CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 3059|Reply: 25

Sental Baju Di Rumah Je Sebab Dobi Layan Diri Dilarang Beroperasi

  [Copy link]
Post time 18-3-2020 01:46 PM | Show all posts |Read mode
Perintah Kawalan Pergerakan yang berkuat kuasa hari ini sehingga 31 Mac depan turut membabitkan operasi dobi layan diri.


Astro AWANI melaporkan, larangan itu dibuat pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) bertujuan mengelakkan orang ramai berkumpul.

"Dobi layan diri tidak boleh beroperasi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan bagi mengelakkan orang ramai berkumpul," kata jurucakap KPDNHEP.


Selain itu, pasar malam dan pasar tani juga dilarang daripada meneruskan operasi.




Gambar hiasan
Kredit foto: Google




Kenyataan itu dibuat bagi menjawab soalan lazim berhubung pelaksanaan perintah berkenaan dalam sektor peruncitan.


Bagaimanapun, selain pasar raya dan pusat beli belah yang menjalankan operasi peruncitan, restoran dan medan selera juga boleh beroperasi tetapi hanya untuk pesanan makanan yang dibawa pulang, pandu lalu atau melalui perkhidmatan penghantaran sahaja. - CARI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-3-2020 01:49 PM | Show all posts
okay
nak kena pi rikki sungai kalau camni
oohhh nak pi beli kain batik jugak
berkemban baru best sambil sental2 kain baju
kena prepare lagu jugak utk didendangkan
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
seumur hidup aku tak pernah mendobi hatta masa bujang dan student dulu. masa bujang beli mesin basuh, dah kahwin pun beli mesin basuh.

sebenarnya dobi ni sama ke dgn mesin basuh otomatik tu?
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
masalahnya dobi layan diri ni open kan...bukan ade pintu dinding semua
staff pun xde...
semua buat sndiri kan..
aku rase ok je kalu nk guna dobi lyn diri ni tp nak elak crowd tu jgn la angkut ank bini g basuh baju..ni aku tgk satu family berkmpung dlm tu..ank merangkak berlari dlm tu..biar si ayah je pergi..mak jg anak kat.umah
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
ellejo replied at 18-3-2020 01:57 PM
seumur hidup aku tak pernah mendobi hatta masa bujang dan student dulu. masa bujang beli mesin basuh ...

Acik pun ade je washing machine, tapi suka jugak pi kedai dobi layan diri
Senang sbb machine tu pakai sanitiser plus lepas basuh baju, kering baju, lipat terus panas2 kat situ, balik rumah simpan dlm lemari jek
Washing machine kat rumah yg beribu tu ada ke ujong2 buat basuh kain buruk, fabric door mat dan seangkatan dengannye je
Fefeling orka yach sis
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 02:03 PM | Show all posts
ellejo replied at 18-3-2020 01:57 PM
seumur hidup aku tak pernah mendobi hatta masa bujang dan student dulu. masa bujang beli mesin basuh ...

yg ni skli ngan dryer...
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Dh byk masa tak perlu pergi kerja sental aje lah baju tu kt rumah puas2. Cuaca pun panas ni. Baju jemuran cepat kering
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Hehe..cuci baju kat rumah saja..sbb dryer pun ada..
Cuma klu nk cuci carpet je pggl org dtg amik..
Begitu jugak utk dry cleaning baju2..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-3-2020 03:13 PM | Show all posts
skrg mmg trend basuh baju kt dobi layan diri...terutama golongan muda yg tinggal di kondo/apartment...washing machine pun x ada kt rmh..kena sental pakai tangan la
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts
anakmak replied at 18-3-2020 01:49 PM
okay
nak kena pi rikki sungai kalau camni
oohhh nak pi beli kain batik jugak

Kain batik beli yang nipis2 ja..panas loni
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Mesin basuh kan adaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen: Acik pun ade je washing machine, tapi suka jugak pi kedai dobi layan diriSenang sbb machine tu pakai sanitiser plus lepas basuh baju, kering baju ...

mmg elok pon camtu.save masa.
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
yg takde w/m tu sental je la boleh exercise sikit. dok terperuk dlm rumah ni kdg2 cepat lapar boleh la burn calorie lepas melantak mcm2 tu.
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Ala2 musim terkurung kat rumah ni.. koyor maan sgt lah baju2 tu.. paling2 bau peluh je.. kalo xde mesin basuh. Sental sikit2 rendam jemur dah kering..
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 06:42 PM | Show all posts

aimi sohai takde. dia zuhud.


Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 09:22 PM | Show all posts
aduh...kurus lar aka camne...akak selalu gi dobi lyn diri tp tu lar, dipenuhi warga asing, rimas pon ada gak, pastu batuk merata2...choiii sgt
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-3-2020 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
mongoose_kidz replied at 18-3-2020 01:57 PM
masalahnya dobi layan diri ni open kan...bukan ade pintu dinding semua
staff pun xde...
semua buat ...

byk kuman berkumpul dekat situ.

cth, kita bawak sebakul kain baju kotor, masukkan kain baju tu dlm mesin dobi, tutup pintu mesin dobi tu dgn tangan yg pegang kain kotor tu. dah siap basuh kita bukak pintu mesin dobi yg tak dinyah kuman/virus tu dgn tangan kita & ambik pulak kain yg dah siap basuh tu dgn tangan yg sama. lps tu bawak blk rumah pakai.

yg lagi haru kalau guna bakul sama yg letak baju kotor utk letak baju yg dah siap dibasuh
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
tak suka g dobi nanti orang tengok baju kita
iols sejak duduk sorang memang beli washing machine sendiri..iols suka basuh baju malam2
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Sepanjang iols pakai dobi, tak pernah ramai org. Kalau ada washing machine pun, kena sidai kat mana sgt kalau dok kat apartment? Dah le nak beli dryer skang ni pun takleh sbb kedai pun tutup.. wadahek
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2020 11:41 PM From the mobile phone | Show all posts
meow_tompok replied at 18-3-2020 06:42 PM
aimi sohai takde. dia zuhud.

Ada gak terselit nama dia kat sini.
Hahahahha.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-10-2022 01:49 PM GMT+8 , Processed in 0.097243 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list