CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 2450|Reply: 21

Projek Kereta Nasional Baharu Akan Membebankan Rakyat - Najib

[Copy link]
Post time 12-6-2018 10:11 AM | Show all posts |Read mode
Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menggesa kerajaan menangguhkan dahulu projek kereta nasional baharu, sebaliknya meneruskan projek pengangkutan awam seperti Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) dan Tren Aliran Massa 3 (MRT3).








Menerusi laman Facebooknya, Najib menyifatkan projek kereta nasional baharu dan pelaksanaan semula langkah perlindungan hanya akan membebankan rakyat dengan kenaikan harga kereta dan kos pembiayaan.






"Ketika saya menjadi Perdana Menteri, saya mengutamakan pengurangan harga kereta dengan mengurangkan cukai dan memperkenalkan insentif, serta memperluaskan projek pengangkutan awam.

"Hasilnya, harga kereta kini lebih murah berbanding ketika saya mula-mula menjawat jawatan berkenaan, manakala penggunaan pengangkutan awam pula meningkat.

"Dalam jangka masa panjang, langkah memperbetulkan masalah legasi lalu ini akan menguntungkan rakyat dengan nilai ratusan bilion Ringgit di samping menawarkan pengangkutan alternatif yang lebih cekap, kos efektif serta kurang kesesakan dan pencemaran.

"Janganlah batalkan projek berkenaan hanya kerana saya yang melaksanakannya dan kembali kepada projek lama atas sebab maruah yang hanya akan membebankan rakyat," tulisnya.




Foto: Reuters




Memetik BH Online, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ini memutuskan membatalkan projek MRT3, manakala pembatalan HSR tertakluk kepada perbincangan dengan Singapura kerana implikasi kewangan yang tinggi. - CARI
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 12-6-2018 10:32 AM | Show all posts
dia ni umpama pewaris yang akan menjual segala harta pusaka spt tanah kpd org luar untuk membayar pinjaman pokok dan bunga pinjaman kerana terlalu enjoy dgn harta yang ada sehingga hampir bangkrap
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Pendapat mu tidak diperlukan. Sibuk jer
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 12:02 PM | Show all posts
buat kereta ni tak murah .. lama
kalau kata MRT, HSR dan ECRL tu ada kroni .. siasat tapi jangan kata batal .. kemudian kata tangguh
kalau kereta, orang beli kereta .. jalan raya sesak ..
kemudian kena bina jalan raya .. nak buat carpool? susah .. sebab tak semua willing nak follow time orang lain
minority buat carpool ...
apa salah public transport di upgrade .. menteri tak pening kepala .. rakyat pun senang ..
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Madey baru cadang
Ko dah melalak
Tak cukup ke berbilion duit ko sapu
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 12:36 PM | Show all posts
Bila kleptokrat yang dibenci rakyat berkata kata.....Prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrpffftght

Apa apa pon kita nyanyi dulu...

Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 12:37 PM | Show all posts
fly_in_d_sky replied at 11-6-2018 04:02 PM
buat kereta ni tak murah .. lama
kalau kata MRT, HSR dan ECRL tu ada kroni .. siasat tapi jangan k ...

Ai agree dengan statement neh. Scrutinize perjanjian buat pengangkutan awam tue dan jangan quit terus. Macam kereta nasional bagai tue please lupakan saja aiiii memang tak setuju. Tak payah nak maruah2 sangat. Matawang kita dah melemah kita sepatutnya kena buat benda berdasarkan kepada priority semasa. Nak buat projek kereta nasional bagai, harap Tun guna duit simpanan dia snirik. Cukup kot ai rasa kalau dia buat kampeni kereta nasional dia sniri
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 12:41 PM | Show all posts
satu je nk komen..sibuk je la ko JIB
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 12-6-2018 12:52 PM | Show all posts
betul apa yg PM najib cakap...kenapa lah reverse balik...sedih bila proton jadi bahan ejekan org luar..
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 01:00 PM | Show all posts
Bedah.Cun replied at 12-6-2018 12:37 PM
Ai agree dengan statement neh. Scrutinize perjanjian buat pengangkutan awam tue dan jangan quit te ...

