CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 6921|Reply: 18

Misteri Serom III

[Copy link]
Post time 4-2-2019 12:36 AM | Show all posts |Read mode
Sarjan misai sedang duk termenung memerhati keluar tingkap..
Bosan sungguh hari ni takde org nak buat report ker..

Tetiba sebuah kereta memasuki ruang ke dlm balai polis bkt gambir.

Keluar seorg mamat yg blur2 sotong..
Sedang dia berdiri dan terpinga2.. sarjan misai mengalu2kan mamat tu duduk sambil dibuatkan untuknya teh o kurang maneh ikat tepi..

Pertanyaan pertama yg keluar dari misai dia...
Apa masalah awak nih?

Tidak berjawab.
Ciss cepatlah jawab.. tolong bagi aku kes boleh tak?...
Jangan bagi kes level sampah sudah.. memang aku seligi kepala kau..

Geram sungguh sarjan misai sebab dia benar2 dahagakan kes yg kedengaran giler babi punya..
Bukan utk jaga KPI.. bukan utk kenaikan pangkat... tapi lebih kpd nak berjumpa dgn (sahabat + musuh) akrab dia dahulu..

Sudah bertahun gamaknya hilang tanpa sebarang berita..



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 4-2-2019 12:43 AM | Show all posts
Bab 2


Akhirnya mamat blur sotong tuh pun mula bersuara..

Begini pakcik..
Hapaa diaa? Pakcik?... Marah sarjan misai sambil mengacukan AK47 ke muka mamat tuh.

Jgn la marah abg hensem..
Rilek.. cool down bebeh..

Ahhh takde takde..
Ko kalau tak bagi aku kes x files aku akan tembak ko dgn senapang gajah nih..

Ehh mcmana pakcik.. ops silap abg hensem tau yg sy nak inform benda yg paranormal nih... mcm tau2 aje..

Sarjan misai dah mula melirik senyuman.
Haaahhh kes ni la yg aku buru...
Cer citer cer citer... cepatttt



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-2-2019 12:56 AM | Show all posts
Bab 3


Begini abg hensem...
Sy ni driver grab dan tadi sy bawak sorang amoi..
Dia nak ke Kampung Serom 3.
Sy pon ok jer... so sy set la destination..


Masalahnya sy ni bukan org sini dan tak serasi sgt dgn laluan kat sini.
Sy dari batu pahat hantar sorang passenger ke bus stand muor..
Abih je lepah tu tetiba dpt ping baru dari amoi tuh nak ke kg. serom 3.
W'pun tak pernah gi.. sy main bedal je laa..
Janji ikut gps.

Itu ok lagi..
Yang start jadi peliknya tetiba waze suh ikut highway plus..
Dah kenapa?
Tak pasal2 amoi tuh dah bising...
U mau ikut toll ah??
Sy takmau bayar..
You pentipu.. Ingat sy ni chinese u mau tipu saya kaa?..

Sy punya la terkezut beruk makyeh..
Ape kejadah yg minah ni merepek..
Tu la byk sgt tengok citer vcd ni..


So sy pun ignore arahan waze.
Sy follow je ikut gerak hati sy yg bersih lagi suci nih..

Tetiba sarjan misai termuntah hijau.
Cepattt sambung!!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-2-2019 01:06 AM | Show all posts
Edited by system_failure at 4-2-2019 01:51 AM

Bab 4


Memula sy jumpa signboard Kg. Serom 7.
Then sy meluncur terus ke hadapan..

Pastu guest what?..
Sy jumpa signbod Kg. Serom 1.
Wat the hell?
Mana susun aturnya?


Amoi tuh dah bising2..
Waahh u mau kidnap saya..
Apa nih... u sudah kunci pintu kaa?...
Ayoyo..


Saya pun apalagi..
Hai Proton.. Open sesame..

Maka pintu pun terbuka.
Tapi amoi tuh taknak pulak keluar..
Dia boleh pulak duduk main henpon..
Ciss... bagero!


Maka sy pun teruskan destinasi..
Sy guna waze sekali lagi..

