CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2422|Reply: 16

kesan radiasi kepada kandungan

[Copy link]
Post time 20-9-2019 05:06 PM | Show all posts |Read mode
saya kena pndah office atas sebelah bilik kabel internet yang besar gedabak.
plg min sebulan kena duduk situ sblm pndah lg ke tmpat yg betul.
ok ke klu duduk sebelah bilik internet tu. ada kesan kepada kandungan tak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-9-2019 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada medan eletrik kat bilik kabel
Kalau ada gangguan pada line handphone maybe kuat juga interruption pada kita. Sebab tubuh manusia mengalirkan letrik lemah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-9-2019 05:28 PM | Show all posts
KIM.K replied at 20-9-2019 05:14 PM
Ada medan eletrik kat bilik kabel
Kalau ada gangguan pada line handphone maybe kuat juga interrupti ...

jadi nye kena check dlu ye ada ke x gangguan pd line handphone? dlm dilema ni. xkan nk resign pulak. klu resign pn kena sebulan.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 08:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KILL_NANCY at 20-9-2019 08:13 PM

hai jue.

congratulations on your pregnancy.

ni lah sebabnya bila masyarakat kita ambil enteng dengan safety environment.dan saya tak rasa company jue ada provide OSHA untuk staff, seperti mana yang kita sedia maklum guidelines termaktub dalam akta Keselamatan & Kesihatan Pekerjaan 1994, satu akta yang memperuntukan keselamatan, kesihatan dan kebajikan pekerja di tempat kerja.

kadang2 yang berlagak kolar putih di atas sana, memang tak ambil pusing tentang ni, yang dia tau bila sebut OSHA kerja2 yang melibatkan kertas berkeping2 tak perlu tau.their munded mind dah kata OSHA ni hanya untuk pekerja industri, hospitaliti dan construction.

berbalik semula tentang pertanyaan jue, isu extremely low frequency (low powerline) ni memang banyak kontroversi dan ramai ibu2 mengandung bertanyakan soalan ini, mereka risau tentang karsinogenik, pembiakan dan kesan sampingan pada neorologi.

bilik2 low powerline macam pabx/mdf walaupun bukanlah dari high tension voltage masih boleh produced 100hz (dikira sebagai w/m persegi).medan elektrik akan wujud apabila ada current flow dan ini diukur dalam V/m/voltan per meter.bila ada current flow mesti ada .... medan elektromagnet dan apabila photon dalam electromagnet pecahkan ikatan molekul, maka wujudlah yang kita panggil sebagai flux detensities yang diukur sebagai microtesla atau uT.

kebiasaannya bilik2 seperti pabx anggaran medan magnetnya sekitar 0.05uT ke 0.1uT yang boleh mengakibatkan kecacatan pada kandungan.di bawah pencawang sahaja (high tension) medan electromagnet boleh capai sehingga 20uT setiap seribu kaki.sebab tu ada tanda amaran AWAS VOLTAN TINGGI.

lagi satu ibu yang mengandung macam jue ni mana boleh lepak hadap pc macam orang normal .... pc yang ada 50hz pun boleh produced 25mG/miliGauss (unit SI bagi medan elektromagnet) dan kita punya limit exposure hanya 0.5mG hingga 2mG, kena jauh muka kita dari monitor pc dalam 2 kaki, kalau tak awak terdedah dengan medan electromagnet yang tinggi, dapat electrostress dan kandungan awak akan terancam.

saya cadangkan jumpa bos awak dan ceritakan pasal ni, kesan dia pada kandungan awak.suruh dia tempatkan awak jauh dari bilik2 powerline tu.

baik letak kat LV room je, boleh main genset.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
jue10 replied at 20-9-2019 05:28 PM
jadi nye kena check dlu ye ada ke x gangguan pd line handphone? dlm dilema ni. xkan nk resign pula ...

Wow..otai KILL_NANCY telah memberikan jawapan yang padu dan pandangan profesional

Saya tau satu perkara je, sis boleh makan makanan yang menyingkirkan radiasi seperti TEMBIKAI dan BUNGA2AN. Tembikai diketahui anti radiasi dan bunga2an tak pernah bermutasi semasa pencemaran radiasi Chernobyl dan Kobe
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 09:04 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 20-9-2019 08:03 PM
hai jue.

congratulations on your pregnancy.

20uT dalam 300 meter

Terima kasih atas info yang padat
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 20-9-2019 08:03 PM
hai jue.

congratulations on your pregnancy.


