CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 5477|Reply: 31

"Dah Tua Tapi Bingai" - Netizen Kecam Pakcik Pukul Mercun Dengan Kayu

[Copy link]
Post time 20-6-2018 05:56 PM | Show all posts |Read mode
Kehangatan sambutan Syawal dimeriahkan lagi dengan bunga api dan letupan mercun, tak kira sama ada di bandar mahupun di kampung.


Foto: Pinterest




Mungkin meriah bagi segelintir pihak, namun ramai juga yang tidak tahan dengan kebingitan bunyi letupannya terutama yang ada anak kecil. Memang tak boleh tidur malam!

Nampak macam perkara biasa, namun padah menanti
jika salah gayanya! Sudah banyak berita mengenai nahas mercun dan bunga api terpampang di muka akhbar dan portal berita. Namun, masih ramai yang berdegil tidak serik, langsung tidak gerun!

Saban tahun juga, pelbagai cara dan gaya kreatif ditunjukkan orang ramai ketika bermain mercun. Terbaru, Facebook (FB) Oh My Media berkongsi video dua lelaki bermain mercun menggunakan kayu pemukul golf!








Perkongsian itu mengundang kecaman netizen yang khuatir akan keselamatan orang ramai memandangkan mercun itu dipukul ke arah tiang elektrik.

Malah, kelihatan kereta lalu lalang di bawah wayar elektrik berkenaan. Jika tersalah pukul, memang mengundang bahaya!








Dah tua, tapi bingai


"Kalau terkena wayar elektrik tu, habis bergelap sekampung.

"Kalau kena orang, macam mana?

"Tak pasal-pasal mercun tu masuk tingkap cermin kereta, haru-biru la pakcik oi,"
komen netizen.








Dalam masa sama, segelintir pihak menyindir individu terbabit kerana sudah berjaya 'mempelopori kebodohan'


Otak mana otak?


"akcik, nanti ada budak kecik yang mengikut cara pakcik,"
sindir netizen.




Foto: FB OMM




Bagaimanapun, menerusi ruangan komen, dipercayai video berkenaan merupakan video lama yang ditularkan semula.

Apapun, beringatlah selalu. Bukan semua yang kita sangka baik dan selamat itu tiada bahayanya. Lebih parah, yang bahaya itu menjadi ikutan anak muda. - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-6-2018 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols ada tgk.smalam
Ngala ke jalan plak.tu..
Xnak plak ngala.ke.rumah sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2018 07:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Elok jer mercun tu meletop sambar kabel letrik tu terus.biar sambung sambar menyambar sampai rumah pakcik
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2018 09:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Bapak sapa ni wehhh..cuba azankan sekali
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2018 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
bangga sangat la tu konon..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2018 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak mencarut tp tu org tua. Awat la kurang cerdik kurang adab sgt pakcik ni. Jiran iolss pon sejenis x de adab hidup berjiran. Duk bakar mercun x abis2. Tahu la keje polis. Mercun free agk nya. Sakit jiwa rasa nak marah org x de adab main mercun ni. Dah mcm raya cina tiap mlm bakar mercun

Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 20-6-2018 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 20-6-2018 06:36 PM
Iols ada tgk.smalam
Ngala ke jalan plak.tu..
Xnak plak ngala.ke.rumah sendiri

Org bakar mercun mmg suka hala kat umah org iolss rasa. Kat umah sendiri walau halaman seluas alam tetap jgk kwsn umah org dia nak aim. Bengang tol iolss ngn org msin mercun ni. Boleh sakit jantung wooo

Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2018 10:27 PM From the mobile phone | Show all posts
tomaz replied at 20-6-2018 10:17 PM
Org bakar mercun mmg suka hala kat umah org iolss rasa. Kat umah sendiri walau halaman seluas alam ...

Dia tau nnt kalaunkena umah dia terbako
Kalau unah org lain terbako xpe..janji unah dia selamat
Hampeh kan...
Cm.kat trenganu tu kesian sebab mercun umah terbako...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 20-6-2018 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa mesti main mercun? taun demi taun taman aku x bising dah dgn mercun time raya malay..raya cina ja kena pakai earplug..harap taun depan pun sama jugak..
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2018 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Asshole. report polis weiii.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2018 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
tomaz: Nak mencarut tp tu org tua. Awat la kurang cerdik kurang adab sgt pakcik ni. Jiran iolss pon sejenis x de adab hidup berjiran. Duk bakar mercun x abis ...

Duduk berek ke uols
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2018 03:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Bapak sapa la ni?
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2018 07:05 AM From the mobile phone | Show all posts
besarkecik replied at 20-6-2018 11:52 PM
Duduk berek ke uols

Bkn duduk berek. Jiran tu keje polis. Kalau dia balik cuti raya mmg sah tiap mlm akan bakar mercun

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2018 08:50 AM | Show all posts
hari tu ada tetamu dtg rumah. anak lelaki diorg, nk kata budak, tp dah masuk kolej, bingai pegi baling mercun kt laman rumah. nsb baik tak terjatuh tray cawan gelas aku time tu sbb terkejut bunyi letupan.

dhla family ko pun dtg sethn sekali, takde adab tetamu zaman skrang ni. hengat suma org suke ke bunyi mercun meletup ni?
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2018 09:13 AM | Show all posts
polis cepat pergi tangkap pakcik ni

kasi sumbat dalam jail beberapa hari

Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2018 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
kdg2 fikir aku tak suka raya datang sb menatang mercun ni la...
sakit jantung dibuatnya..
ada yg jnis bingai sambil lalu kat rumah di baling nya mercun kt rumah aku, selalu aku doakan org mcm ni mati cepat..sakit jantung oii trkejut..

tp alhamdulillah tahun ni balik kampung x dgr dah bunyi mercun bola ke telur yg kuat gila tu...

tp sebelum balik kg kat rumah apartment aku tu ada lagi bingai yg main mercun bunyi kuat tu..gila rumah apartment kan ke pack pastu sunyi2,bunyi dia blh tahan lah..
sial btl..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-6-2018 09:49 AM | Show all posts
tomaz replied at 20-6-2018 10:17 PM
Org bakar mercun mmg suka hala kat umah org iolss rasa. Kat umah sendiri walau halaman seluas alam ...

elok tangkap org cmni
sumbat mercun dlm jubor dia pastu bakar
menyusahkan org je
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2018 10:16 AM | Show all posts
nak men golf pakai mercun pon gi la kat padang besar skit n pastikan xde org sekeliling tu..ni dlm vid tu siap ade kete lalu lagi..kalu mercun tu kne kat keta tu n meletup pakcik nk ganti bgi sbijik kete ke?
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2018 12:57 PM | Show all posts
orang tua perangai haprak ni elok mampus aja, tak rugi pon kalau laknat2 ni mampus
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2018 01:13 PM | Show all posts
merepek siap rakam lagi video ye
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-7-2024 01:09 PM GMT+8 , Processed in 0.145755 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list