Maka, awek waze pun berkata... Serom 3 dihadapan 100 meter.
Fuhh lega akhirnya dah nak sampai jugak.
Then sy pun nampak la signboard..
Oleh kerana dah usang dan tak berapa nampak, sy pun bukaklah highlight beam nak bace signbod tuh..

Sah! memang Serom 3.

Bangga betul sebab baru je lepas pasang lampu LED 2-3 hari lepas..Terang dan sungguh menyilaukan beb..  har har har har harun salim bachik...



Misteri ketidakwujudan kg.seharum bunga (serom) 3 selepas ini...
Dah mula terinzal?..
stay tune...
Heh heh heh..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-2-2019 01:12 AM | Show all posts
Edited by system_failure at 4-2-2019 01:15 AM

Mari layan Butterfingers dulu..


Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2019 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
warung nasik kuning kari ayam serom thorbaek
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 6-2-2019 10:23 PM | Show all posts
tagas replied at 4-2-2019 12:40 PM
warung nasik kuning kari ayam serom thorbaek

hahahaha..aku tak pernah cuba..
tapi cambest jer...    


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-2-2019 10:28 PM | Show all posts
Bab 5


Sarjan Misai menghentak meja..
Woi lahabau.. Dari 4/2/19 sampai ke hari ni apasal tak sambung..
Penat aku nunggu tau tak?
Ko nampak ni? sekali aku lasing kang..


Sabarlah pakcik.. dah tuan tanah tu pemalas nak mampos..
Apa boleh sy buat..
Ok jom sambung balik ..


Camgini..
Bila sy dh nampak signbod Serom 3 saya pun tertinjau la mana jalan nak masuk..
Tapi nan hado..
Kiri kanan semak je..
Ape ni?
Takkan dah terlepas kot..

Maka sy pon u turn balik..

Si amoi pun mcm pelik je bila tgk keadaan sekeliling.
Yeke sudah sampai?



Dey minachi.. Sudah sampai serom 3 la ni.
Tapi knpa hutan semak samun je ni?

Tengok tuh..  signbod serom 3 kat depan tu.
Bila check waze.. awek waze pun berkata.. sudah sampai la syaiton! apa lagi cina mahu?


Tapi pehal kiri kanan semak samun?
Mana jln masuk?
Sini hutan gelap laa..
You mau rogol saya kaa?..



Sy pun tgk dia atas bawah.. dgn saiz xxxl pastu siap korek idungz..
Eiii selera pulak haku..


Hei minah.. yg penting trip dah sampai.
Syuuh syuuh turun cepat..

Aiyahhh.. mana boleh itu macam ..

Akhirnya amoi tu pun bukak la cerita.
Haiyaa bang jgn marah aahhh..
Saya pun 1st time nak ke tempat ni maa...
Mana la sy tau..

Sy baru kenal sorang lelaki hensem dari wechat semalam.
Dia yg ajak ke sini.
Dia jugak la yg request grab dan bayar guna kad dia.
Sy just tunggu kat pickup point tadi tu je..



So aku dah mula buat muka blur sotong..
Begini laa..
Sy hantar u balik dulu and sy nak pi repot pulis..

Amoi tu pun setuju tapi dia takmo patah balik jalan tadi.
Bulu tengkuk, bulu kaki, bulu dada, bulu hidung semua sudah naik meremang la bang..

Jalan depan terus je la ye..
Saya takmo selisih dgn ketujuh2 kampung serom tadi.. seram siyakk...

Maka begitu la trip kami... hanya melalui jalan sehala melewati kesemua kg. serom dan masuk semula ke bandar maharani.

Begitukah repot saya tuan..

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 6-2-2019 10:49 PM | Show all posts
Edited by system_failure at 6-2-2019 10:51 PM

Bab 6


Sarjan Misai pun menghela nafas dalam2..
Hmm..
Prooott.... ahh lega sungguh kentut...


Beginilah ye budak sotong..
Sy terima repot ni dan pihak kami akan menyiasat kes ni sebaik mungkin.
Mengikut pengamatan saya, ni bukan kes paranormal atau citer hantu apatah lagi cerita mengarut ustaz aiman bananana.