Cuba crita sikit kalau masuk mesen MRI yg 1.5T ok je utk kandungan.. Xkan mikro tesla bahaya kot. Tanya je
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 11:42 PM From the mobile phone | Show all posts
weezerfan replied at 20-9-2019 09:17 PM
Cuba crita sikit kalau masuk mesen MRI yg 1.5T ok je utk kandungan.. Xkan mikro tesla bahaya kot ...

terima kasih sebab sudi bertanya.soalan yang bagus.

saya akan jawab soalan awak dengan dua point.

1. macam mana mri berfungsi mengikut sudut kejuruteraan elektrik?

2. Kekerapan tubuh terdedah pada radiasi emf (electromagnetic field) ....

merujuk pada poin (1) - adakah uT atau T itu merujuk kepada kehadiran radiasi?jawpannya TIDAK JIKA TIADA KEHADIRAN DIRTY ELECTRICITY.

benarkah mri tak produced radiation walhal ia menggunakan emf untuk berfungsi, tidak seperti CT scan yang pakai sinar mengion?jawapannya YA BENAR.tapi kena electrical appliances kat rumah kita, pejabat dan seumpamanya ada pencemaran di antara emf dan electricity yang boleh menghasilkan radiasi?

mri ada 130T dan itu fakta tapi macam mana dia boleh handle dari produced radiation dan tidak mengalami dirty electricity?

sebab mri menggunakan r.f coil untuk generate emf ni.apa fungsi r.f coil?

r.f coil atau radiofrequency coil berfungsi sebagai transmitter dan receiver pada frekuensi.ia juga berfungsi sebagai pemboleh ubah pada frekuensi yang tak sustain dan konsisten.jadi wujud tak dirty electricity?ada tak mana2 electrical appliances yang guna r.f coil untuk berfungsi sehari2?ini berkaitan dengan revolusi teknologi, sebab tu mri ni bukan kaleng2 harganya.

kalau kita beli kat siemens, segala diagram dari power supply sampai mri installation, budak2 siemens yang akan handle.begitu juga dengan elevator dan lain2.untuk install mri tidak boleh ada perkongsian, atau loop pada mana2 point yang ada dalam hospital.ia bersifat tunggal.

boleh ke mri kena radiation?jawapannya boleh .... misalnya cell phone yang boleh mengeluarkan radiasi elektronik yang akan mencacatkan imbasan mri.tapi disebabkan frekuensi mri itu tinggi, cell phone tadi akan melingkup buat sementara waktu atau terus jahanam.

mri juga boleh terganggu jika ada voltage sags, transients (voltan dan frekuensi bersifat sementara), lonjakan voltan dan kekerapan frekuensi<<<< yang ni contamination lah ni ... saya pernah terbaca berita tentang sebuah hospital di new york yang tak dapat nak guna mri sebab gangguan di atas, sebab takut jadi dirty power problems.so dari insiden ini ada syarikat yang telah mencipta satu peranti yang boleh handle voltan yang tak sekata ni (kita panggil voltage fluctuations).nama device tu Surevolt dari Schneider Electric.

radiation = ia wujud sebab pencemaran (contamination), bila dah wujud ia menyebabkan pencemaran.nampak?

merujuk pada poin ke (2) - jue ada cakap dia kena pindah sebelah pabx .... maknanya jue kena hadap dirty electricity hari2.dia kena hadap radiation hari2 kat situ .... andai kata mri tu ada produced radiation .... dengan emf 130T, adakah ia lebih bahaya dari jue yang duduk hari2, dengan keadaan pregnant terdedah dengan 0.1uT?berapa kerap wanita mengandung menggunakan mri scan?adakah sekerap jue yang duduk sekitar powerline?ni andai kata ....

pesakit yang buat CT scan (sinat mengion) pun dibekalkan dengan radiation treatment, untuk neutalize kan radiasi tu, keluar dari tubuh badan.itu sesuatu yang adil bagi saya berbanding jue yang kondisinya kita tau tak memuaskan nak hadap hari2 radiasi terpencil ni.

badan manusia ada resistance dan volt.sesetengah manusia boleh produced 1000 to 10000 ohms.jadi bila ibu seperti jue, mengandung, sudah tentu kandungan air dalam badan jue bertambah, dengan peluhnya bukan seperti dia normal sebelumnya, mudah untuk badan dia react dengan contamination of radiation.



