CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 10353|Reply: 108

Rupa-Rupanya Insulin Tu RM2,000 Tapi Pesakit Di Malaysia Ni Main Buang-Buang Ja

  [Copy link]
Post time 26-3-2019 02:08 PM | Show all posts |Read mode




"Ingat 4Ringgit = 1USD, rupanya 1Ringgit = 2,000USD."


Jangan salah faham, ia bukannya menjurus pada nilai tukaran mata wang tetapi ia adalah harga sebenar yang perlu dibayar untuk mendapatkan stok insulin selama tiga bulan bagi penyakit diabetes di Amerika Syarikat. Namun, di hospital kerajaan Malaysia, pesakit cuma perlu membayar RM1 atau RM5 sahaja bagi mendapatkan ubat tersebut. Terlalu murah, namun sejauh mana rakyat menghargai ubat semahal itu?



Ini kerana menurut Doktor Nimelesh Hilton yang dalam lawatannya ke rumah pesakit telah terjumpa stok ubat yang sangat banyak menjelaskan yang pesakit tersebut tidak memakannya. Inilah yang mengecewakannya hingga berkongsi di laman Twitter.




Kredit foto: Twitter





Pembongkaran tersebut mengejutkan segelintir netizen yang tidak percaya dengan ragam orang Malaysia, manakala sesetengah netizen pula berpendapat ia adalah fenomena biasa yang melingkari rakyat Malaysia. Maklumlah, sudah terbiasa membayar RM1, jadi ubat tersebut dianggap murah belaka.







Menurut Nimelesh lagi, ia adalah pembaziran kepada kerajaan kerana telah membelanjakan sekian banyak wang ringgit semata-mata untuk memastikan tahap kesihatan rakyat terjamin. Bagaimanapun, ia menjadi sia-sia apabila rakyat tidak menghargainya. Oleh sebab itu, perkongsian warga Amerika Syarikat ini dijadikan panduan betapa mahalnya kos kesihatan di sana.



Kredit foto: Twitter




"Ni mesti makan produk yang claim sunnah. Baik tak payah check up dan buang masa ramai orang beratur kat KK kalau ambil ubat tapi tak makan."



Netizen berpendapat pesakit tidak mendapat maklumat yang betul mengenai ubat hospital selain daripada buah mulut peniaga barangan kesihatan menyatakan ubat hospital tidak bagus untuk jangka masa lama. Selain itu, ada juga yang percaya bahawa ubat-ubatan hospital ini adalah dakyah orang barat seperti Iluminati dan sebagainya.



Bagaimanapun, ramai netizen bersyukur kerana dilahirkan di Malaysia dan mendapat subsidi yang banyak dari manfaat kesihatan. Ada di antaranya wanita hamil yang perlu mengambil insulin, pesakit darah tinggi dan sebagainya. Mereka berbangga kerana mendapat mutu perkhidmatan dengan harga yang sangat minima.










Kredit foto: Google




Bukan sahaja pembaziran berlaku akibat pesakit tidak memakan ubat yang dibekalkan, namun ia membawa kepada pencemaran alam jika ia tidak dilupuskan dengan betul. Oleh sebab itu, adalah penting bagi pesakit memulangkan kembali ubat yang tidak dimakannya kepada pihak hospital supaya ia boleh dilupuskan dengan selamat.






Oleh sebab itu, netizen mencadangkan agar pihak berwajib memaparkan harga sebenar ubat tersebut di klinik kesihatan agar masyarakat Malaysia lebih menghargai barangan yang diperolehi. Selain memberi maklumat sebenar, ia juga boleh disifatkan sebagai mendidik masyarakat.





Kredit foto: Google





Kadang-kadang orang tidak tahu menghargai kerana ianya mudah didapati. Jadi, hargailah semasa ia masih mudah dan murah. Manalah tahu jika satu hari nanti kerajaan sudah tidak mampu menanggung kos perubatan yang semakin mahal. - CARI

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-3-2019 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Biar betul harga mcm tu..mahalnya!
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 02:14 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 02:16 PM | Show all posts
rakyat msia mana pernah bersyukur dik..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni alasan nk naikkn harga kah
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 02:19 PM | Show all posts
Baru nak tagged

Mahal juga harga abang ey



Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 02:21 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 26-3-2019 02:19 PM
Baru nak tagged

Mahal juga harga abang ey

Sesungguhnya diriku sangat kompleks untuk dihasilkan.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Mahal juga insulin ni.. ubat sawan anak sy pun sekotak tahan 2 minggu = rm1k
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-3-2019 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
insulin replied at 26-3-2019 02:21 PM
Sesungguhnya diriku sangat kompleks untuk dihasilkan.

Kerana dirimu sangat berharga.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 02:31 PM | Show all posts
awanearisu replied at 26-3-2019 02:27 PM
Kerana dirimu sangat berharga.

Antara sebab2 kenapa ia sangat mahal. Insulin
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 02:38 PM | Show all posts
pasal manusia yg macam ni lah, tak pasal2 lepas ni semua orang kena bayar mahal.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 02:40 PM | Show all posts
bersyukur perkara yg pling susah org malaysia nak buat..
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 02:44 PM | Show all posts
Bagus kena bagitahu harga ubat sebenar. Untuk semua orang paham value ubat tu.

Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak bersyukur. Dahla tak jaga makan. Pahtu dah dpt free buang2.
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 02:55 PM | Show all posts
kalau dh tau tak nak ubat tak perlu pergi jumpa doctor kerajaan, kesian dekat orang yg betul2 nak ubat yg terpaksa beratur panjang.

kufur nikmat tau ngak!
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 03:16 PM | Show all posts
susah payah g amik ubat tp tak nak mkn..bila dah teruk sgt
baru terhegeh2 nak mkn..utk apa koleksi ubat2 tu..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-3-2019 03:25 PM | Show all posts
kalu nak tau kenapa nilai ubat rm4000 bleh jd seringgit
kat malaysia nih, jom kita tanya pakar yg lebih pakar dari doktor2
dan farmasis2 dunia nih.

dijemput, @blastoff silakan...
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
X reti bersyukur...
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 03:44 PM | Show all posts
okla tu
alang alang nak swastakan penjawat awam
swastakan hospital

insurans B40 pun dah ada kan
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2019 03:48 PM | Show all posts
Kalau betul pun tak nak makan tak perlulah dibiar terbuang macam tu.  Lagi elok dia pulangkan je kepada pihak farmasi supaya ubat tu boleh diberikan pula kepada mereka yang betul2 memerlukan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-8-2022 12:43 AM GMT+8 , Processed in 0.398561 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list