Sy kenal patent jenayah stail ni.
Tak lain dan tak bukan pasti ianya dilakukan oleh Tok Janggut.


Sape tu tok janggut tu pakcik?
Adakah beliau seorg nasionalis yg menentang british pada tahun 1915?

Woii sotong..
Ko duduk diam2 dan jgn byk songeh okeh..

Meh sini aku bagi intro sikit.
Penjenayah ni sgt diburu pulis dan namanya yg teratas dlm senarai X files tahu tak.
Dia ade byk nama samaran mcm tok selampit, tok dalang, tok mudim, the rock, the flash, batman, bulu hidung, dan bayk lagi la nama2 mengarut cam sial je perangai..

Ko jgn ingat kat nama dia ada tok bermakna dia tu org tua.
Dia tu around 30an je.. boleh tahan hensem.. berambut pendek mcm tentera.. tak byk bercakap.. takde janggut, misai, jambang dan mcm2 ciri beruk pun...
Dia tak byk bercakap pun dan suka merenung mata org lain sampai ko rasa bersalah pulak...
Aku pernah face to face dgn dia sekali.. tu pun secara tak sengaja.. dlm lrt pulak tu. sengaja duk dkt dgn pintu. bila aku nak kejar time tu la semua org berebut nak kuar..  pastu aku pun blur kejap mcmana laa dia dpt timing kebetulan time tuh adalah stesen masjid jamek.. memang haru laaa..


Ooo gitu ke pakcik...
Maknanya pakcik ni pemburu dia sampai ke lubang cacing la ni ye..

Ye betul tu...
10 markah!

Dah dah ko blah dulu.. nnt apa2 hal aku roger balik..




Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-2-2019 11:26 PM | Show all posts
Bab 7


Sarjan misai pulang ke rumah sambil membawa bahan kes terbarunya itu.

Dia terus ke library mini dlm bilik utama rumahnya itu.
Kesemua kes2 melibatkan Tok Janggut di paparkan dan ditampal di dinding2 biliknya itu.
Segala kronologi, urutan kes dihamparkan di atas meja.

Aku kenal sgt dgn patern dan corak penjenayahan kau ni janggut.
Ko tunggu je aku tangkap bayang2 suatu hari nanti..


Sarjan misai menghirup horlicks panas yg di bancuhnya.. dan sambil menghela nafas dalam2...
Proooootttttt.... pehhh mcm jibaker bau..



Hei janggut..
Ko ingat bila ko mencipta situasi kebetulan dlm setiap kes.. kau ingat aku tak boleh tangkap bau kau ker..
Senyum sarjan misai sambil diurut2kan misainya yg melentik itu..


Sarjan misai pun menggogle map kawasan kampung serom 1 sampai 7.
Serom 3 memang wujud. Tapi knpa mamat sotong tu kata tak wujud?


Sarjan misai termenung sambil berfikir..

-Bagaimana caranya janggut memilih mamat sotong sebagai patung boneka dia? Bukan ke driver grab adalah secara auto assign?
-Bagaimana amoi tu terpilih menjadi pendorong dan pendesak agar memastikan mamat sotong tu tiba ke serom 3?
-Bagaimana janggut mengawal waze?
-Bagaimana kewujudan signboard serom 3 berada di tempat bukan serom 3?

Adakah ini semua suratan ataupun kebetulan?


Sarjan misai mengorek hidungznya tetapi masih tidak ketemu dgn sebarang hint atau clue..


Maka langkah terakhir..
Dia pun menelefon kesemua team kawan2 lama yg merupakan pakar w'pun nampak mcm org giler dan tak betul...


Yess bebeh..
Projek Mara Bahaya is now activated!
Kesemua pasukan elit dari segenap negara berkumpul dlm memburu tok janggut.



