CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 73762|Reply: 389

Support for Depression & Anxiety

  [Copy link]
Post time 14-5-2018 12:34 PM | Show all posts |Read mode
Edited by manjalara_01 at 13-3-2021 09:54 PM


Cara Delevingne shares one example of her writing: a poem about how she felt when she was in the thick of her sadness.

"Who am I? Who am I trying to be?Not myself, anyone but myself.
Living in a fantasy to bury the reality,
Making myself the mystery,
A strong facade disguising the misery.
Empty, but beyond the point of emptiness,
Full to brim with fake confidence,
A guard that will never be broken,
Because I broke a long time ago.
I’m hurting but don’t tell anyone.
No one needs to know.
Don’t show or you’ve failed.
Always okay, always fine, always on show.
The show must go on.It will never stop.
The show must not go on,But I know it will.
I give up. give up giving up.I am lost.
I don’t need to be saved,I need to be found".







Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-9-2018 04:26 PM | Show all posts
overcoming depression ni kena ada support orang keliling. Masalahnya stigma masih tebal tentang depression. Akan ada timbul perasaan orang keliling yg depressed person ni sebenarnya attention seeker, mengambil kesempatan, buat2... hanya orang yang mengalami je yang boleh paham.

Dan orang keliling yang jadi support system pun ada struggle mereka sendiri. Silap2 orang yang jadi support system pun blh kena depression bila mereka ni pulak tak ada sokongan ketika menyokong orang2 yg depressed. Its a real struggle for everyone.

An unfortunate and sad situation to be in for everyone involved.  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-9-2018 07:58 PM | Show all posts
joz_a replied at 19-9-2018 04:26 PM
overcoming depression ni kena ada support orang keliling. Masalahnya stigma masih tebal tentang depr ...

masa i skolah dulu minat sorg teen celebrity ni...
skali dpt tahu die bunuh diri sbb depression..
tp of course la masa tu i pun teen jgk..x phm why somebody who comes from a happy family..with good friends..
promising carrier...ttiber decide to end his life..

then lame2 baru la phm..depression tu ape..is a mental illness..
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2018 08:59 PM | Show all posts
yes, mental illness. Malangnya penyakit lain kita boleh nampak apa sakitnya. Cancer, denggi, demam, patah kaki, etc... tapi depression ni faceless. Orang yang depressed sangat pandai berpura2 happy. Cuba tengok Robbin Williams. Semua orang kata dia joker, ceria, sentiasa happy kan org. Tapi kesudahan hidup committed suicide disebabkan depression.

Sebab tu ada orang akan kata orang depressed ni berpura2. Dia kata dia depressed tapi nampak happy. Sebab kita yang tak kena ni anggap depressed tu adalah sedih. Sedih kena menangis, muram, tak ceria, etc...

Saya sendiri pun kdg2 hampir2 nak terpikir benda ni tapi kena sentiasa ingatkan diri bahawa orang yg depressed ni sebenarnya sakit. Bukan dia mintak. Bukan dia tak nak happy. Bukan dia buat2. Sama macam orang yg kena cancer. Bukan dia mintak...

helpless rasa bila tengok org yg depressed ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-9-2018 10:45 PM | Show all posts
Edited by manjalara_01 at 20-9-2018 02:46 PM
joz_a replied at 19-9-2018 08:59 PM
yes, mental illness. Malangnya penyakit lain kita boleh nampak apa sakitnya. Cancer, denggi, demam,  ...

u ade depression ke?...

actually i wanted to talk about this..since i got diagnosed..but it was so hard for me to accept..yg i ni officially sakit mental
it was really hard sbb i've been struggling with D&A (anxiety/GAD type) my whole life...dah tua ni baru kena diagnose..??
then i read about other people yg kena diagnose in their 50s 60s...there are more unfortunate people out there..

anyway just want to share what i know about my personal experience/symtomps that i guess most people don't  know about..
1- Difficulty concentrating
2- Easily distracted
3- Fatigue (mudah letih)
4- Mind fog
5- Slowness..in almost everything..
6- Forgetfulness

D&A effects all aspects of your life...social, work, personal etc...

Even reading for me is so difficult...like most people bleh bc 1 novel just in 1 night..for me it takes..forever...

My diagnose belum finalize lagi..even my Psy sndiri kata x tau la..brape lame..it will take..Actually i rs keberatan nak share all this personal stuff u know how people can be really judgemental..just look at the forumers yg post kat cari ni . But i empathise with teenagers and children..even those yg dah diagnose..It's a big struggle dealing with mental illness. So manja saran especially for u younger people out there to get help ASAP profesional help la..

