CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2102|Reply: 8

Rasul Palsu Ubah Kalimah Syahadah, Solat Hadap Ke Timur Bebas Sebar Ajaran Sesat

[Copy link]
Post time 14-3-2019 10:31 AM | Show all posts |Read mode
Kredit foto: Detik News




Seorang lelaki di Jawa Barat, Indonesia mendakwa dirinya sebagai seorang rasul selepas menerima 'wahyu' melalui mimpinya.


Memetik laporan ABC, Sensen Komara yang beroperasi di Garut sejak 2011 telah mengubah kalimah syahadah dengan menggantikan nama Nabi Muhammad SAW dengan namanya sendiri.




Surat yang dikemukakan Wawan Setiawan mendakwa Sensen sebagai nabi akhir zaman
Kredit foto: Tribun Jabar




Dia yang mempunyai kira-kira 4,000 pengikut telah didakwa di mahkamah atas tuduhan melakukan kekufuran tahun lalu selepas ajarannya diisytiharkan sesat oleh Majlis Ulama Indonesia (MUI).


Walau bagaimanapun, mahkamah memutuskan Sensen tidak boleh dibicarakan kerana masalah mental dan diarahkan supaya dihantar ke sebuah hospital psikiatri untuk dirawat.


Dia kemudian dilepaskan kerana tidak mempunyai wang mencukupi untuk menampung kos rawatan dan kini, Sensen dikatakan bebas menyebarkan ajaran sesatnya.







Sementara itu, memetik laporan Tribun Jabar, pengikut-pengikut ajaran sesat yang dinamakan Darul Islam Fillah bersembahyang dengan menghadap ke arah timur.


Seorang pengikut Sensen yang bernama Wawan Setiawan telah menghantar surat permohonan untuk menunaikan solat Jumaat dengan menghadap ke arah timur kepada Ketua Kampung Tegalgede, Kartika Ernawati pada 17 Mac 2017.




Kartika menunjukkan surat permohonan solat Jumat menghadap ke timur yang dikemukakan oleh Wawan
Kredit foto: Tribun Jabar




Wawan yang mendakwa dirinya seorang jeneral empat bintang dalam gerakan ajaran sesat tersebut turut mengemukakan surat yang mendakwa Sensen sebagai nabi akhir zaman.


Ajaran Darul Islam Fillah sememangnya sesat kerana Nabi Muhammad SAW merupakan nabi dan rasul terakhir yang diutuskan Allah SWT. - CARI

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-3-2019 10:46 AM | Show all posts


mampu gelak............... dah dikata masalah mental kan. masih ada pengikut
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2019 11:27 AM | Show all posts
Berharap bukan samdol ni kerana dia kata orang islam semayam tak hadap ke kabah!
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2019 12:21 PM | Show all posts
konsep dia senang; Nabi Muhammad rasul terakhir. Sape2 ngaku nabi ke rasul ke selepas baginda, maka.... faham2 sdiri.
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2019 01:31 PM | Show all posts
ade jugak yg nak mengikut.. ade tak yg minum air rendaman kaki dia cam ayah pin dulu
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2019 02:53 PM | Show all posts
ya Allah ....


adehh....aiyooo  macam ni boleh kaaa???

it is okaylah he is delusionally psyhotic. Ade kes mental illness pun.
Nak kata ape ape pun tak  boleh la.

Tapi his followers 4 000  tu yg dok ikut tu , i am slightly worried about their mental health status
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2019 02:56 PM | Show all posts
Apa la sangat 4k jika nak dibandingkan dibandingkan musailamah kazzab.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-3-2019 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Bahaya kalau dibiarkan. Nanti melarat jadi macam ayah pin.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-3-2019 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
lipans: Apa la sangat 4k jika nak dibandingkan dibandingkan musailamah kazzab.


Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Kalau bapak ini hidup zmn adanya Wahsyi dulu, lama dah kena tombak.  Pengikut2 bapak ni pun jahil bkn main lg.  Semoga mereka diberi hidayah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2023 06:24 AM GMT+8 , Processed in 0.102880 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list