CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5206|Reply: 2

Cara Buat Stok Pes Kunyit Ini Pasti Memudahkan Mak-mak Memasak Di Dapur

[Copy link]
Post time 8-11-2018 03:47 PM | Show all posts |Read mode
Kalau nak masak ikan atau ayam goreng mesti mak-mak gigih di dapur menumbuk kunyit untuk dijadikan rempahnya. Bukan tidak boleh menggunakan serbuk kunyit yang sudah tersedia, tetapi rasanya tidak pula enak berbanding jika menggunakan kunyit hidup.


Jadi, apa kata buat stok pes kunyit dan simpan di dalam peti sejuk. Bila nak gunakan, pasti mudah sebab sudah tersedia. Jom cuba resipi nak buat stok pes kunyit ini.





Bahan-bahan


2 labu bawang putih
300g kunyit hidup
1 bungkus garam halus
3 inci halia
Serbuk kunyit secukupnya - Sebagai agen untuk mengelakkan pes terlalu berair
Sedikit air


Cara-cara membuatnya


1. Bersihkan dan kikis halia, kunyit, basuh dan toskan.





2. Satukan kunyit, bawang putih, halia dan garam serta sedikit air ke dalam pengisar. Kisar halus.


3. Tuangkan bahan kisar ke dalam bekas. Masukkan garam dan serbuk kunyit. Gaul sebati.





4. Masukkan pes kunyit ke dalam bekas tertutup dan simpan di dalam peti sejuk. Pes ini boleh bertahan berbulan-bulan dan sesuai untuk masak aneka masakan bergoreng.


Selamat mencuba! - CARI


Kredit resipi dan foto: Syiqah Jaafar Via Rasa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-11-2018 12:07 PM | Show all posts
mak aku selalu buat bende ni.. senang keje nk mask
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 12:15 PM | Show all posts
Good tips. Buat jual paste ni pun laku gaks espc. mak2 yg keja.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-11-2024 02:26 PM GMT+8 , Processed in 0.058824 second(s), 15 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list