CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 6369|Reply: 119

Mulai Januari Depan, Semua Guru Dikecualikan Tugas Perkeranian- Dr Maszlee

  [Copy link]
Post time 2-10-2018 05:34 PM | Show all posts |Read mode
Berita Harian melaporkan, selewat-lewatnya pada Januari tahun depan semua guru di seluruh negara akan dikecualikan daripada beban tugas perkeranian.




Kredit foto: carian internet



Menurut Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik, langkah itu bertujuan memperkasa tugas guru supaya lebih fokus kepada pengajaran di kelas bagi mendidik dan melahirkan generasi pelajar cemerlang.


“Pegawai saya kini sedang berusaha sebaik mungkin mengkaji cara untuk meringankan beban guru yang akan dibentangkan kepada saya selewat-lewatnya pada Disember ini."


“Guru tidak perlu melakukan kerja perkeranian lagi.”


Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Forum Peningkatan Standard Bahasa Melayu Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Peringkat Kebangsaan, di ibu negara hari ini.


Beliau berkata, kemahiran dan kepakaran yang dimiliki guru amat merugikan jika tidak dioptimumkan bagi tujuan mengajar, sebaliknya dibebankan dengan tugas perkeranian.


Selain itu, tegas beliau inisiatif itu bertujuan mengembalikan zaman kegemilangan guru, yang pernah dianggap sebagai ‘hero’ khususnya di era 80-an.- CARI
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 2-10-2018 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by akusukaq at 2-10-2018 06:51 PM

jadi kerani dr jpn nak berkampung disekolah nolong cikgu ke. ? kena ambik kerani beribu lagi la.kalu betul bagus le.cadangan ni dah lapuk berkurun .sampai masa apah pun tidak.
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 06:50 PM From the mobile phone | Show all posts
solution utk kerja2 kerani yg cikgu2 dah tak buat tu apa pulak?

#sembangkencangbabibolehterbang#bodopunyamenteriph

Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
badaksumbu replied at 2-10-2018 06:50 PM
solution utk kerja2 kerani yg cikgu2 dah tak buat tu apa pulak?

#sembangkencangbabibolehterbang#b ...

lupa pulak, pegawai2 khas dia kan ramai. blh la tlg cover kerja2 perkeranian tu

Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 06:53 PM | Show all posts

Sontot Je Bontot

Pengetua yang mengade2 ni..  Suroh depe yang taip..
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 06:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Cikgu cikgu sure happy...and i am happy for them
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 06:57 PM | Show all posts
Harap lps ni cikgu2 kuranglah mengomel mcm keja korg paling susah kat donia lol
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 07:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Bodo muntri ph takde idea asik nak tiru negara orang
So, bakal wujud jawatan teaching assistant la nanti, macam kat negara maju?
Sudah2 la tu bercondong ke barat
Biarla kita bangunkan sistem pendidikan kita mengikut acuan kita sendiri
Dah 60 tahun pun kita merdeka
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 2-10-2018 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
OrenTheReturn replied at 2-10-2018 06:57 PM
Harap lps ni cikgu2 kuranglah mengomel mcm keja korg paling susah kat donia lol

Byk la masa cikgu2 nak main fesbuk, jual tudung, jual kain ela kat skolah nanti hihi
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Best pulak rasa berposting mode pembangang
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 07:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Ngok la ko mek...
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 07:34 PM | Show all posts
hzln replied at 2-10-2018 07:10 PM
Byk la masa cikgu2 nak main fesbuk, jual tudung, jual kain ela kat skolah nanti hihi

Sebelum ni pun bukan main meriah cikgu2 buat tuition lepak CI, fb bagai, bisnes itu ini
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak sabar2 mahu dengar reaksi cikgu @chazey
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Cikgu dan doktor. 2 jawatan dalam gomen yang paling beruntung. Segala rintihan diambil berat.
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by chazey at 2-10-2018 07:59 PM
insulin replied at 2-10-2018 07:38 PM
Tak sabar2 mahu dengar reaksi cikgu @chazey


Akak suka jah. Warden asrama tu pon patutnya lantik non cikgu. Sekarang ni hada penyelia asrama tapi kuota 1 penyelia untok berapa ratus ntah pelajar. Ko hengat cukop? Ade ke patot dah la kena jaga anak korang 6, 7 jam kat sekolah, kat asrama pon nak kena hadap juga? Kalau anak korang baik2 takpa, ni macam syaitan seperti kat sekolah akak hari pertama PT3 pon hada bebudak gi bertumbuk. Bodoh. Bertumbuk la ko sampai mati kat luar sekolah, apa hal nak buat dalam sekolah nyusahkan weols? Ingat weols cikgu2 takda laif?

Akak masih ingat peristiwa kelig akak DIPAKSA bertugas masuk sekolah akak yang semasa itu hanjeng namampos jalanraya masih gravel selepas 1 MINGGU beranak. Dah la anak sheol lahir ada komplikasi hada masalah jantung. Ni sebab pengetua gila mental psiko tak percaya warden lain dek, dipaksanya juga ketua warden yang BARU BERANAK SEMINGGU  bertugas.

Ko dapat pentadbir gila, camni la jadinya. So nasihat akak kat cikgu2, ko takyah tunjuk rajin sangat kat sekolah dek. Ujung2 ko yang didera buat segala kerja.
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
insulin replied at 2-10-2018 07:40 PM
Cikgu dan doktor. 2 jawatan dalam gomen yang paling beruntung. Segala rintihan diambil berat.

Bukan takat doktor, mana2 kakitangan KKM. Sebab tu ramai jeles. Ngahaha.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 2-10-2018 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
hzln replied at 2-10-2018 07:10 PM
Byk la masa cikgu2 nak main fesbuk, jual tudung, jual kain ela kat skolah nanti hihi

Bg paper suruh buat latihan...cikgu berwatsup kat depan...true story..
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 08:03 PM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 2-10-2018 07:57 PM
Akak suka jah. Warden asrama tu pon patutnya lantik non cikgu. Sekarang ni hada penyelia asrama  ...

Chazey...apa kata your students paper pt3 maths dan sains tahun ni?
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 09:29 PM | Show all posts
Edited by tagas at 2-10-2018 09:30 PM

betul ke
jadik guard

lama2 boleh diserap jadik cikgu
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 09:37 PM | Show all posts
jawatan ni bg pada staf yg hujung2 setahun dua nk pencen elok..kasi brtugas kt kg yg diorg nk dok pas pencen nnti..so, cikgu2 ada masa lapang isi plak ngan cari idea improvise teknik mngajar..penilaian prestasi elok buat macam lecture perguruan masa praktikal tu..penilai dok belakang kelas tgk cara cikgu mengajar..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 11:03 AM GMT+8 , Processed in 0.092432 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list