Reply

Use magic Report

Post time 6-2-2019 11:58 PM | Show all posts
Tergelak bacaPenyiasatan baru nak bermula rupanya.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-2-2019 09:38 AM | Show all posts
Edited by system_failure at 7-2-2019 09:48 AM

Watak2 utama bagi membantu siasatan kini dah sampai..
Mereka adalah:





Codename : Adolf Eichman
Divisyen : Criminal Investigation Division (CID)
Rekod : Arkitek holocaust dan membunuh 6 juta org yahudi







Codename : Pontianak Seharum Malam
Divisyen: Perisik Cawangan Khas, Gua Musang Kelantan
Rekod : Memenggal kepala maharaja siam.





Codename : S. Kadarisman
Divisyen : Elit Marin Laut, Penang.
Rekod : Pemburu dan pembunuh Jeneral Yamashita Jepun.



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-2-2019 09:46 AM | Show all posts
Dan inilah dia watak utama kita..

Gelaran manja / nama samaran: Sarjan Misai
Divisyen : Ketua Polis Johor.
Rekod : Pengalaman lebih 40 tahun dlm Pdrm dan memburu lebih 32 juta rakyat malaysia. Berkelulusan Phd in Criminal Forensic.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-2-2019 09:53 AM | Show all posts
Edited by system_failure at 7-2-2019 09:55 AM

Org yg paling teruja sekali nak memburu kepala Tok Janggut dah tentu lah Cik Srikandi Pontianak.
Mempunyai rekod lampau yg buruk bersama Tok Janggut.
Dia pernah hutang makan roti canai mamak sebanyak singgit setengah sampai skrg tak bayor2..
Mcmana Cik pontianak tak hangin satu badan..


Mari kita saksikan cik pontianak beraksi..
"Pulangkan" duit RM1.50 haku...







bersambung..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-4-2019 04:11 PM | Show all posts
Sapa kenai mamat kat bwh ni.. haha
Dia adalh Prof.Moriaty a.k.a musuh ketat kpd duo Sherlock Holmes dan Dr. Watson.




Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-4-2019 04:14 PM | Show all posts
Edited by system_failure at 18-4-2019 04:17 PM

Who r u ? tell me who r u..


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 18-4-2019 04:33 PM | Show all posts
Bab (keberapa entah)..


Setelah puas memujuk Cik Puan kacukan melayu-jerman ini, maka akhirnya beliau membenarkan kisah pertembungan hidup mati ini dipaparkan.. cewah.. hmm..  hanya bersyarat je kan



bersyambung....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-4-2019 05:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Bab 13 kot.. hentam sajalah..


Cik karin adalah makhluk prtama yg tiba dahulu..
So diapun mngmbil peluang ini utk meninjau lokasi kejadian..
Sambil menghirup nafas segar dipagi hari sesuci embun nan sejuk..
pastu..
Dia pun berlari ke tandas kerna tak tahan nk terberak..


Sambil duk dlm bilik termenung tuh beliau pun berfikir..
Ahaa... Sekejap je gua dah tau trick dia ... Hahahaha..
Sedang dia nengilai sorang2 dlm toilet tuh berlari lah kucing2 yg tgh melepak kat situ kerna seram dgn hilai tawa yg persis seperti kera kena belachan tuh...

Eurika! Sy dah tau! Hahaha.. Jerit cik karin sambil menunggu batang yg kedua jatuh dan tengelam disebalik air takungan yg tenang itew..

Aku dh tau camner dia leh umpan mamat sotong tuh dtg jauh dari bphat ke muor..
And then aku tau dah camne dia buat selection supaya mamat tu yg akan menjadi driver kpd amoi tu secara speficic..
Dan aku tau mcmana kedudukan kg.serom 3..
Dan akhir sekali aku tau dah camne dia permainkan waze demi mendptkan alibi dan saksi yg diwujudkan kpd amoi tuh..
Hahaha..
Alamak air takde pulok...
&#@&)-#+@


Bersambung selepas berak..
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2023 01:57 AM | Show all posts
mungkin ada bagusnya juga membuat tulisan cerita novel dengan gabungkan komedi dan horor
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

2-3-2024 06:13 AM GMT+8 , Processed in 0.228445 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list