Cause the sooner u get diagnose the better...don't delay....because if not treated it will get worst..
















Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2018 01:30 PM | Show all posts
manjalara_01 replied at 19-9-2018 10:45 PM
u ade depression ke?...

actually i wanted to talk about this..since i got diagnosed..but it was ...

not me but my 12 year old daughter. Adolescent depression with suicidal tendency. Merembes je air mata sekarang ni tengok dia. Dgn nak UPSR next week. Dah sebulan tak gi sekolah sebab ada severe anxiety... . Sekarang tengah on psychiatric treatment and on meds.

Lost gila rasa sebab tak tau camna nak tolong dia

Gila punya confession ni kat sini coz nobody knows except my boss, my hubs' boss (terpaksa sebab kena selalu absent nak settlekan hal anak), guru besar, cikgu kelas and now ketua pengawas UPSR sekolah.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 20-9-2018 01:35 PM | Show all posts
manjalara_01 replied at 19-9-2018 10:45 PM
u ade depression ke?...

actually i wanted to talk about this..since i got diagnosed..but it was ...

you can talk to me if you want. I will try my best to be as understanding as i can. My first encounter with a depressed person was months ago with my own staff. Dia diagnosed kena clinical depression and MC berbulan2 before dia sendiri resign sebab nak change of environment. Bila anak sendiri kena baru realise apa yg dibaca (baik medical journals or experience orang lain) tak sama dgn pengalaman sendiri.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-9-2018 03:10 PM | Show all posts
joz_a replied at 20-9-2018 01:35 PM
you can talk to me if you want. I will try my best to be as understanding as i can. My first encou ...

bile terkena hidung sndiri baru la kite fahamkan? tp tu pun masih in the dark same kes as me la..

manja pun nak share ape yg manja tahu through reading & info from my Psy as well as my own personal experience

D&A ni punca ade 3
1- Genetic
2- Persekitaran
3- Genetic & persekitaran

My childhood symptoms..ambik masa jgk nak recall, Dr pun kena jumpe my mom sbb nak tahu perangai2 pelik masa i kecik dulu.

1- Penakut
My mom kata pernah skali tu masa tu die nak angkat bakul. bakul tu sebelah i. I mcm terkejut as though my mom nak pukul i..
I was about 3 or 4 years old..

2- Easily Distracted
Lebih kurang umur same each time mak i nak bg makan kan, i duduk atas highchair. Mak i kata i x bleh duduk diam. Always distracted by my surroundings. Skali tu sampai jatuh ke lantai sbb i nak capai mainan ke ape ntah yg ade kat atas lantai..

i tanye my mom, i sorg je ke mcm tu? Mak i kata yea la..my siblings yg lain semua duduk diam sbb masa nk makan kan?..Dah hari2 mcm tu..

3- Difficulty Concentrating
Banding dgn siblings lain i sorg x suke bc buku..Masa ni mak i cite saja2 long time ago..As a grown up pun for me reading is difficult. Mak i kata i use to just look at the pictures then campak buku tu jauh2.. Again i sorg je mcm tu..

4- Slowness
I sndiri recall balik zaman skolah rendah. Darjah 1 ke 2..I kena tahan dlm kelas with another boy sbb we all lambat buat keje. Org lain semua dah siap dah balik dah pun...

5- Fatigue
Cepat sgt letih...Sbb all those depressing & anxiety all the negative thoughts beri kesan pd fizikal kite. So i x cergas mcm budak2 lain..Sampai la skrg..





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 20-9-2018 03:13 PM | Show all posts
6- Low Self-esteem
Jadi target slalu kena buli...

7- Emptiness
Rs kosong mcm xde perasaan..

And cause of all that i slalu kena marah...etc..

Sad thing was zaman tu parents xde awareness sgt psl mental illlness not like now...So my parents had no idea..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2018 05:32 PM | Show all posts
I am researching on premenstrual dysphoric disorder because banyak symptoms sama mcm apa yg my daughter experience right after she got her 1st menses.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-9-2018 06:16 PM | Show all posts
joz_a replied at 20-9-2018 05:32 PM
I am researching on premenstrual dysphoric disorder because banyak symptoms sama mcm apa yg my daugh ...

means u rs anak u ade something else selain D&A tu la yea?...

anak u ade pegi psychotherapy x?
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2018 06:20 PM | Show all posts
manjalara_01 replied at 20-9-2018 06:16 PM
means u rs anak u ade something else selain D&A tu la yea?...

anak u ade pegi psychotherapy x?
...

Right now its depression. Anxiety tu because of the depression.

