CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: sharlenetexas

Koleksi Bunga dan Pokok Saya

[Copy link]
Post time 29-4-2019 04:48 PM | Show all posts
xtahumenahu replied at 24-4-2019 08:53 PM
Alooo..comelnyaa pest controllerrr

itu bukan pest controller dah. pest destroyer bergabung
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2019 04:53 PM | Show all posts
bondeh replied at 25-4-2019 01:42 AM
Amboiiiii pest controllernye over nengoknye

Kalau tanam pokok kucing (wheatgrass) takde pula nak kacau
Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2019 04:55 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 29-4-2019 04:01 PM
Letak atas meja makan sambil makan boleh petik.
Mak iols pun ada tanam lada ungu tapi biasalah d ...

i olls tak makan pedas, so kalau beli cili sepacket guna dua tiga tangkai rugi juga.. lepas ni nak try main petik petik cili terung jadian ni la buat masak

Reply

Use magic Report

Post time 29-4-2019 04:56 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 29-4-2019 04:04 PM
Sibuknya cik cing ni
Iols tak pernah lagi tanam atau beli kekwa. Tapi rasanya lebih sebulan ko ...

i tak penah beli bunga kekwa.. ni kalau mati lepas sebulan mari lah kita buat jadi teh hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2019 09:47 AM | Show all posts
Catpaw replied at 29-4-2019 07:53 AM
macam mana nak makan buat awet muda tu. baru tau ni

kau ambik putik bunga yang belum kembang tu kau kunyah la, petua ni aku dapat dr bidan kampung
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2019 09:48 AM | Show all posts
sharlenetexas replied at 28-4-2019 07:41 PM
Benih takde. Kalau ranting boleh hidup ke?

Mmg guna ranting pun kalau nak taman pokok melor ni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-5-2019 01:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols sambil2 pruning pokok melur ni, sambil2 pilih ranting nak semai.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2019 12:11 AM | Show all posts
sharlenetexas replied at 12-5-2019 10:32 PM
Antara keembung batch terakhir... Tgu anak2 pula membesar

keembung ada warna pink.. tapi susah nak jumpa.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-5-2019 11:44 PM From the mobile phone | Show all posts
bianglala replied at 14-5-2019 12:11 AM
keembung ada warna pink.. tapi susah nak jumpa.

Iols pun xde lagi warna pink - pink cair atau pekat.
Ni pun sempat ke tak nak sambung baka warna ungu cair. Sbb tgk mcm ada satu pokok dan takde benih. Masa awal2 iols tak tumpu perhatian sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2019 01:21 PM | Show all posts
Cantik. sis baru nak start berkebun, sebab baru masuk rumah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-6-2019 09:26 PM From the mobile phone | Show all posts
MoonRise replied at 30-5-2019 01:21 PM
Cantik. sis baru nak start berkebun, sebab baru masuk rumah

Makin lama makin seronok berkebun ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2019 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Sangat suka topik ni. Boleh tau cara jaga pokok
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
ms.mango replied at 25-4-2019 01:52 PM
cantiknya tgk tanaman2 ni... untung yg jenis pandai menanam.. saya setiap apa yg saya tanam xpernah  ...


Kalau berminat, sebagai permulaan kena pilih pokok susah mati n low maintenance. Bila dah konfiden, baru cuba pokok lain.

Macam I mula dengan pothos. Bestnya pothos ni senang hidup, boleh kerat-kerat batangnya n semai banyak bekas. Boleh letak indoor n tumbuh dlm air. I ada 3 jenis (jade, marble n n'joy). I letak dlm bathroom, tepi sinki dapur, para tempat laundry, meja ofis.



Lg satu pokok susah mati pokok sansevieria/ lidah mak mertua/ lidah jin/ snake plant. Boleh hidup indoor, siram pun 1-2 mggu sekali. Ni pun I cuba nk kumpul. Dah ada dalam 7-8 jenis.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 8-6-2019 03:48 PM
Bunga jantan
Bila nak merasa honeydew tanam sendiri ni?

Tahniah2 siap ada pokok honey dew
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-6-2019 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Wakefield replied at 21-6-2019 01:12 PM
Kalau berminat, sebagai permulaan kena pilih pokok susah mati n low maintenance. Bila dah konfid ...

Dulu2 keladi hiasan ni banyak kat kampung. Sekarang jual dalam pasu boleh tahan harganya.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2019 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 21-6-2019 10:14 PM
Dulu2 keladi hiasan ni banyak kat kampung. Sekarang jual dalam pasu boleh tahan harganya.


Ya betul. Tp dekat kampung-kampung still ada pokok keladi hiasan. I banyak amik dari makcik n my MIL. Ni pokok dekat rumah makcik I.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-6-2019 02:01 PM | Show all posts


teringin nak letak snake plant ni dalam rumah. dekat nursery ada ke yg dah letak dlm pasu elok2x macam dalam gambar atau kena masukkan sendiri dalam pasu?

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2019 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 24-4-2019 02:35 PM
Serupa tapi tak sama kan...

Ulam raja

Hehee kosmos ni boleh dimakan buat ulam jugak ke.. atau lain rasanya? Seronok tengok segar sihat saja tanaman2 ni semua.
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak join jugak la tepek gambar bunga iols tanam kat benang ni...hehe

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2019 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Firework flower

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

22-5-2022 12:37 PM GMT+8 , Processed in 0.094860 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list