CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 3851|Reply: 19

Kaya Dengan Vitamin C, Sedap Rupanya Nasi Goreng Strawberi Ahmad Maslan. Ini Res

[Copy link]
Post time 14-1-2019 06:12 PM | Show all posts |Read mode
Alahai, kecoh pula di laman Facebook dan juga Twitter dengan kisah Datuk Seri Ahmad Maslan dan resipi terbarunya, nasi goreng strawberi.

Wah, nampak unik dan berbeza kan? Terasa hendak dicuba pula. Adakah sedap atau sebaliknya?

Sebenarnya masakan nasi goreng bersama buah bukan asing lagi. Masih ingat dengan nasi goreng nanas atau pun nasi goreng dabai?

Carian di internet juga menunjukkan nasi goreng strawberi pun bukan asing lagi di Indonesia. Sudahlah penuh dengan khasiat seperti vitamin C dan serat. Hebatkan? Nah, ini resipinya jika anda ingin mencuba.







Bahan-bahan:

7 biji strawberi (dihiris)
Sepinggan nasi putih
daging ayam
1 butir telur ayam
3 sudu minyak masak
bahan tambahan (optional): udang dan juga daging lembu


Bahan tumisan/kisar:
6 biji strawberi
bawang merah
bawang putih
cili merah
sedikit cili padi
(kisar semuanya)

Bahan perisa:
kicap manis
garam


Foto: resepyummy




Cara-caranya:

1. Masukkan minyak ke dalam kuali, panaskan.

2. Masukkan bahan tumisan  yang telah dikisar dan kacau sehingga harum.

3. Kemudian, pecahkan telur ayam dan masukkan ke dalam tumisan tadi.

4. Seterusnya, masukkan daging ayam dan kacau rata. (Masukkan juga udang dan daging lembu jika mahu).

5. Masukkan nasi putih dan kacau lagi hingga rata. Tambahkan garam dan kicap manis dan kacau lagi.

6. Akhir sekali masukkan strawberi segar yang telah dihiris. Sedia dihidangkan. - CARI



Kredit: resepyummy

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-1-2019 06:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Ad spe dh try nnt komen pls. Sedap ke idokkkk
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts
@Foxey nah try hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa i rasa terliur pulak tgk gambar di atas?
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 08:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam menarik... boleh cuba nanti ni...
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Berseri nampak. Iols dapat makan nasi goreng ada ikan bilis dengan telur pun syukur dah. Tak mampu beli strawberry
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Nasi goreng semua sedap. Nyumm nyumm
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 01:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Knape bahan kisar ada strawberi & nasi pon campur strawberi hiris tp nasi dia xde stain warna merah strawberi?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-1-2019 08:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada ke org makan nasi goreng perah limau??
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 09:35 AM | Show all posts
kemain meletop2 resepi chef mat selan ni smpai gordon ramsay kt twitter berkutik psal nsi stoberi ni..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 12:02 PM | Show all posts
LadyCarefree replied at 15-1-2019 01:26 AM
Knape bahan kisar ada strawberi & nasi pon campur strawberi hiris tp nasi dia xde stain warna merah  ...

kan...kan.....terpikir bende yg sama....sekelumit warne pink pun xde...6 biji bnyk tu
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 12:04 PM | Show all posts
RatuDunia94 replied at 15-1-2019 08:23 AM
Ada ke org makan nasi goreng perah limau??

ada...me.....sejenis suka masam2.....bihun sup pun I perah limau banyak2...sodap
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
RatuDunia94 replied at 15-1-2019 08:23 AM
Ada ke org makan nasi goreng perah limau??

Ade. Adik sy masak nasi goreng indon katanya letak baby bayam, udang, kacang tanah sebiji2 yng roasted pastu perah limau nipis bila nak makan. Sedap!
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
qicki replied at 15-1-2019 12:02 PM
kan...kan.....terpikir bende yg sama....sekelumit warne pink pun xde...6 biji bnyk tu

Agaknye ramai jenis xkisah & ade kritikal mind inquisitive mind sbab tu swnang jual segale produk timbang kilo skim agent dealer dsb kehkehkeh
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2019 01:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedapp dah try !
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2019 03:08 PM | Show all posts
tertariknya tengok gambar kat atas...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-2-2019 03:39 PM | Show all posts
nampak sedap.
Berkhasiat rupanya.
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2019 04:30 PM | Show all posts
Curious pulak dgn rasa dia.
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2019 09:11 AM | Show all posts
kpd sape2 yg dah try buat, sila share hasilnye yer.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2019 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Huyyooo tak boleh bayangkan macam mana rasa nasi goreng ala2 masam gini {:smile
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-12-2022 06:47 PM GMT+8 , Processed in 0.117991 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list