ni jadual tempoh hayat radiasi dalam badan.manakala jue akan topup radiasi dia hari2 dalam badan.

di jepun ibu2 mengandung ditempatkan suatu tempat untuk buat paperwork je.buat kerja2 inventory ke, manual calculation ke, janji tak terdedah dengan perkakas2 elektrik.kita ibu mengandung dapat tambah maternity leave pun ada yanh tak puas hati.dia ingat semua badan sama macam dia?

boleh buat sedikit kajian tentang ni, mana2 universiti dalam field ni.buat bancian dari tahun ke tahun mana2 penduduk yang berdekatan dalam lingkungan pencawang 25kV line.pantau kesihatan mereka, kekerapan demam, jumlah kelahiran bayi yang cacat, jumlah kematian bayi ect ... dari tahun ke tahun compare dengan penduduk yang menginap jauh dari lingkungan high tension voltage tu.ni tak .... kau pergi sumbat pedo dalam U kau.bodoh punya top notch ukm.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-9-2019 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 20-9-2019 08:59 PM
Wow..otai KILL_NANCY telah memberikan jawapan yang padu dan pandangan profesional

Saya tau satu ...

takdelah otai.biasa je.share sikit2.

thanks kim.k.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 20-9-2019 09:04 PM
20uT dalam 300 meter

Terima kasih atas info yang padat

sama2 ....      
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 11:53 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 20-9-2019 11:42 PM
terima kasih sebab sudi bertanya.soalan yang bagus.

saya akan jawab soalan awak dengan dua poin ...

Tq penerangan sis. Walau byk jugak x paham. Esp diagram last tu. Yg mana semua tu radiation source. Walhal tt ni berkait ngan kabel internet je.
Bab dirty electricity tu sy mmg x brapa faham sbb x blajar detail. Tapi bab mri ngan ct mmg belajar cuma mungkin ilmu dah jauh kelaut.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 11:58 PM From the mobile phone | Show all posts
weezerfan replied at 20-9-2019 11:53 PM
Tq penerangan sis. Walau byk jugak x paham. Esp diagram last tu. Yg mana semua tu radiation source ...

saya nak detail kan dirty electricity ni macam jauh je.banyak kena kupas.sebab bersangkut paut dengan contamination, sine wave, frequency, voltage surges pelbagai.

sebab kalau nak paham kena tau satu2 definisi dia tu.engineering ni banyak jargons kan.awak pun taulah ....

sama2 sis.gunite.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-9-2019 12:03 PM | Show all posts
KIM.K replied at 20-9-2019 08:59 PM
Wow..otai KILL_NANCY telah memberikan jawapan yang padu dan pandangan profesional

Saya tau satu ...

tq sis. seram jugak dgr explanation dri nancy td.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-9-2019 12:07 PM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 20-9-2019 08:03 PM
hai jue.

congratulations on your pregnancy.

hmm mcm susah je nk minta tukar sbb nye dept tu mmg letak nye sebelah je bilik powerline tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 02:14 AM From the mobile phone | Show all posts
jue10 replied at 21-9-2019 12:07 PM
hmm mcm susah je nk minta tukar sbb nye dept tu mmg letak nye sebelah je bilik powerline tu

jue kena buat satu show cause letter dan bagi pada hod untuk kefahaman komprehensif.

bila sebut tentang risiko jue akan hidup atas KEMUNGKINAN.samada kandungan jue ok atau ada gangguan.

di atas sana bukanlah satu teori.teori adalah kenyataan/pendapat, kenyataan bukan fakta.

ini fakta.

jue boleh baca kajian ini dan fahamkan.

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/12/171213095534.htm

semoga dipermudahkan urusan jue.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-9-2019 12:30 PM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 23-9-2019 02:14 AM
jue kena buat satu show cause letter dan bagi pada hod untuk kefahaman komprehensif.

bila sebut ...

allah seram nye... dah la tgu setahun bru dpt dlm perut ni
bdw tq ye
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 24-9-2019 09:20 AM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 23-9-2019 02:14 AM
jue kena buat satu show cause letter dan bagi pada hod untuk kefahaman komprehensif.

bila sebut ...

agak2 klu duduk dlm bilik sebelah tu nt bhgn hjung sekali effect dia sma x mcm duduk brdekatan. lg1 bilik yg jue akn duduk tu kecik  je.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-12-2022 12:52 PM GMT+8 , Processed in 0.114910 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list