View: 6986|Reply: 20
|
Resipi Pes Ikan Bakar, Senang Dan Serius Terangkat!
[Copy link]
|
|
Biasanya ramai yang panggang ikan, ayam, sotong dan udang kosong-kosong je. Iyalah, nak letak pes tak tahu pes apa yang sedap.
Apa kata lepas ini cuba buat resipi seperti di bawah ini. Dahlah boleh tahan sampai 2 minggu, sedap pula tu!
Foto: Asian Inspirations
Bahan-Bahan:
*2 inci lengkuas
*3 inci halia
*5 batang serai
*8 biji bawang merah
*1 biji bawang Holland
*1 sudu udang kering jika tidak boleh guna belacan
*8 biji cili padi (terpulang pada tahap kepedasan)
*3 biji cili merah
*3 helai limau purut
*Cili boh
*Asam keping
*Garam/ Gula
*Serbuk perasa
Cara-Cara:
1. Kisar semua bahan sampai lumat.
2. Tumis dengan minyak yang agak banyak. Selepas itu masukkan cili boh 4 hingga 5 sudu.
3. Masukkan garam, gula, serbuk perasa dan asam keping.
4. Tumis sampai pecah minyak. Siap!
Foto: Ang Sarap
Cara bakar ikan:
1. Sebelum bakar ikan lumur sahaja atas ikan.
2. Letak ikan dalam pembungkus aluminium. Balut kemas dan bakar atas dapur atau oven.
Senang kan? Selamat mencuba! -CARI
Sumber: Rasa |
Rate
-
1
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Tunggu hujung minggu nih. {:run |
|
|
|
|
|
|
|
tq sharing resepi |
|
|
|
|
|
|
|
wah..sedapnya |
|
|
|
|
|
|
|
sedapnye...kalau nak buat ni ikan kena fresh |
|
|
|
|
|
|
|
Wahhhh ikan bakarrrrr!!! I loikeee!! |
|
|
|
|
|
|
|
Bagus resipi ni penat dah makan ayam raya ni |
|
|
|
|
|
|
|
Guna ikan apa pun sesuai ek? Sihat ke pes ni |
|
|
|
|
|
|
|
Ikan bakar sedap kalau guna ikan pari. Ikan lain boleh try. Teringat pernah buat pes sendiri dulu. Jadi pahit. Maybe tumis terlalu lama and api kuat. |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnya..tapi sementara waktu Allah tarik nikmat makan makanan pedas..Redha |
|
|
|
|
|
|
|
Terasa lapar balik tengok gambar ikan bakar |
|
|
|
|
|
|
|
fuhh. nampak keenakan die tu. bole try masak nanti. harap2 menjadi. hahahaha. |
|
|
|
|
|
|
|
Yummy...nk buat lh pasnie... |
|
|
|
|
|
|
|
ok.. petang ni beli barnag... esok masak |
|
|
|
|
|
|
| |
|