM | Show all posts
sekurang2nya tangguhkan lah dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 19-3-2020 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Jepun bodoh bangang, itu je nak kata{:smile{:good
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-7-2022 04:58 AM GMT+8 , Processed in 0.087779 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list