Yes. Now on psychotherapy and meds.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-9-2018 06:31 PM | Show all posts
joz_a replied at 20-9-2018 06:20 PM
Right now its depression. Anxiety tu because of the depression.

Yes. Now on psychotherapy and  ...

u pegi hospital mana for treatment?
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2018 03:50 PM | Show all posts
manjalara_01 replied at 20-9-2018 06:31 PM
u pegi hospital mana for treatment?

pantai kl
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2018 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
manjalara_01 replied at 20-9-2018 03:13 PM
6- Low Self-esteem
Jadi target slalu kena buli...


Macam mana update
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-10-2018 01:08 PM | Show all posts
Edited by manjalara_01 at 11-10-2018 01:17 PM

still on medication, my Dr kata 6 months is not enough sekurang2 2 years kena mkn ubat nak tgk ade kesan ke xde...

finally alhamdulillah bleh tdo..cukup tdo..last year was a nightmare..sleepless nights nak masuk setahun..lebih

nak tahap gile la time tu..eh..kan dah mmg mental illness pun so..

at same time tgh cari Psychotherapist..ade sape2 bleh rekomen x? yg charge RM50 below..persession?..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-10-2018 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
manjalara_01 replied at 11-10-2018 01:08 PM
still on medication, my Dr kata 6 months is not enough sekurang2 2 years kena mkn ubat nak tgk ade ...

Lama nya tak leh tido. Kesian. Lama jugak nak sembuh kan? Ambil tahun jugak.. So mmg dari kecik erk...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-10-2018 11:29 PM | Show all posts
xstudentgurl replied at 11-10-2018 08:38 PM
Lama nya tak leh tido. Kesian. Lama jugak nak sembuh kan? Ambil tahun jugak.. So mmg dari kecik er ...

Yaa..
Skali tu Dr nak jumpe mak i sbb nak tahu masa kecik2 dulu i mcm mana..
Tu yg my mom story pd Dr i pun nyibuk nak tahu jgk ...sbb sblum ni ade yg mak i sndiri x pernah cite
yea la kisah2 lame..susah skit nak recall balik..



Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2018 06:52 AM From the mobile phone | Show all posts
siannya...hmmm i rasa depression ni bila no one is there to listen , tiada communication and no support at early stage.

I rasa i penah facing situation gini lepas deliver my son...tapi  kejap sbb i ada family support yg strong. But affect juga my social behaviour for a bit. I xboleh nak bercakap fluently..but yes i managed to over come it...its like someone is whispering to u... stop this and wake up dila! alhamdulillah.

But again, i rasa culture nowadays depression has become part of normal diagnosis yg xble pandang remeh...lain org lain cara how thwy deal.. .kalau yg lemah ble become worst..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2018 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
manjalara_01 replied at 11-10-2018 11:29 PM
Yaa..
Skali tu Dr nak jumpe mak i sbb nak tahu masa kecik2 dulu i mcm mana..
Tu yg my mom story  ...

Nasib baik u sedar awal kan. Selali dari doc. Apa jugak yg u buat untuk sembuh?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Mari Tepek Gif Picture V.7
tariMari Tepek Gif Picture V.7
Views : 85810 Replies : 3842
AirAsia mula penerbangan domestik dari Lapangan Terbang Subang
AbahmungAirAsia mula penerbangan domestik dari L
Views : 14772 Replies : 12
Puteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puteri Ameerah Wardatul Bolkiah curi tumpuan netizen
YgBenarPuteri Sultan Brunei,Pengiran Anak Puter
Views : 85190 Replies : 198
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 92916 Replies : 1182
Supermodel Katanyeee
URUHASupermodel Katanyeee
Views : 12613 Replies : 95
Joe Biden tarik diri perebutan jawatan Presiden, Harris calon Demokrat
ultra78Joe Biden tarik diri perebutan jawatan P
Views : 22072 Replies : 29
Pegawai Jabatan Agama Perlis  ditahan terima rasuah  RM1.2juta kes daftar nikah
AbahmungPegawai Jabatan Agama Perlis ditahan te
Views : 4055 Replies : 9
My Sweet Mobster (2024) – JTBC
heythere123My Sweet Mobster (2024) – JTBC
Views : 21363 Replies : 355
Point Kumpul Tachang
evatasoPoint Kumpul Tachang
Views : 31852 Replies : 222
Lelaki hampir muflis dipergunakan abang ipar guna nama buat pinjaman bank pembelian kereta baharu Rm100k.Wajar atau tidak
YgBenarLelaki hampir muflis dipergunakan abang
Views : 36098 Replies : 43

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

23-7-2024 10:39 PM GMT+8 , Processed in 0.096640 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list