CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 2370|Reply: 13

Beza desperate dan serius

[Copy link]
Post time 29-7-2018 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salaam forumers. Nk tanya pada kalian yg dh ada bf/gf, yg dh berkahwin, yg dh berkeluarga, saya ada dua soalan.
1) apa beza antara desperate dan serius especially dlm awal2 perkenalan?

2) Kita nk serius dlm perhubungan tu, tp dlm masa yg sama, xnak nmpk desperate. Mcm mne eh?

Terima kasih
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 30-7-2018 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
desperate tu mcm bila dapat calon yg ditarget tu dan dan je macam nk kawen esok
gelojoh, pastu sibuk je nk text dia as if dia tu confirm kita punya, padahal kita baru at early stage gitu

kalau serius kita tunjukkan kita berminat pada dia, caring gitu, ambik berat sokmo tapi bukan dalam bentuk pushing gitu ambik tahu dia nak cara macamana jadi dia tahu kita serius
bila dia tanya apa plan kita kita dah ada jawapan
sy plan nak kawen dgn awk lusa tulat majlis belah saya tubing majlis belah awk pastu kita hanimun lepas hanimun kita nk duk rumah yg sy dah belikan mmg untuk duk lepas kawenn pastu sy nak anak bila kita dah ready

macam tu je lah dalam pala otak sy

dalam pala orang lain sy tak tahu la pulak
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2018 01:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Go with the flow je la kut
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2018 08:04 AM | Show all posts

betul2..setuju dgn k.aidil..

kalo betul serius, automatik akn tkeluar borak bab2 kawen nnt..
kalo desperate besenye 1 side je yg akn push bile nak kawen bagai..

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2018 10:41 AM | Show all posts
kau lelaki ke perempuan ? coz it depends on your gender
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2018 11:06 AM | Show all posts
kalu aku..desperate tu mcm byk mende dia nk tau psl aku smp sekecik2 info pon nk tau smpi rasa cam nk kongkong, nk atur... seolah2 aku je la couple dia or kwn dia yg plg rapat smpikn aku rasa rimas walhal baru2 lg kenal...

kalau serius lak...dia mcm amek berat psl aku...kdg2 tunjuk jeles sket2 cam rasa rendah diri konon2 nk bersaing dgn kwn2 rapat aku yg lain.. sekali sekala sesaje try test uji perasaan aku kot2 dia bertepuk sebelah tangan...ha3 gitu la kot

tp betoi la tu...naturally perasaan tu hadir sendiri tanpa paksaan..sedar x sedar secara rela bersedia utk dinikahi & menikahi gittew...
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2018 01:33 PM | Show all posts
desperate - tak penyabar dan gelojoh
serius- penyabar dan wise
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2018 10:03 PM | Show all posts
Kalu desperate tu giler. Dok push push org.

Tak kenal dh ajak kahwin bagai.

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 30-7-2018 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by doubleA at 30-7-2018 11:33 PM

Desperate - baru kenal dengan muka gatal tengok jari takda cincin tanya dah berpunya belum & ajak kawen

Serius - slow2 kenal hati budi, caring, bila kita mula percaya baru luahkan isi hati utk menyunting diri

Nak serius tapi tak nak nampak desperate ialah bila ko bagi masa kat pasangan kalau dia masih belum bersedia utk bagi komitmen dengan perkahwinan. Boleh cakap dari awal intention ko nak kenal dia sebab rasa nak bawa hubungan ke peringkat seterusnya (serius), maybe duit semua dah cukup dah ready nak jumpa family masing2, kalau dia dah bersedia proceed terus. Yg penting dua2 nak bukan sebelah pihak nak, sebelah lagi terpaksa
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2018 01:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tiramisuu at 31-7-2018 01:14 AM

Desperate bila walaupun ada perangai dia yg ko sgt benci pd lelaki sblum ko kenal dia tp dia ada perangai tu ko pejam mata je sbb nk achieve marriage goal.

Serius- Ko boleh terima kekurangan dia sebelum kawin dan takde harap, oh lepas kawin blh tukar perangai. Contohnya kaki smoking, ko expect dia tak smoking dah lps kawin. Or mungkin dia workaholic, ko expect dia akn jd less workaholic lps kawin.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2018 05:31 PM | Show all posts
solarlunar replied at 30-7-2018 02:03 PM
Kalu desperate tu giler. Dok push push org.

Tak kenal dh ajak kahwin bagai.

sis pernah kena ke?
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2018 06:04 PM | Show all posts

Pernah. Nightmare
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2018 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Desperate - pushy. Overly charming pun ye kot. Sikit-sikit nak merajuk nak terasa.

Serious - caring. Tunjuk ada effort dalam perhubungan.

Semua di atas ni adalah untuk lelaki la. Kalau perempuan taktau hehe
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2018 11:06 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 1-8-2018 11:08 PM

well, depends  on certain context jugak.
situasi kena lihat juga ni, desperate when you langgaq je adab , akhlak untuk just take any tom , dick and harry, paul , edward, barry etc je nak dijadikan pasangan hidup sebab ats dasar cinta dan nafsu dan takut atas sebab dunia  atau gopoh.

kalau serious - u akan take your time untuk timbang, ambil masa dan elemen gopoh tak ada dan you memang secure diri dah pun. ini bukan desperate , ini mengambil timbangan.

so kalau elemen istikharah, dan tak ada gopoh, tenang  okaylah tak desperate dan ada unsur berfikir setiap aspek dari personaliti compatibility,  worldview, nilai nilai peribadi etc dan risiko  tentang expectation dia dan awak sama da ada clashes ke on certain matters like chidren, lifestyle etc maka ini bukan desperate.

tapi kalau ada  elemen gopoh - sebab GOPOH itu amalan  syaitan. so maka desperate lah , just sembrono, simplistik impulsive.dan yg terpaksa menipu  maka  ini desperate or trying too hard. immaturity will lead to these acts , impulsive.


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 02:53 AM GMT+8 , Processed in 0.079504 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list