Industri kereta di Rayong Thailand telah jauh meninggalkan kita dan sudah setaraf dgn USA
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
coming soon kereta A.l jenama Protune akn bersaing dgn Elon musk
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
nurul izzah msh tergelak lg? @ dah terbahak?
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
mjla replied at 12-6-2018 12:33 PM
Madey baru cadang
Ko dah melalak
Tak cukup ke berbilion duit ko sapu

biar melalak dlu
kang dah jd bru nk melalak
jd mcm jib balas KJ .. masa ada kuasa apsal xtegor  wakakaka
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 01:34 PM | Show all posts
diam la kauuuuuuuuuuuuuu
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 02:04 PM | Show all posts
terima kasih DS Najib di atas rasa prihatin DS Najib terhadap rakyat. tak sangka.. lepas DS Najib dah step down baru la DS Najib betol2 ambil berat beban rakyat.. #HidopNajib .... habis tu sblm ni yang ko sebat duit billion2 tu.. kerajaan kena bayar hutang ko.. ko kenakan cukai sana sini....ko tak pk poowwnnnn. Bodoow!
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 02:12 PM | Show all posts
Maideen. replied at 12-6-2018 12:36 PM
Bila kleptokrat yang dibenci rakyat berkata kata.....Prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrpffftght

Apa apa p ...


Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 12-6-2018 02:19 PM | Show all posts
tak tanya punnnnnn..
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 02:33 PM | Show all posts

najib bercakap walau ada point tetapi masyarakat bukan nak dengar pun apa dia cakap skrng. Hanya penyokong politik dia shj yang akan dengar tetapi tak ada makna pun.. kes ini pun dia yang mulakan dengan serang legasi mahathir dulu..

Selain dari tak ada kuasa, imej betrayer, penyamun, tamak selfish tak peduli rakyat semua itu masih terbayang2 dlm perasaan rakyat.  Apa2 yang keluar dari mulut najib sekarang dilihat mempunyai agenda untuk kepentingan sendiri, politik dan kuasa serta orang yg tidak boleh dipercayai..  Kefahaman dan kesedaran orang ramai kpd najib spt ini sudah cukup untuk tolak apa shj yg najib kata.

even brim dan kedai 1malaysia yg gagal itu, yang bawa pegaruh najib pun orang ramai dah lupa. Sebabnya, bila brim diteruskan oleh ph, pengaruh najib kpd rakyat disebabkan brim hilang serta merta ... najib sendiri yang ajar cari sokongan dengan guna cash is king, tetapi akhirnya sekarang rakyat balas no money no talk.   ..

jd imej najib yang tinggal ialah kos sara hidup tinggi, 1mdb dan gaya hidup mewah..dan barisan menteri yang bongkak

yang dia boleh cakap sekrang cuma defense, dia kena jelaskan kenapa dia serang mahathir dengan taktik hapuskan legasi... apa2 cadangan suruh orang lain cakaplah..
Reply

Use magic Report

Post time 12-6-2018 02:49 PM | Show all posts
ninja9 replied at 12-6-2018 02:33 PM
najib bercakap walau ada point tetapi masyarakat bukan nak dengar pun apa dia cakap skrng. Hanya p ...

Memang betul sgt la tuh. Dah la sblm PRU menyampah tgk muka dia, skg masih lg cuba nak bersuara. Memang lagi meluat ada la. Rasain lhor....jadi pembangkang skg.
Reply

Use magic Report

Post time 13-6-2018 04:10 AM From the mobile phone | Show all posts
mengurangkan cukai harga kereta zamannajib?baik diam dari berkata2.nampak kurangcerdik disitu
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

Forum Hot Topic

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-8-2022 04:44 PM GMT+8 , Processed in 0.091511 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list